Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] FORTUNE
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/12/2010

 Δήλωση Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στο περιοδικό FORTUNE στο άρθρο «Φορορρύθμιση made in Greece» του Σπύρου Δημητρέλη

 

 «Οι περαιώσεις μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου αναποτελεσματικής λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και εγγενών αδυναμιών του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Σωστά επικρίθηκαν από όλους, κι από εμένα τον ίδιο, ως βουλευτή, γιατί δεν έχει νόημα μια περαίωση που απλά «κλείνει τρύπες». Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση, παίρνει συγκεκριμένα μέτρα, με τον νέο φορολογικό νόμο, με επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και με την ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε αυτή η περαίωση να είναι πραγματικά η τελευταία,  να κάνουμε όντως μια νέα αρχή. Δημιουργούμε όρους και προϋποθέσεις  για να μην υπάρχει ανάγκη για καμία περαίωση στο μέλλον».

Στο ερώτημα αν το ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε περισσότερα σε περίπτωση που προχωρούσε σε φορολογικούς ελέγχους για όλους ο κ. Κουσελάς απαντά: «Είμαι βέβαιος πως όχι». Και προσθέτει: «Είναι τεράστιος ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων που σωρεύτηκαν από το 2000 και μετά, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια. Οι ανέλεγκτες χρήσεις ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια, έχουμε 1.300.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 150.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.  Γι’ αυτές και μόνο, οι  ελεγκτικοί μας μηχανισμοί θα ήθελαν πολλά χρόνια -και μάλιστα με υπερεντατική καθημερινή εργασία- για να κλείσουν αυτές τις σωρευμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος. Παράλληλα, δεν θα είχαν κανένα περιθώριο να ασχοληθούν με τις τρέχουσες και τις νέες υποθέσεις και τους ελέγχους, που από εδώ και πέρα θα γίνονται, στοχευμένα και μεθοδικά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου παραβατικότητας, όπως προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος».