Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ 105,8 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Τ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/12/2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ 105,8 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Τ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑ 

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Καλή σας μέρα, κ. Κουσελά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας, κ. Τσούτσια, κ.Σαράντη.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Λοιπόν, γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση σε σχέση με τους στόχους, αν τους έχουμε πιάσει, εσείς σαν Κυβέρνηση λέτε ότι πάμε καλά, με τις περαιώσεις και τους ημιυπαίθριους, έτσι δεν είναι; Τα έσοδα. Έχουν αυξηθεί o ΦΠΑ και τα λοιπά;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, με ύφεση στο -4 περίπου τοις εκατό, ίσως και παραπάνω, καταφέραμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες -και θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου- να έχουμε αυξήσεις στα έσοδα πάνω από 4%. Η περαίωση πάει καλά και είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, έχουν συγκεντρωθεί 681 εκατομμύρια ευρώ.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ:  Ποιος είναι ο στόχος, κύριε Κουσελά, στην περαίωση;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος για το 2010 ήταν 550 εκατομμύρια. Έχουμε φτάσει 681 και έχουν βεβαιωθεί 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ σε ό,τι αφορά τα συνολικά έσοδα εκκρεμούν τα τέλη κυκλοφορίας, όπως γνωρίζετε…

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να καταλάβουμε κάτι, επειδή είναι αριθμοί, να καταλάβουμε κι εμείς και οι φίλοι ακροατές, να τα πιάσουμε ένα-ένα. Στην περαίωση λοιπόν, αυτό το οποίο πρέπει να εισπράξετε ποιο είναι; 1,2;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτά έχουν βεβαιωθεί και θα τα εισπράξουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Καλά, μέσα στα βεβαιωμένα είμαι κι εγώ, μου έχει έρθει χαρτί αλλά δεν θα προχωρήσω σε περαίωση.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, βεβαιωμένα μιλάμε για τα ποσά με τα οποία έχουν αποδεχτεί οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών τη διαδικασία της περαίωσης. Έχουν δώσει ήδη την προκαταβολή. Εντάξει; Αυτά είναι βεβαιωμένα.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Που σημαίνει ότι με βάση τις προκαταβολές πήγαμε στα 600 τόσα εκατομμύρια που είπατε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε πάει στα 681 εκατομμύρια.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Ας αφήσουμε την περαίωση, πάμε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πέρα από την περαίωση τα συνολικά έσοδα τον Νοεμβρίου που πέρασε παρουσίασαν μαζί με την περαίωση μία αύξηση της τάξης του 19%. Ήταν κάτι πολύ σημαντικό, δηλαδή αν αφαιρέσουμε τις επιστροφές αυτό τον μήνα που ήταν γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, επιστροφές  ΦΠΑ κ.ά., έχουμε αύξηση των εσόδων πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Απ’ ό,τι φαίνεται και όπως μας λέτε, κύριε Κουσελά, έχουμε αύξηση στα έσοδα. Μας λείπει όμως κάτι;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε βελτίωση της αύξησης των εσόδων.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να ρωτήσω κάτι, μου επιτρέπετε; Με τους ημιυπαίθριους οι στόχοι πώς έχουν;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τι εννοείτε; Με τους ημιυπαίθριους έχει δοθεί, όπως γνωρίζετε, παράταση.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Η στόχευση ποια ήταν μέχρι τώρα και πού έχουμε πάει σε νούμερο;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχω τα σχετικά στοιχεία αυτή τη στιγμή.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Εντάξει, οκ. Πάμε λοιπόν στο σύνολο, επί συνόλου πλέον, και με βάση ότι τα έσοδα πήγαν τον Νοέμβριο καλά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Επί συνόλου πλέον, στο τέλος του χρόνου θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στον στόχο που είχαμε βάλει, που είναι αναθεωρημένος στόχος, για έσοδα της τάξης των 51,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ε, τότε, μην πειράζετε άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, μια χαρά είμαστε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Φέτος δεν πειράζουμε, όπως γνωρίζετε, μισθούς και συντάξεις. Η λογική στην οποία μπήκαμε ήταν να προχωρήσουμε σε μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις που θα έχουν σαν στόχο οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών να πιάσουν τόπο. Με την έννοια ότι θέλουμε να κλείσουμε τις «μαύρες τρύπες» από τις οποίες είτε τα έσοδα είτε τα δανεικά που παίρναμε, έφευγαν, χάνονταν. Η στόχευση για το επόμενο διάστημα…

