Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη Δημήτρη Κουσελά Yφυπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Ελευθερία
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/9/2010

Συνέντευξη Δημήτρη Κουσελά Yφυπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα "Ελευθερία"

                                                
Δημοσιογράφος:  Ποιες επιχειρήσεις αφορά η περαίωση και πως θα γίνει η καταβολή των φόρων;
 
Δ.Κουσελάς:Σύμφωνα με το σχέδιο που δώσαμε για διαβούλευση στους επαγγελματικούς φορείς, γιατί ακόμα δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις, στην περαίωση θα υπάγονται oι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009.  Ειδικότερα, η περαίωση αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες, μέχρι την  κατάθεση του σχεδίου νόμου:
§ Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.  
§ Εχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί  Φύλλο Ελέγχου ή Πράξη αποτελεσμάτων,
§ Υπάρχει εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.  
§ ‘Ησαν περαιωμένες, αλλά εκδόθηκαν συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή εκδόθηκαν αποφάσεις επιβολής προστίμου ΚΒΣ, για συμπληρωματικά στοιχεία, με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.
 
Με βάση το παραπάνω σχέδιο ρυθμίσεων, εξαιρούνται της περαίωσης, ακόμα κι αν είναι εκκρεμείς, υποθέσεις :
§ επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο,
§ επιτηδευματιών φυσικών προσώπων, που με βάση το περιουσιολόγιο του 2008 υπάγονταν σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας,
§ φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών- δωρεών- προικών- γονικών παροχών,
§ επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 20 εκατ. ευρώ ( για τη συγκεκριμένη χρήση αλλά και για τις επόμενες αυτής χρήσεις),
§ υποθέσεις για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και οι επόμενες χρήσεις αυτής,
§ φυσικών προσώπων με εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί βιβλία και μόνο όσον αφορά τα εισοδήματα αυτά.
§ επιχειρήσεων, για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου (π.χ. Βατοπαίδι),
§ για τις οποίες έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμων ΚΒΣ, για έκδοση πλαστών ή νοθευμένων στοιχείων.
 
Δημοσιογράφος:  Η περαίωση αφορά και στον ΦΠΑ;
 
Δ.Κουσελάς:Η περαίωση αφορά και στον ΦΠΑ. Ειδικά ο ΦΠΑ, υπολογίζεται με αυξημένο συντελεστή στα προσαυξημένα ακαθάριστα έσοδα που θα προκύψουν με βάση την περαίωση, ενω για τα ρυθμιζόμενα έτη δεν επιστρέφεται τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο.  
Προβλέπεται, επίσης, ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, με μείωση προσαυξήσεων και προστίμων, ανάλογα με το σχήμα εξόφλησης, με κύριο στόχο να διευκολυνθούν οφειλέτες με αντικειμενικά προβλήματα εξόφλησης σωρευμένων οφειλών.  
 
Δημοσιογράφος:Αυτοί οι επιχειρηματίες, που σε όλη τους την ζωή ήταν απολύτως συνεπείς απέναντι στην εφορία, θα αντιμετωπιστούν με τα ίδια μέτρα και σταθμά με αυτούς που μονίμως φοροδιαφεύγουν συστηματικά; Μήπως θα έπρεπε να επιβραβευτούν με κάποιο μπόνους για να μην αισθάνονται ηλίθιοι - για να μην πούμε άλλη λέξη - μπαίνοντας στο ίδιο καζάνι με τα λαμόγια;
 
Δ. Κουσελάς: Ο συνεπής φορολογούμενος ούτε τιμωρείται, ούτε εκβιάζεται. ‘Ισα-ίσα, προστατεύεται με το νέο φορολογικό πλαίσιο και με ένα αντικειμενικό σύστημα ελέγχων και επιβολής προστίμων, ώστε να μην είναι υποχείριο κανενός ελεγκτή. Για τους διαπιστωμένα παραβάτες, ισχύουν αυξημένοι συντελεστές υπολογισμού των ποσών της περαίωσης, ενω, όπως προείπα, οι σοβαρές παραβάσεις, όπως η έκδοση πλαστών στοιχείων,  δεν θα εμπίπτουν στην περαίωση. 
Σε κάθε περίπτωση, η υπαγωγή στην περαίωση είναι εθελοντική. Κανείς δεν υποχρεώνει τον πραγματικά συνεπή επιτηδευματία να υπαχθεί στην περαίωση.  
Τα λεγόμενα «μεγάλα ψάρια», οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς και  όσοι εντοπίστηκαν με βαριές παραβάσεις, ούτως ή άλλως δεν μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση. Δεν δίνουμε κανένα «συγχωροχάρτι» στους μεγάλους. Στον μικροεπαγγελματία, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στους μικροπαραβάτες που σήμερα λόγω της κρίσης περνούν εξαιρετικά δύσκολες μέρες, εκεί κυρίως δίνουμε τη δυνατότητα να τελειώνουν με τη φορολογική ανασφάλεια, να εξοφλήσουν παλιές οφειλές, να απελευθερωθούν από  το παρελθόν τους και να ξεκινήσουν μια νέα σχέση με την Εφορία. Μια σχέση διαφάνειας, συνέπειας και αλληλοσεβασμού.     
 
Δημοσιογράφος:Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα η μια ρύθμιση χρεών διαδέχεται την άλλη και η μια περαίωση την…. προηγούμενη. Πως θα πειστούν οι φορολογούμενοι ότι αυτή η περαίωση είναι η τελευταία και ότι του χρόνου δεν θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών; Πως θα πείσετε τους συνεπείς επιχειρηματίες ότι δεν είναι κορόιδα επειδή πληρώνουν φόρους;
 
 Δ.Κουσελάς: Ως προς το παρελθόν, έχετε απόλυτο δίκιο. ‘Όμως, ο κύριος στόχος αυτής της περαίωσης δεν είναι να βελτιώσουμε μόνο την εικόνα των εσόδων. Είναι να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Με τις αποφάσεις που λάβαμε διαμορφώνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον να ξαναπάμε σε περαίωση. Προτιμήσαμε, λοιπόν, να ρίξουμε το κύριο βάρος της προσπάθειάς μας στο μέλλον, στη συγκρότηση των νέων μηχανισμών και στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου. Γι’ αυτό βάζουμε τελεία σε εκατομμύρια εκκρεμείς υποθέσεις, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάντως όχι ανέξοδα, για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις.
 
Δημοσιογράφος:‘Έχει επισημανθεί πολλές φορές η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να ασκήσει πραγματικούς ελέγχους. Θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία ή θα στελεχωθούν οι υπάρχουσες ώστε να γίνουν ουσιαστικοί φορολογικοί έλεγχοι;
 
Δ.Κουσελάς:Στους 11 μήνες που πέρασαν έχει ήδη γίνει σημαντική παρέμβαση στους ουσιαστικά διαλυμένους μηχανισμούς που μας παρέδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Επανασυστάθηκε και ενισχύθηκε το ΣΔΟΕ, με άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα. Βελτιώθηκαν δραστικά οι δυνατότητες πρόσβασης και διασταύρωσης στοιχείων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο νέος φορολογικός νόμος διευρύνει τις δυνατότητες σύλληψης της φορολογικής βάσης, με τα τεκμήρια, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τις υποχρεωτικές συναλλαγές μέσω τράπεζας για ποσά άνω των 1.500 ευρώ, για τη μισθοδοσία υπαλλήλων κ.λπ.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Οικονομικών ένα σημαντικό έργο σχεδιασμού και υλοποίησης της αναγκαίας ριζικής ανασυγκρότησης των ελεγκτικών και των εισπρακτικών μηχανισμών. Αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες για να απελευθερωθούν πόροι και δυναμικό. Αποκτούν ικανούς προϊσταμένους, με τις νέες, αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες, που θέσπισε το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Τίθενται πλέον σαφείς και ελέγξιμες καθημερινές χρεώσεις στο ελεγκτικό - εισπρακτικό έργο. Εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και μεμονωμένων, ελπίζω, επίορκων υπαλλήλων. Τέλος, από το 2011 μπαίνουν σε εφαρμογή νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, τη διασταύρωση των δεδομένων, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των παρεμβάσεων.
‘Ετσι φιλοδοξούμε, με τη νέα χρονιά, να γίνει μια πραγματικά νέα αρχή στη σχέση εφορίας-πολίτη. 
 
Δημοσιογράφος:  Πριν λίγους μήνες εργαζόμενος στη ΔΟΥ με ρώτησε: "Γιατί να ασκήσω έλεγχο όταν βλέπω να αναλαμβάνουν υψηλές διοικητικές θέσεις αυτοί που παρενέβησαν στο παρελθόν από τα κομματικά γραφεία για να διαγραφούν φορολογικά πρόστιμα". Τι του απαντάτε; Υπάρχει πολιτική βούληση να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την κεντρική διοίκηση με τα κομματικά γραφεία;
 
Δ. Κουσελάς:  Με τις νέες διαδικασίες, τις διασταυρώσεις και τις ατομικές χρεώσεις θα είναι όχι μόνο απαράδεκτο, αλλά και τεχνικά αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε προσωπική παρέμβαση ή αυθαίρετος χειρισμός μιας φορολογικής υπόθεσης.  Η πολιτική μας βούληση σ’ αυτό το θέμα είναι δεδομένη.
Μάλιστα, καλώ όλους τους εργαζόμενους στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία, αντί να αναζητούν –όσοι λίγοι, βέβαια, το κάνουν- άλλοθι ολιγωρίας και πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους στις φημολογίες, στις αρνητικές πρακτικές και στις στρεβλώσεις του χτές, να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια.
Να τη στηρίξουν συνειδητά και με όλες τους τις δυνάμεις, γιατί από αυτήν εξαρτώνται όχι μόνο η καταξίωση του κλάδου και της δουλειάς τους στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και οι ίδιες οι συνθήκες, η ποιότητα της διαβίωσης και το μέλλον τους, ως εργαζόμενων και ως πολιτών αυτής της χώρας. 
 
Δημοσιογράφος: Τελικά θα μπει κάποιος φοροκλέφτης στη φυλακή ή θα αρκεστούμε σε ανακοινώσεις για τους γιατρούς του Κολωνακίου και τους κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων που δεν δήλωσαν τα εισοδήματα τους στη εφορία;
 
Δ. Κουσελάς:Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολο να συλλάβεις τη φοροδιαφυγή και να τιμωρήσεις τους φοροκλέπτες. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ιδιαίτερα τα φορολογικά δικαστήρια, έφτασαν να αποτελούν δίοδο φοροδιαφυγής.
Εμείς ποινικοποιήσαμε τη φοροδιαφυγή και θα αυστηροποιήσουμε ακόμα περισσότερο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Περιορίζουμε στο ελάχιστο τον χρόνο της εκκρεμοδικίας, που έφτανε τα 7-10 χρόνια. Περιορίζουμε τη δυνατότητα αναστολής των πράξεων της φορολογικής αρχής. Αποσυνδέουμε την ποινική από τη φορολογική δικαιοσύνη, ώστε η δίωξη να προχωρεί παράλληλα και ταυτόχρονα. Εισάγουμε, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, την αυτόφωρη διαδικασία. Είμαστε αποφασισμένοι να μη χαριστούμε σε κανένα.
Εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία στις παρεμβάσεις μας. Πρέπει όμως και οι άλλοι θεσμοί και βεβαίως οι πολίτες, να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια.
 
Δημοσιογράφος: Ποιο μήνυμα στέλνετε στους φορολογούμενους;
 
Δ. Κουσελάς:Με την περαίωση και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων, βάζουμε τελεία σ’ ένα ομολογουμένως φαύλο παρελθόν και στην αδιέξοδη διαχείρισή του.
Το 2011 σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις σχέσεις εφορίας-πολίτη, χωρίς προσωπικές «διευθετήσεις», εκκρεμότητες και «τεφτέρια», αλλά με ξεκάθαρους κανόνες συμμόρφωσης, με αμείλικτη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από όπου και αν προέρχεται, με καλύτερα μέσα και όρους εξυπηρέτησης του φορολογούμενου πολίτη.
‘Ομως, η απόδοση της φορολογικής δικαιοσύνης θα γίνει πράξη, μόνο αν γίνει υπόθεση των πολλών, μόνο αν γίνει υπόθεση όλων μας.
Αυτό είναι πρώτιστο, είναι, θα έλεγα, εθνικό καθήκον, είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα. Δεν είναι υπόθεση μόνο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και κάθε συμπολίτη μας, που ίσως ακόμα «ξεχνάει» να πάρει απόδειξη...
Τη «μαγκιά» του φοροφυγά ο κάθε πολίτης θα τη δει σίγουρα με άλλο μάτι, εάν σκεφτεί πως αυτή ακριβώς του στερεί καθημερινά πόρους από την υγεία του, από τα φάρμακα και τη σύνταξη του γονιού του, το σχολείο του παιδιού του,  τις υποδομές του τόπου του, την ίδια την απασχόληση και την προοπτική του.