Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ «ET3»ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Δ. ΝΤΟΖΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/12/2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ «ET3»ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Δ. ΝΤΟΖΗ


Δ.ΝΤΟΖΗΣ:  Την καλησπέρα μας στον κ. Κουσελά, για να μας πει πρώτα από όλα τα νούμερα, πού έχουμε φτάσει μέχρι τώρα στην περαίωση κι αν είναι ικανοποιημένος με αυτά, αν περιμένει κάτι σημαντικά μεγαλύτερο και για αυτό δόθηκε η παράταση.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλησπέρα σας κ. Ντόζη σε σας και στους τηλεθεατές σας και χρόνια πολλά σε όλους.

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Χρόνια πολλά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η περαίωση, όπως είπατε και εσείς στο ρεπορτάζ σας, πήγε πάρα πολύ καλά, όχι μόνο για τον εισπρακτικό της χαρακτήρα, αλλά και για τους ίδιους τους φορολογούμενους, που τους δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία με τη βούλησή τους να κλείσουν χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις και να γλιτώσουν από το βραχνά των ελέγχων.

Πήγε καλά όμως και για τους ίδιους τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι βάζουν πλέον στην άκρη τον όγκο αυτό των ανέλεγκτων υποθέσεων -που στις αρχές αυτής της διαδικασίας ανήρχετο στο 1,5 εκατομμύριο-, για να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα από 1-1-2011 με ένα εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο. Πήγε καλά γιατί μας δόθηκε η δυνατότητα μέχρι και χθες, τα σημερινά στοιχεία δεν τα έχουμε…  

Δ. ΝΤΟΖΗΣ: 900 εκατομμύρια;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …να έχουμε εισπράξει 923 εκατομμύρια. Σήμερα δεν γνωρίζω τι είσπραξη θα έχουμε. Έχουν βεβαιωθεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι το κράτος θα μπορεί να εισπράξει άλλο τόσο περίπου. 

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Από τα 900 εκατομμύρια που έχουν εισπραχθεί μέχρι το 1,902, ίσως και παραπάνω δισ. που έχουν βεβαιωθεί, αυτά μέχρι πότε θα εισπραχθούν κ. Υπουργέ; 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το μεγαλύτερο μέρος θα εισπραχθεί το 2011 και υπολογίζω ένα μικρό μέρος, γύρω στα 100 με 150 εκατομμύρια, το 2012.

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Τα υπολογίζετε εσείς το ΄11. Και τώρα επιτρέψτε μου την κρίσιμη τουλάχιστον για τους τηλεθεατές φαντάζομαι ερώτηση. Πώς θα γίνει μέσα στο ΄11 να φτάσουμε σε μία κατάσταση που δεν θα χρειάζονται πλέον περαιώσεις για να μπορείτε να εισπράξετε κάτι από αυτούς τους ανθρώπους;

Πότε θα μπορέσει δηλαδή αυτό το  κράτος να έχει κανονικούς ελέγχους, να έχει ένα σωστό φορολογικό σύστημα, να παίρνει αυτά που πρέπει να παίρνει και όχι στο τέλος να τους καλεί όλους, σαν να είναι όλοι κλέφτες, και να τους λέει «και τώρα ελάτε να δώσετε από τόσο ο καθένας»; 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καταρχήν η περαίωση έγινε για αυτόν ακριβώς το λόγο, προκειμένου να ξεμπλέξουμε με αυτό το παρελθόν και να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Και το καινούργιο ξεκίνημα γίνεται με βάση τον 3842, το νέο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα οικοδομήσουμε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και του κράτους, γιατί θα εκλαμβάνουμε τις δηλώσεις των φορολογούμενων ως ειλικρινείς.

Οι έλεγχοι πλέον και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με τελείως αντικειμενικά κριτήρια. Ήδη βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή ένα καινούργιο, αξιόπιστο σύστημα, το «ELENXIS». Θα προσδιορίζεται, λοιπόν, με κριτήρια κινδύνου το δείγμα το οποίο θα ελεγχθεί και θα μας δίνεται η δυνατότητα να εστιάζουμε εκεί που πράγματι υπάρχει φοροδιαφυγή και ιδιαίτερα στα μεγάλα ψάρια, όπως λέει ο λαός μας.

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Η αυτοπεραίωση όπως βλέπω θα υπάρχει πάλι πάντως. Έτσι δεν είναι Υπουργέ; Αυτοπεραίωση θα υπάρχει. 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτοπεραίωση, ακριβώς.