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κ. Κουσελά, τι σημαίνει φέτος δεν πειράζουμε, να περιμένουμε δηλαδή του χρόνου;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, λέω ότι δεν έχουμε δεσμευτεί και δεν θα μπούμε στην οριζόντια λογική της περικοπής μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα που ακολουθήθηκε πέρυσι, όπως θυμάστε.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Είναι η σειρά του ιδιωτικού τομέα μάλλον για οριζόντια περικοπή.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν είναι σειρά του ιδιωτικού τομέα για οριζόντια περικοπή. Αυτό το οποίο είπαμε ότι πρέπει να γίνει -και στο οποίο κι εσείς νομίζω θα συμφωνήσετε- είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις ΔΕΚΟ. Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, θέλουμε λοιπόν να υπάρξουν σχέδια εξυγίανσης ανά ΔΕΚΟ που θα στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη συνολικότερη αναδιάρθρωση που πρέπει εκεί να υπάρξει.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ωραία, να σας ρωτήσω λοιπόν κάτι, στη ΔΕΚΟ δουλεύει και ο Τσούτσιας, στη ΔΕΚΟ δουλεύω και εγώ. Εγώ όμως είμαι ένας υπάλληλος που παίρνω δέκα χιλιαρικόπουλα κι ο Τσούτσιας είναι ένας υπάλληλος που παίρνει δύο χιλιάρικα. Οριζόντια περικοπή θα έχουμε;  Δέκα τοις εκατό θα κόψετε και από μένα, δέκα τοις εκατό θα κόψετε και από τον Τσούτσια;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό. Όπως ξέρετε πάντα, η λογική μας δεν είναι αυτή, δεν είναι μια λογική ισοπέδωσης.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλά τώρα με βάση το τι έχει προηγηθεί στους μισθούς και στις συντάξεις ήταν οριζόντια, ισοπέδωση ήταν, για αυτό ρωτάω, τι θα γίνει τώρα με τις ΔΕΚΟ.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας ξαναλέω, ότι δεν είμαστε σε τέτοια λογική, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αλλά δεν είμαστε σε τέτοια λογική, προσπαθήσαμε πάντα και προσπαθούμε να προστατέψουμε όσο μπορούμε τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και η δέσμευσή μας είναι άλλωστε, όταν θα βγούμε από τους περιορισμούς που είμαστε σήμερα οι πρώτοι, οι οποίοι θα στηριχθούν και αυτό το κάνουμε από τώρα πράξη είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κ. Κουσελά, να σας γυρίσω λίγα χρόνια πίσω. Πότε ήσασταν συνδικαλιστής;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τη δεκαετία του ενενήντα και στις αρχές.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Τη δεκαετία του ενενήντα, ναι, ναι. Εάν σας ερχόταν μια τέτοια καυτή πατάτα όπως οι επιχειρησιακές συμβάσεις, τι θα κάνατε;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, τότε ήμασταν σε άλλη χρονική στιγμή που αντιμετωπίζονταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Αυτό το οποίο θα επιχειρούσα να κάνω θα ήταν πρώτο και κύρια να προστατέψω την απασχόληση. Γιατί νομίζω ότι το μέγιστο αγαθό για τους εργαζόμενους είναι η απασχόληση, είναι η δουλειά τους.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Μάλιστα, λοιπόν, φαίνεται όμως με βάση τα στοιχεία και τα νούμερα τα οποία εσείς  οι ίδιοι μας δίνετε κ. Κουσελά, ότι, ναι μεν, εντάξει, τα έσοδα φαίνεται ότι πάνε λίγο καλύτερα πιθανόν να πιάσουμε και τους στόχους, συνάμα όμως, έχουμε το πρόβλημα αυτό το οποίο μόλις είπατε τώρα την απασχόληση όπου οι δείκτες ανεργίας  διαρκώς ανεβαίνουν.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μπορεί να πάει 15%.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: …και από την άλλη έχουμε τους δείκτες σε ύφεση οι οποίοι και αυτοί ανεβαίνουν, πού θα πάει;

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 4%.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, το σοβαρό πρόβλημα το οποίο επαινέστε είναι η ανάπτυξη. Θέλω να πω είναι ότι ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν γίνονται, δεν μπορούν να υπάρξουν, ούτε επενδύσεις χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Λεφτά υπάρχουν; Πρέπει να έχεις λεφτά για να χρηματοδοτήσεις.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για να υπάρξει λοιπόν επαρκής χρηματοδότηση χρειάζεται να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και από πλευράς του κράτους και από πλευράς των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ανάκτηση της εμπιστοσύνης μας. Με τα δεδομένα ελλείμματος και χρέους που μας κληροδότησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας δεν είναι εμπόδιο. Είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης.  Όποιος το παραβλέπει θα έλεγα κ. Τσούτσια εθελοτυφλεί ή σκόπιμα εξαπατά τους πολίτες. Αυτό λοιπόν που επιχειρούμε να κάνουμε είναι να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές από 24 σε 20% για κέρδη που επανεπενδύονται προχωρούμε από μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις για λιγότερη γραφειοκρατία για σταθερούς και κυρίως καθαρούς κανόνες. Προχωρούμε το νέο αναπτυξιακό νόμο, μειώσαμε, όπως είδατε τον ΦΠΑ σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις συνολικότερα.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ:  Καλά, εντάξει να μην βλέπουμε μόνο αυτό. Σωστά λέτε ότι μειώθηκε στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην οικοδομή, αυξήθηκε όμως σε μια σειρά προϊόντα στο ράφι στο σούπερ μάρκετ.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός αυτό που λέτε. Ωστόσο μην ξεχνάτε, η δέσμευση που είχαμε αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου είναι ότι θα υπήρχε μαζική μετάπτωση των φορολογικών συντελεστών από το 11 στο 23%, πράγμα το οποίο δεν το κάναμε αλλά το αποφύγαμε. Υπήρξε αυτή η αύξηση 11– 13 η οποία όμως, πιστεύω μπορεί να απορροφηθεί σε ένα πάρα πού μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Αυτό πρέπει να το θέλουν και οι επιχειρήσεις.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, μόνο πρέπει να το θέλουν, αλλά θα πιεστούν να το κάνουν κιόλας γιατί πολλές έχουν μονοπωλιακό ρόλο στην αγορά και οι αυξήσεις των τιμών που είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα  δεν συνάδει με την κατάσταση της ύφεσης την οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Καλά, μάλιστα, τότε θα υποχρεωθούν πώς θα τους υποχρεώστε, έχετε κάποιο τρόπο να υποχρεώσετε να πιέσετε τις επιχειρήσεις, τι θα κάνετε;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέσα από ελέγχους που καθημερινά γίνονται και όχι μόνο.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να ρωτήσουμε ούτως η άλλως έχουμε στη συνέχεια κουβέντα με τον κ. Ρόβλια, εκεί θα ρωτήσουμε πώς πάνε οι έλεγχοι για να δούμε εάν μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Μάλιστα, κύριε Κουσελά, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία. Να είστε καλά. 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.