Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/1/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

 

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον κύριο Δημήτρη Κουσελά τον Υφυπουργό Οικονομικών.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα κύριε Σταυρόπουλε, κύριε Βερύκιε .

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή χρονιά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή χρονιά σε σας και στους ακροατές σας , υγεία και δύναμη.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ανεβασμένο σας ακούμε, ανεβασμένο δεν ξέρω γιατί; Που την βρίσκεται αυτή τη δύναμη;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, τη δύναμη τη χρειαζόμαστε και νομίζω ότι όταν πιάνουμε, είμαστε κοντά στους στόχους μας, είναι καλύτερα γιατί το 2011 ξεκινάει αναμφισβήτητα από καλύτερη αφετηρία.

Δ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν πάμε σε αυτά κύριε Κουσελά, πότε αρχίζουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την περαίωση, γιατί διαβάζω ότι θα αρχίσετε να βγάλετε στους δρόμους κόσμο να ψάχνει.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Σταυρόπουλε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περαίωσης προετοιμάζεται ήδη το δείγμα με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια Έχουμε στη διάθεση μας πλέον ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το ELENXIS. Θα βγάλουμε το δείγμα και θα προχωρήσουμε στους τακτικούς ελέγχους σε όσους δεν πήραν μέρος στην περαίωση. Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν πήρε ντε και καλά θα ελεγχθεί. Θα βγει ένα δείγμα ελέγχου από εκεί και πέρα οι προσωρινοί έλεγχοι αρχίζουν από τώρα. Γιατί οι προσωρινοί έλεγχοι αφορούν όπως γνωρίζετε τον ΦΠΑ. Και η μη απόδοση του ΦΠΑ είναι φοροκλοπή, δεν είναι φοροδιαφυγή

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και τι θα τους βάζετε φυλακή;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με το αυτόφωρο όποιος χρωστάει ΦΠΑ θα υπάρχει αυτόφωρο

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό δεν έχει καθιερωθεί ακόμη. Τα δικαστήρια όπως γνωρίζετε δεν ερμηνεύουν έτσι τις κείμενες διατάξεις. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία για τις φορολογικές παραβάσεις δεν είναι διαρκής, είναι στιγμιαία και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε μέχρι σήμερα αυτόφωρο και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα κατά την γνώμη μου. Γιατί δεν μπορεί κάποιος για παράδειγμα να σπάει το τζάμι μιας βιτρίνας και να κλέβει και να πηγαίνει στο αυτόφωρο και ένας που κατά εξακολούθηση κλέβει το Δημόσιο και δηλαδή τους Έλληνας φορολογούμενους σε πάρα πολύ υψηλά ποσά να μένει στο απυρόβλητο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, κύριε Κουσελά

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Άρα, πιστεύω ότι χρειάζεται συζήτηση και με τους νομικούς κύκλους και με τους λειτουργούς πρώτα -πρώτα με το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα κάτι άλλο και ο κύριος Κουσελάς τάσσεται υπέρ της αυστηρής τιμωρίας έως και φυλάκιση.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό είναι γεγονός.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται, τάσσεστε λοιπόν υπέρ, χρωστάς φυλακή απλά, έτσι, δεν το λέτε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήδη, υπάρχουν θεσπισμένες στο νόμο για την περαίωση τον Οκτώβριο, συμπληρώσαμε τη νομοθεσία. Υπάρχουν δρακόντεια μέτρα αυτή την στιγμή υπάρχει φυλάκιση από μια ημέρα μέχρι και πέντε χρόνια για μη απόδοση για να ανακριβή δήλωση ΦΠΑ από ένα ευρώ μέχρι και τρεις χιλιάδες ευρώ έχουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για τρεις χιλιάδες ευρώ μέχρι εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ και την άνοιξη που πέρασαν το 3842 για φοροδιαφυγή.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Υπουργέ, αυτά είναι γνωστά. Το θέμα είναι γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συνεργάζεται μαζί σας ώστε να λειτουργήσει ο νόμος.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συνεργάζεται μαζί μας κύριε Βερύκιε, και απόδειξη της συνεργασίας είναι ότι μικρύναμε στο ήμισυ το χρόνο που απαιτείτο προκειμένου να τελεσιδικήσει μια υπόθεση που κράταγε επτά με δέκα χρόνια.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Περί αυτοφώρου, Υπουργέ;

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το θέμα περί αυτοφώρου αυτό που λέει και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, που επισημάνατε και εσείς, ότι εδώ οι δικαστές ερμηνεύουν διαφορετικά τον νόμο και λένε εμείς δεν μπορούμε να τον πηγαίνουμε αυτόφωρο γιατί κύριε αυτό είναι το ζήτημα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο επόμενο διάστημα. Έχουμε μπροστά μας τον χρόνο -δεν έχουμε μπει σε συζήτηση και υπήρξε άρνηση- μη βγάζετε συμπεράσματα πριν ακόμα ξεκινήσει μια διαδικασία είναι ένα θέμα ανοικτό δηλαδή για μας η αντιμετώπιση.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα πράγμα θέλω να μου εξηγήσετε. Σας άκουσα προηγουμένως και χθες μάλιστα σε μια τηλεοπτική σας εμφάνιση να λέτε ότι πιάσαμε κατά λίγα εκατομμύρια το στόχο τον οποίο είχαμε βάλει για το τέλος του 2010 και συγχαρητήρια που το κάνατε. Για να πιάσετε όμως το στόχο όλοι εμείς ματώσαμε και ο κόσμος όχι μόνο έχει ματώσει έχει αρχίσει και  πεινάει πολύ. Ο στόχος όταν επιτευχθεί από την μια πλευρά και η αγορά έχει στεγνώσει από χρήμα και ήδη στην Δράμα υπογράφονται συμβάσεις ντροπής αυτό είναι επιτυχία για την οποία πρέπει να χειροκροτείτε κύριε Υπουργέ; Γιατί το γεμίζει το ταμείο του Κράτους είναι ωραίο, αλλά το να  πεθάνει ο κόσμος και ο Δραμυνός στη γαλακτοβιομηχανία να δουλεύει χωρίς να παίρνει αυτά που πρέπει λυπάμαι, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική κύριε Κουσελά; και θέλω μια απάντηση.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Σταυρόπουλε, εμείς δεν προσπαθούμε να γεμίσουμε το ταμείο ξεζουμίζοντας όπως αφήνετε να εννοηθεί.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, αυτό συμβαίνει.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Προς το παρόν αυτό συμβαίνει.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο δικός μας στόχος και ο δικός μου προσωπικά στον τομέα των εσόδων είναι να γεμίσουμε το ταμείο με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Έχει δίκιο  εδώ η Νέα Δημοκρατία  όμως  μάλλον που σας λέει ότι μη πανηγυρίζετε τόσο κ. Κουσελά, κα Κυβέρνηση γιατί το 10 είχατε την περαίωση το 11 τι θα έχετε για να γεμίσετε τα ταμεία σας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό. Σωστό.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και γνωρίζετε ότι καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια με μηχανισμούς τους οποίους παραλάβαμε κυριολεκτικά διαλυμένους και τους οποίους έπρεπε να ανασυγκροτήσουμε και με την περαίωση. Η περαίωση δεν ήταν μια απλή διαδικασία, δεν βγαίνεις στο δρόμο και συγκεντρώνεις χρήματα ήταν μια σύνθετη και επώδυνη διαδικασία η οποία όμως παρά το ότι χτυπήθηκε από πολλές πλευρές απέδωσε.  Ωστόσο κ. Σταυρόπουλε, κ. Βερύκιε, δεν ήταν μόνο η περαίωση η οποία βοήθησε στο να φθάσουμε τόσο κοντά στους στόχους μας.  Γιατί κάποιοι μη ξεχνάτε πριν από κάποιους μήνες μας μίλαγαν για μαύρες τρύπες της τάξης των 2 ή 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα σας πω λοιπόν κάτι πολύ απλό, ότι στο οκτάμηνο που πέρασε, μέχρι τέλος του Αυγούστου, ο μέσος όρος των εσόδων ήτανε 4 δισεκατομμύρια 50 εκατομμύρια. Το μήνα Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ο μέσος όρος αυξήθηκε σε 4 δισ. 675 εκατομμύρια δηλαδή είχαμε συνολικά το τετράμηνο 2,5 δισ. παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη και αν αφαιρέσουμε την περαίωση που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε 1 δισεκατομμύριο στο ταμείο μένει ακόμη 1,5 δισεκατομμύριο αύξηση καθαρή. Ακόμη και τα τέλη να αφαιρέσουμε κυκλοφορίας πάλι έχουμε πραγματική αύξηση. Αυτή λοιπόν η αύξηση αντικατοπτρίζει την κινητοποίηση όλου του μηχανισμού τη δουλειά που με βάση των στόχων που έγινε αυτό το χρονικό διάστημα  και όλα τα άλλα μέτρα που πήραμε για να συντονίσουμε…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι αλλά Υπουργέ μου, σας λέει ο Δημήτρης ο Σταυρόπουλος από το Δημήτρη το Σταυρόπουλο ένα απλό δημοσιογράφο, μέχρι το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι πρέπει να βάλλουν το χέρι στη τσέπη οι έχοντες και ο Στρος Καν αυτό σας είπε, και να πληρώσουν αυτοί οι οποίοι πραγματικά φοροδιαφεύγουν τα μεγάλα ψάρια δεν τα έχετε πιάσει, εκεί είναι η αδυναμία σας.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτός είναι και ο δικός μας, έχω επιστροφή ήχου γι αυτό δεν σας ακούω καλά.