Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟN ΡΑΔΙΟ 9 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΜΥΡΝΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/12/2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟN ΡΑΔΙΟ 9 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΜΥΡΝΗ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λοιπόν στον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Δημήτρη Κουσελά. Μια μεγάλη καλημέρα και Χρόνια Πολλά κύριε Κουσελά. 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα, Χρόνια Πολλά, κύριε Σμυρνή, σε σας και τους ακροατές σας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχήν να πούμε ένα καλό νέο πήγε καλά η περαίωση βλέπω με βάση τα στοιχεία έχει κλέισει σε αρκετά ικανοποιητικά νούμερα. Εσείς βέβαια θα μου πειτε αν σας ικανοποιούν τα νούμερα αυτά αλλά είναι δυνατά κοντά στο δισεκατομμύριο φτάσαμε ή κάνω λάθος; 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι όπως το λέτε. Ενώ υπολογίζαμε για το 2010 εισπράξεις της τάξεως των 550 εκατ., χωρίς τη χθεσινή μέρα, η οποία ήταν και η κορυφαία γιατί έκλεινε η περαίωση, είχανε εισπραχθεί 923 εκατ. ευρώ και είχαν βεβαιωθεί πάνω από 2 δισ. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που θα εισπραχθούν στο επόμενο διάστημα - ο μεγάλος όγκος το 2011 και ένα μικρό μέρος το 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις προσήλθαν στην περαίωση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ήταν μία επιλογή που δικαιώθηκε γιατί έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά και στους επαγγελματίες να φύγουν από τον βραχνά των εκκρεμοτήτων που είχαν εδώ και χρόνια και να κλείσουν με ασφάλεια τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους. Έδωσε τη δυνατότητα στο κράτος να εισπράξει και δίνει τη δυνατότητα, και αυτό για μας είναι το πιο σημαντικό κ Σμυρνή, να κάνουμε από το 2011 ένα καινούργιο ξεκίνημα να κάνουμε μία νέα αρχή βασισμένη σε ένα θεσμικό πλαίσιο εντελώς νέο για να μην έχουμε ξανά στο μέλλον περαιώσεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά περαίωση έχουμε μέχρι και την Παρασκευή νομίζω; 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι την Παρασκευή δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους όσοι δεν πήραν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το σημείωμα, ή για εκείνες της περιπτώσεις που υπήρχαν λάθη, να πάνε στις εφορίες και να υποβάλλουν ένα αίτημα προκειμένου να τους βγάλει η εφορία το εκκαθαριστικό και να μπουν αν θέλουν στην περαίωση.  

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Άλλη παράταση για το 2011 δεν υπάρχει. Όλα τελειώνουν τώρα.

