Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ 105,8 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Τ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/11/2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ 105,8 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Τ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑ

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Κουσελάς, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή, σε σχέση με όσα ισχύουν για την περαίωση. Καλή σας μέρα, κύριε Κουσελά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα, σε σας και τους ακροατές σας.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Κουσελά, μας έχετε μπερδέψει λιγάκι. Έχετε μπερδέψει και τους πολίτες, θεωρώ ότι έχει γίνει κι ένα μπέρδεμα ενδοκυβερνητικό. Γιατί το λέω αυτό; Είναι δυνατόν να έρχονται τα σημειώματα για την περαίωση μία βδομάδα πριν από τις εκλογές; Το ερώτημα είναι πολιτικό.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει ένα πρόγραμμα στο Υπουργείο Οικονομικών που έχει ως στόχο από τη μια μεριά να ξεμπερδεύουμε με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και σε ό,τι αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις.  Και αυτά που παραλάβαμε, το ξέρετε πολύ καλά, ήταν 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις. Θέλουμε λοιπόν να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Από την άλλη θέλουμε - και αυτό είναι πολύ σημαντικό– μ’ αυτή τη διαδικασία, να στηρίξουμε τα έσοδα του Δημοσίου. Υπάρχουν κάποιοι στόχοι, κάποιες δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές μας και σ’ αυτά δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να πάμε πίσω.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Και αν την τραβάγατε αυτή τη γραμμή, που λέτε, με το παρελθόν μια βδομάδα μετά;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Όπως γνωρίζετε, για την περαίωση έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση και το Κράτος να είναι εκείνοι που τη μια πλευρά ψηφίζουν από τους νόμους αλλά από την άλλη δεν τους εφαρμόζουν, και μάλιστα για προεκλογικές σκοπιμότητες. Εξάλλου θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή στη διαδικασία της περαίωσης…

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ, Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Να έρθουμε στην ουσία λοιπόν, πάμε στην ουσία.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …είναι προαιρετική. Κι αυτό είναι αυτονόητο, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι γνωστό και το ξέρουν όλοι. Αυτό λοιπόν το οποίο κάναμε χθες με την ανακοίνωση, την οποία εκδώσαμε, δεν ήταν να μπερδέψουμε κανέναν, ήταν να υπογραμμίσουμε το αυτονόητο.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να το δούμε δύο λεπτάκια; Διαβάζω δύο φράσεις: «Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση».

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Σωστά.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Να ρωτήσουμε πάνω σ’ αυτό, δηλαδή δεν θα γίνει έλεγχος;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, είναι γεγονός και το γνωρίζετε, ότι όσοι μπαίνουν στην περαίωση, όσοι κλείνουν δηλαδή τις ανέλεγκτες χρήσεις, στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης, όπως λέμε, των φορολογικών διαφορών, δεν ξαναελέγχονται. Δυνητικά όσοι δεν μπαίνουν στην περαίωση και έχουν ανοιχτές χρήσεις, μπορούν να ελεγχθούν. Αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος δεν μπήκε στην περαίωση, αυτός ειδικά θα ελεγχθεί, γιατί το δείγμα ελέγχου από 01/01, θα γίνεται με κριτήρια κινδύνου. Και όχι με άλλα κριτήρια, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Δηλαδή η διαδικασία του ελέγχου, είναι μια διαδικασία διαφανής και θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, δεν θα γίνεται επειδή ο κ. Τσούτσιας ή ο κ. Σαράντης δεν μου άρεσαν και τους βάζω στον στόχο.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ, Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αυτό έλειπε. Αυτό έλειπε.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Κουσελά, έρχομαι σε μία φράση ακόμη. Το λέω και σε σένα, Τάκη, επειδή το ρώτησες: «Η επιλογή λοιπόν του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων». Καλά τα λέω;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο, κύριε Κουσελά, έχουν έρθει σημειώματα, μας έχουν πει πολλές φορές, τα οποία ενώ είχαν…

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Τάκη, με συγχωρείς, πριν πάμε σ’ αυτό, θέλω να μείνουμε λίγο σ’ αυτό, να ρωτήσω κάτι τον κύριο Κουσελά. Κύριε Κουσελά, διαβάζοντάς τα αυτά τα δύο, δικά σας είναι ούτως ή άλλως, ξέρετε τι μήνυμα μου εκπέμπουν; Μην πάτε να κάνετε περαίωση.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν είναι σωστό αυτό.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Στον Έλληνα όταν έρχεται αυτό που λέει ότι οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί, μπορεί να την αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση, τη λέξη αγνοήσει έχει κρατήσει.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν καθαρίζει όμως, δεν καθαρίζει.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ξέρετε γιατί κατηγορηθήκαμε από την άλλη πλευρά; Γιατί με τη διαδικασία της περαίωσης δίνεται η δυνατότητα στον άλλον να κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις με ποσά τα οποία είναι υποδεέστερα εκείνων τα οποία θα πλήρωνε στην κανονική διαδικασία. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω, είναι ότι η περαίωση βοηθάει αρχικά εκείνους που θέλουν να ξεμπερδέψουν με το παρελθόν. Δεν είναι κάτι το οποίο το επιβάλλουμε εμείς. Την περαίωση τη ζήτησαν οι ίδιοι οι φορείς, ενώ έγινε κριτική και στον κοινωνικό διάλογο που υπήρξε. Η περαίωση ήταν ένα ζητούμενο, γιατί πολλές επιχειρήσεις, πολλοί επιτηδευματίες ήθελαν να κλείσουν τα βιβλία τους, και υπάρχουν, όπως σας είπα ανοιχτές χρήσεις από το 2000 μέχρι το 2009. Δεν είναι κάτι λοιπόν το οποίο το κάναμε εμείς για εισπρακτικούς λόγους. Θα έχει ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση των εσόδων, αλλά  βοηθάει και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Εντάξει τώρα, αν δεν ήταν τα έσοδα στη μέση… τα έσοδα είναι αυτό το οποίο μας καίει.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι μόνο τα έσοδα. Θέλουμε να μην ξαναφτάσουμε στο μέλλον στην ίδια κατάσταση που φτάσαμε. Και η κατάσταση που φτάσαμε ήταν ότι είχαμε 2.500.000 ανέλεγκτες χρήσεις, είχαμε 1,3 εκατ. ληξιπρόθεσμα και χιλιάδες άλλες υποθέσεις, 150.000 υποθέσεις να εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Όλη αυτή η κατάσταση, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργούσε μια εκτεταμένη εικόνα φοροδιαφυγής, εμπόδιζε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αδικούσε, αν θέλετε, τους έντιμους φορολογούμενους.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Έχουν έρθει σημειώματα στα οποία ενώ δεν υπάρχει καμία χρήση σε υποχρεώνουν για να κλείσεις το βιβλίο πως το λένε αυτά τα ξέρετε καλύτερα εσείς να πληρώσεις 300, 500 ευρώ το χρόνο. Γιατί ισχύει αυτό εφόσον δεν έχει γίνει καμία χρήση σε  έναν ελεύθερο επαγγελματία.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε αρχικά η επιλογή των χρήσεων που κλείνεις πρέπει να είναι συνεχόμενη γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε τεχνικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και αυτό γιατί έχουμε να κάνουμε, όπως σας είπα με χρήσεις που ξεκινούν από το 2000 και φτάνουν μέχρι το 2009. Πρέπει να είναι συνεχόμενες και πρέπει να ξεκινήσουμε από τις πιο παλιές. Αν εκεί μέσα υπάρχουν και κάποιες χρήσεις, στις οποίες ο τζίρος ήταν μηδενικός, θα πληρωθεί για αυτές τις χρήσεις ένα ελάχιστο ποσό. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το υπερπηδήσουμε.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Πιο είναι αυτό το ελάχιστο ποσό;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 500 ευρώ.

Τ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 500 ευρώ; Και που να τα βρει ο άλλος, εφόσον έχει μηδενικό.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε. Εάν δεν έχει και δεν μπορεί να τα πληρώσει, όπως σας είπα δεν θα τα πληρώσει. Μπορεί να το αγνοήσει.

Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Ωραία. Αυτός λοιπόν που δεν θα τα πληρώσει τι υπάρχει κάποιος πρέπει να έχει κάποιο φόβο πρέπει κάτι να σκέφτεται στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι κάποια στιγμή θα μου ξαναχτυπήσουν την πόρτα και το πεντακοσάρικο θα γίνει χιλιάρικο;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει κάποιο φόβο ότι αυτός ειδικά θα ελεγχθεί. Σημαίνει ότι είναι «ανοιχτός» και αυτό είτε οι επιτηδευματίες είτε οι επιχειρηματίες το ξέρουν. Δεν έχει κλείσει τη χρήση του, είναι ελέγξιμος. Δυνητικά μπορεί να ελεγχθεί. Στο μέλλον δε σημαίνει ότι επειδή δεν έκανε περαίωση ο συγκεκριμένος θα ελεγχθεί.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Μάλιστα. Μια σειρά από τα χαρτάκια τα οποία έχουν έρθει έχουν πολλά λάθη. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά επέλεξε την αυτοματοποιημένη διαδικασία της περαίωσης. Η αποστολή των εκκαθαριστικών έγινε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η εξόφληση αυτών των εκκαθαριστικών γίνεται μέσω τραπεζών. Ο στόχος που υπήρξε με τη διαδικασία αυτή ήταν να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στο έπακρον, να ελαχιστοποιηθεί και το κόστος αλλά και ο χρόνος τους. Δεν θέλαμε δηλαδή να τους βάλουμε να τρέχουν στις εφορίες. Λοιπόν, είναι φυσικό και επόμενο ότι σ’ αυτή την διαδικασία θα υπάρξουν και κάποια λάθη. Και αυτό το ξέραμε από την αρχή γιατί, όπως ξέρετε, ένα ζωντανό Μητρώο είναι ένα δυναμικό μητρώο. ‘Όταν ο φορολογούμενος για παράδειγμα είχε μια επιχείρηση, την έκλεισε για τον οποιονδήποτε λόγο και δεν ενημέρωσε την εφορία, το Μητρώο, είναι φυσικό και επόμενο να εμφανίζεται ως «ανοικτός», ότι η επιχείρησή του είναι εν ενεργεία.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Ναι, όταν όμως κάποιος δεν ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα και τους έρχεται η περαίωση. Γιατί υπάρχουν και τέτοια;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εάν δεν είχε ασκήσει ποτέ επάγγελμα και του έρχεται η περαίωση είναι προφανές ότι έχει γίνει λάθος. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχει τη δυνατότητα να πάει στην εφορία από τις 10 Νοεμβρίου όπου θα υπάρχει μια ηλεκτρονική κάρτα και θα γίνεται η διόρθωση απευθείας. Εάν το λάθος είναι δικό μας με την έννοια ότι του πήγε ένα χαρτί το οποίο είναι τελείως άσχετο το αγνοεί, εάν υπάρχει άλλου είδους λάθος, διορθώνεται επί τόπου και πληρώνει στην εφορία πλέον και όχι στην τράπεζα και ξεμπλέκει.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κάτι τελευταίο μια πολύ σύντομη απάντηση κ. Κουσελά. Εάν έχω πληρώσει την περαίωση, έχω ξανακάνει, έχω ξαναυπαχθεί σε περαίωση και τώρα μου ξανάρχεται, πρέπει να ξαναπληρώσω.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εάν έχετε περαιωθεί έχουμε επιτηδευματίες ή επιχειρήσεις που έχουν  κάνει αυτοπεραίωση μέχρι το 2007. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπαίνει στην περαίωση εκτός και εάν ήταν στο δείγμα ελέγχου. Όσοι για το 2008 και το 2009 είχαν κάνει αυτοπεραίωση θα πληρώσουν τα μισά, το ένα δεύτερο δηλαδή του ελάχιστου, μάλιστα, γιατί σε αυτή την χρονική διάρκεια δεν είχαν υπάρξει δείγματα ελέγχου. Άρα όποιος έχει αυτοπεραιωθεί στο παρελθόν και δεν είναι στο δείγμα ελέγχου δεν έχει κανένα λόγο να μπει στην περαίωση.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Κουσελά να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να είστε καλά.