Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] «Καταρτιση Αιρετων Εκπροσωπων Πρωτοβαθμιας Τ.Α. Στις Νεες Τεχνολογιες Πληροφορικης & Επικοινωνιων»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/4/2008

Κυρίες και κύριοι,

Στις σύγχρονες διεθνοποιημένες οικονομίες, με τις πολλαπλές προκλήσεις που φέρνει μαζί της η Οικονομία της Γνώσης, της Πληροφορίας και της Δικτύωσης, η αφύπνιση και η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών είναι όρος απαράβατος για την επιβίωση και την ανάπτυξή μας.
Οι Δήμοι είναι ζωντανό και δυναμικό κύτταρο των τοπικών κοινωνιών του Νομού μας. Γι’ αυτό πρέπει να ισχυροποιηθούν και να γίνουν κομβικό σημείο καινοτομίας, συμμετοχής, συσπείρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας.
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αναμφίβολα προσφέρει πολλές δυνατότητες και ανοίγει νέους δρόμους γι’ αυτό. Ποιός δεν θα συμφωνήσει για την ανάγκη ουσιαστικής διάδοσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία Δήμου-πολίτη, στην αλληλοενημέρωση, στην ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, με την αξιοποίηση των πολλαπλών δυνατοτήτων που ανοίγουν σήμερα το Διαδίκτυο και οι ευρυζωνικές υπηρεσίες;
Είναι, λοιπόν, ένα καλό πρώτο βήμα να εκπαιδευτούν όλοι οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας Τ.Α. σε αυτές τις τεχνολογίες. Για να καταλάβουν, ακόμα καλύτερα, τις γνωστικές και τις λειτουργικές τους δυνατότητες, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις που έχουμε –και στον τομέα αυτό- στον Νομό μας.
Να καταλάβουν γιατί κάθε Δήμος και κάθε φορέας είναι σημαντικό να έχει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, που να είναι όμως συνεχώς επίκαιρη,πολύπλευρη και ενημερωμένη, με ανοικτή και συνεχή πληροφόρηση για τις δραστηριότητες, τις εκατέρωθεν απόψεις, τις αποφάσεις και τα θέματα που κάθε φορά απασχολούν το Δ.Σ, τα Τ.Σ, τους δημότες του.
Να δουν από κοντά πόσο λειτουργική μπορεί να γίνει η ηλεκτρονική ενημέρωση και εξυπηρέτηση για τον πολίτη, πόσα μπορούν αλλά και πόσα ακόμα μένει να γίνουν για να φτάσει αυτή σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας και για να είναι πραγματικά προσιτή στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Ας μη γελιόμαστε, όμως...
Η ηλεκτρονική διάχυση και προέκταση λ.χ. των ΚΕΠ για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας, η εγκαθίδρυση μιας (και διαδικτυακής) συμμετοχικής Δημοκρατίας, προϋποθέτουν ακόμα πολλά:
• Πολύ μεγαλύτερη διάχυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα, στην περιφέρεια και στον Νομό μας.
• Φθηνότερες συνδέσεις και επαρκή σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους δημότες, όπως ήδη έχουν κάνει Δήμοι της Θεσσαλίας (λ.χ. ο Δήμος Τρικάλων)
• Επαρκή και συστηματική εκπαίδευση όχι μόνο των αιρετών, αλλά και ολόκληρου του προσωπικού των Δήμων, των φορέων, των υπηρεσιών, καθώς και όσο το δυνατόν περισσότερων –και απαραίτητα των παιδιών και των νέων- στις πόλεις και στην ύπαιθρο του νομού μας.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα αυτό, αφού στις ευρυζωνικές συνδέσεις η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση από το τέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με περίπου 760.000 συνδέσεις, ξεπερνώντας μόνο τις νεοφώτιστες Βουλγαρία και Ρουμανία!
Ακόμα λιγότερο μπορούμε να επιχαίρουμε για τις μέχρι σήμερα επιδόσεις στην απορρόφηση και την αξιοποίηση κονδυλίων του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Ο «ψηφιακός Δήμος» είναι απαραίτητο εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας, εξυπηρέτησης και διαβούλευσης στην σύγχρονη κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας.
Εύχομαι η υλοποίηση αυτού του προγράμματος να είναι μια καλή αρχή για να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα Κέντρου-Περιφέρειας και να καλύψουμε, και στον τομέα αυτό, τις υστερήσεις του Νομού μας.