Είναι αυτονόητο όμως ότι και εκείνοι που έκαναν τέτοιο αίτημα στις εφορίες και αυτοί που θα κάνουν μέχρι την Παρασκευή, δεν πρόκειται να μπουν στην περαίωση μέχρι το τέλος του χρόνου. Δώσαμε μία παράταση στις προθεσμίες μέχρι τις 24 του μήνα να προετοιμάζουν σταδιακά αυτά τα σημειώματα και μέχρι το τέλος του Γενάρη να έχουν εξοφληθεί. Ουσιαστικά η περαίωση έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει όμως αυτή η ομάδα, η οποία θα κινηθεί μέσα στον πρώτο μήνα του 2011. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε και κάτι άλλο τώρα. Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή. Διαβάζω σήμερα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Έθνος ότι δεν πλήρωσαν φόρους 6 στους 10 Έλληνες με βάση τις δηλώσεις του 2009 μιλάμε για εισοδήματα του 2008. Δήλωσε το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών ότι έχουν εισοδήματα κάτω από 10.500 ευρώ. Είναι αδιανόητα το ποσά για κατηγορίες εργαζομένων όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί, έχει κι άλλες κατηγορίες μέσα. Νομίζω ότι κάπου εκεί η Πολιτεία έχει χάσει την μπάλα. Και χάνει και το δίκιο της βάζοντας άλλες σκληρές ρυθμίσεις γιατί βλέπει ο πολίτης πως δεν μπορεί να πιάσει τους κατεξοχήν παραδοσιακούς φοροφυγάδες.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός κ. Σμυρνή ότι μέχρι σήμερα υπήρχε ένας φαύλος κύκλος. Και αυτόν επιχειρούμε να σπάσουμε. Ο φαύλος κύκλος είχε σχέση με τη συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων ανέλεγκτων υποθέσεων – αυτά που σήμερα επιχειρούμε να κλείσουμε με την περαίωση. Γιατί από αυτές τις υποθέσεις μπορούσαμε να ελέγξουμε μόνο το 3%. Υπήρχε αδυναμία μέχρι πρόσφατα ι στοχευμένων ελέγχων και διασταύρωσης των στοιχείων και υπήρχε ένα πολύ προβληματικό θεσμικό πλαίσιο στην απονομή της δικαιοσύνης, που στην πράξη που οδηγούσε σε μία de facto φορολογική ασυλία. Είναι τυχαίο ότι 32 δισ. δεν μπορούν να εισπραχθούν λόγω των προσφυγών στα δικαστήρια; Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση και την απαξίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών εξέθρεψαν τη φοροδιαφυγή και την ανέδειξαν σε εθνικό σπορ σε βάρος των μισθωτών, οι οποίοι  -με βάση τα στοιχεία που διαβάσατε- είναι το 52% που πλήρωσαν μαζί με τους συνταξιούχους.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα 10.500 ευρώ το χρόνο είναι 872 ευρώ για γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υδραυλικούς. Δηλαδή είναι αδιανόητα τα ποσά. Είναι δεκαπλάσια αυτά που κερδίζουν. 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι με βάση τον νέο φορολογικό νόμο  που θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένα από 1/1/2011 διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες σύλληψης της φορολογικής βάσης. Πρώτον με τα τεκμήρια. Με τα τεκμήρια διαβίωσης, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, Τις υποχρεωτικές συναλλαγές μέσω τραπεζών από ένα ποσό και πάνω. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διασταυρώσεων και διασταυρωμένων ελέγχων μέσα στο 2011 βάζουμε μπροστά ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελεγκτικών υπηρεσιών, το περίφημο ELENXIS. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό και αυτοματοποιημένο αξιόπιστο σύστημα ανάλυσης του κινδύνου. Δηλαδή οι έλεγχοι θα γίνονται με κριτήρια κινδύνου. Έτσι θα επιλέγονται οι υποθέσεις σε κεντρικό επίπεδο και μας δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει πλήρης υποστήριξη των ελεγκτικών διαδικασιών και να ελέγχονται ακόμη και οι ελεγκτές. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης επισπεύσαμε την απονομή της δικαιοσύνης και μπαίνει τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες καθυστέρησης και ακύρωσης της είσπραξης των προστίμων. Επιπροσθέτως, πήραμε δρακόντεια μέτρα με τον νόμο για την περαίωση σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα ευρώ και πάνω φοροδιαφυγή για τον ΦΠΑ έχει φυλάκιση από μία μέρα έως ένα χρόνο, και πάμε σε κάθειρξη μέχρι και δέκα χρόνια αν η φοροδιαφυγή ξεπερνάει τις 75.000 ευρώ. Ποινικοποιήθηκε δηλαδή πλήρως το ζήτημα αυτό προκειμένου να υπάρχει μία δαμόκλειος σπάθη που θα βρίσκεται μπροστά σε κάθε υποψήφιο φοροφυγά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά με τα σήματα ρωτάει ο κόσμος θα δοθεί καμία παράταση ή πηγαίνουμε πως μέχρι στις 31 όποιος πλήρωσε πλήρωσε για τα τέλη κυκλοφορίας;  

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει παράταση. Όποιος δεν έχει πάρει ειδοποίηση μπορεί να πάει στις εφορίες με την άδεια αυτοκινήτου να πάει στην εφορία και εκεί να πληρώσει. Δεν θα δοθεί παράταση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ κ. Κουσελά για τα χρήσιμα που μας είπατε. Να είστε καλά. 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.