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς σας ακούμε πολύ καλά, μπορείτε να μας τα πείτε, κανονικά  ακούγεστε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος σας λέω. Για πρώτη φορά υπήρχαν διασταυρώσεις και μας δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν διασταυρωμένοι έλεγχοι για πρώτη φορά το ΣΔΟΕ το οποίο ανασυγκροτήθηκε εντόπισε  και βεβαίωσε πάνω από 200.000 χιλιάδες παραβάσεις, για πρώτη φορά κατασχέθηκαν κότερα, και για πρώτη φορά μπήκε στο στόχαστρο η μεγάλη περιουσία και μάλιστα η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Υπουργέ, πόσα μεγάλα ψάρια έχετε έτοιμα να πιάσετε στο αγκίστρι σας.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στην απόχη πόσα έχετε;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην απόχη πόσα; Δηλαδή έχετε βρει το Βερύκιο το βιομήχανο, τον εφοπλιστή που έχει 6 offshore εταιρείες και του την έχετε στήσει στη γωνία. Πόσοι τέτοιοι είναι; Που φοροδιαφεύγουν.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό «δίχτυ» με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίσαμε το νόμο 3842 με την έναρξη της ισχύος των τεκμηρίων, με το ELENXIS το οποίο είναι ένα καινούργιο σύστημα που μας δίνει τη δυνατότητα οι έλεγχοι…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, πόσους έχετε μέσα σ’ αυτή την ηλεκτρονική απόχη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας λέτε  νούμερο αυτό. Πόσους έχετε έτοιμους και μετά θα μιλήσουμε για το συμψηφισμό.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό θα το δείτε στο επόμενο χρονικό διάστημα γιατί στόχος μας είναι που ψηφίσαμε μέσα από το προϋπολογισμό η αύξηση των εσόδων κατά 1, 6 δισ. ευρώ  μέσα από το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λοιπόν  έχετε έτοιμους πελάτες; Τους έχετε έτοιμους; Τους έχετε εντοπίσει;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:: Δουλεύουμε προκειμένου να βγει το δείγμα ελέγχου πάνω στο οποίο θα ξεκινήσουν οι τακτικοί έλεγχοι.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Όπως σας είπαμε το δείγμα ελέγχου θα βγει με αντικειμενικά κριτήρια.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Με κριτήρια κινδύνου που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε το πρόβλημα εκεί που πραγματικά υπάρχει.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή. Ο στόχος.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος δηλαδή της μεγάλης φοροδιαφυγής.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο στόχος ο δικός σας είναι μέσα στο 11 να πατάξετε και να βάλετε μέσα στο ταμείο το κρατικό 1,6 δισ. από τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με το συμψηφισμό τι γίνεται κ. Υπουργέ;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε με τον συμψηφισμό υπάρχει μία σύγχυση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει άγνοια γύρω από το ζήτημα αυτό γενικότερα διότι χθες το βράδυ με πήραν πολλοί δημοσιογράφοι και όχι μόνο και με ρωτούσαν τι ακριβώς συμβαίνει.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Υφυπουργό, από τις Κυκλάδες τον κ. Ρήγα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο κ. Ρήγας, έθεσε ένα θέμα το οποίο είναι υπαρκτό είναι ένα ζήτημα όμως που σε σημαντικό βαθμό είναι λυμένο. Η επιστροφή δηλαδή του Φ.Π.Α. εφόσον έχει βγει ένα ατομικό φύλλο δηλαδή έκπτωσης μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή προς το Δημόσιο και μπορεί αυτός ο συμψηφισμός να γίνει ακόμα και με τον Φ.Π.Α. που πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση προς το Δημόσιο ηλεκτρονικά. Αν δηλαδή αντί οι επιχειρήσεις που κρατούν βιβλία τρίτης κατηγορίας αντί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση πάνε και την κάνουν στην εφορία έχουν τη δυνατότητα και αυτόν τον Φ.Π.Α. τον οποίο δικαιούνται να τον συμψηφίσουν.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. κ. Υπουργέ που είστε και δεν σας ακούμε; Που είστε, δεν είστε στο γραφείο σας;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είμαι στο δρόμο καθοδόν προς το γραφείο γιατί ήμουνα το πρωί στο ΣΚΑΪ όπως γνωρίζετε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Καλημέρα ευχαριστούμε πολύ.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα, καλή χρονιά.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα. Ευχαριστούμε πολύ.