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Απλά βάζετε έναν καινούργιο συντελεστή που υπολογίζει και τις δηλωθείσες δαπάνες.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, γιατί το ποσοστό της αυτοπεραίωσης, ο τρόπος υπολογισμού της αυτοπεραίωσης ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις πάρα πολύ χαμηλός. Μη μας τρομάζουν κάποια νούμερα, τα οποία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Θα έλεγα ότι ήταν τραβηγμένες περιπτώσεις.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, που και αυτή είναι οικειοθελής, δίνεται η δυνατότητα να «κλείσει» κάποιος οριστικά. Γιατί όπως είδατε και στην περαίωση που κάναμε τώρα, δεν λάβαμε υπόψη, θεωρήσαμε περαιωμένες όλες εκείνες τις υποθέσεις που είχαν αυτοπεραιωθεί και δεν είχε βγει δείγμα ελέγχου.  

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Πείτε μου εν τάχει και τις άλλες πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί μαθαίνω από συναδέλφους ότι υπάρχει και είδηση επί του πιεστηρίου για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Πείτε μου πρώτα τι άλλο έχετε για τη φοροδιαφυγή για να πάμε στο τελευταίο μας θέμα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η φοροδιαφυγή είναι ο μεγάλος μας στόχος, θα έλεγα εθνικός στόχος. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να μπει στο στόχαστρο όλων των Ελλήνων πολιτών, γιατί στο βαθμό που θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, δε θα υπάρχει ανάγκη ούτε να παίρνουμε τέτοια μέτρα -που κόστισαν και έχουν κοστίσει θυσίες στο ελληνικό λαό- ούτε να ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση.

Έχουμε διαμορφώσει, λοιπόν, ένα ολοκληρωμένο «ηλεκτρονικό δίχτυ». Μπαίνουν από 1/1 σε εφαρμογή τα τεκμήρια διαβίωσης. Δίνεται η δυνατότητα πλέον να υποβάλλεται ηλεκτρονικά η δήλωση και να υπάρχουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Από την άλλη πλευρά αντιμετωπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπήρχε, όσον αφορά στα φορολογικά δικαστήρια και τις εκκρεμότητες 7 με 10 χρόνων που είχαμε, με τις προσφυγές που γίνονταν στα φορολογικά δικαστήρια, και θεσμοθετήσαμε δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αρκεί να σας πω ότι κλοπή ακόμη και ενός ευρώ από τον ΦΠΑ σημαίνει από μία ημέρα μέχρι ένα χρόνο φυλάκισης και αυτό κλιμακώνεται.

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Ναι, αυτό που γινόταν με τον ΦΠΑ, έχετε δίκιο…

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε δηλαδή διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάσουμε. 

Δ.ΝΤΟΖΗΣ: Για πείτε μου τι γίνεται με τις αντικειμενικές αξίες. Μπαίνουν 25 επιπλέον νομοί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών ακινήτων;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είχαμε δεσμευθεί να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη θεσμική τομή γιατί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών αποτέλεσε και αποτελεί μια μεγάλη τομή. Δυστυχώς, ενώ από το 1985 ο θεσμός αυτός μπήκε μπροστά, μέχρι σήμερα είχαν μπει ολοκληρωμένα μόνο δύο νομοί, ο Νομός Γρεβενών και ο Νομός Καστοριάς.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δούλεψαν εντατικά το τελευταίο διάστημα και καταφέραμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε έτσι ώστε από 1/1/11 25 νομοί να μπουν ολοκληρωμένα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων και των ακινήτων, ώστε αυτός να γίνεται με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια.

Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Πότε θα κάνετε τις ανακοινώσεις, να δούμε και τη λίστα; 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στις 3/1 οι Εφορίες θα έχουν στα χέρια τους νέους πίνακες με τις αντικειμενικές αξίες για να ξέρουν πώς θα λειτουργήσουν. Αυτά θα δοθούν όλα στη δημοσιότητα και θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό. Γιατί δε βοηθάει μόνο το κράτος, βοηθάει και τους φορολογούμενους. Όταν ξέρουν ποια είναι η φορολογητέα ύλη εκ των προτέρων, μπορούν να κάνουν τους προγραμματισμούς τους. Βοηθάει επίσης, και στο δίκαιο καταμερισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Η αξία του κάθε ακινήτου θα πάψει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Έχει ήδη υπολογιστεί με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ -και όχι μόνο εισπρακτικά. 

Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Ευχαριστώ πολύ τον Υφυπουργό Οικονομικών τον κ. Κουσελά που είχε την καλοσύνη να είναι απόψε μαζί μας.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.