Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά για την 183ή επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/10/2010

Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά για την 183ή επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

 

Σήμερα τιμούμε μια ξεχωριστή μέρα, ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που σημάδεψε διαχρονικά την πορεία της χώρας μας.Σαν σήμερα, πριν από 183 χρόνια ναυτικές δυνάμεις της Μεγάλης Βρεταννίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, έδωσαν εδώ μια ναυμαχία-ορόσημο. Μία ναυμαχία που έδειξε τι μπορεί να πετύχει η φιλία, η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο βοήθησε το άνισα μαχόμενο έθνος μας να αποκτήσει την ελευθερία του.

‘Ανοιξε τον δρόμο για την οριστική αναγνώριση της ελληνικής ανεξαρτησίας.

‘Αφησε τη σφραγίδα της στην ελληνική και στην παγκόσμια Ιστορία, με σημαντικά διδάγματα για τον λαό μας, για την Ευρώπη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ο Εδουάρδος Κόδριγκτον, ο Ερρίκος Δεριγνύ και ο Λογγίνος Χέϋδεν, αλλά και οι μαχητές τους, ήλθαν εδω με εντολή να επιβάλουν εκεχειρία, όπως προβλεπόταν από τη Συνθήκη του Λονδίνου, για να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες του Ιμπραήμ σε βάρος των Ελλήνων.

Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με απρόκλητες επιθέσεις του αριθμητικά υπέρτερου τουρκοαιγυπτιακού στόλου, στις οποίες έδωσαν την αρμόζουσα απάντηση.

Την απάντηση που τους επέβαλε η βούληση των λαών που εκπροσωπούσαν, οι αξίες της αλληλεγγύης και της αποκατάστασης του δικαίου.

Οι άξιοι αυτοί άνδρες έφεραν τον λαό μας πιο κοντά στη δικαίωση των θυσιών και των αγώνων του, με μια νίκη που έδωσε νέα φτερά στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Μια νίκη που ενθουσίασε τους φιλέλληνες και συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σαν σήμερα, πάνωαπότολιμάνιτουΝαυαρίνου υψώθηκεξανά η ελπίδα ενός λαού που πίστευε πως παρά τις αδυναμίες και τα σφάλματά του, το δίκαιο, οι θυσίες και ο μόχθος του τελικά θα αναγνωρίζονταν, θα κυριαρχούσαν και θα θριάμβευαν. 

Και έτσι έγινε...

Σήμερα, οι δεσμοί ανάμεσα στις χώρες μας εξακολουθούν να παραμένουν ισχυροί και οι λαοί μας αλληλέγγυοι, απέναντι στις νέες δοκιμασίες που μας επιβάλλει η κρίση. 

Γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι η κρίση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο μέσα από τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των κοινών κινδύνων που μας περιβάλλουν στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.     

Κανένας δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Χρειάζονται κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες που να βάζουν φραγμούς στις ανεξέλεγκτες λειτουργίες των διεθνών αγορών και κερδοσκόπων.

Την έλλειψη αυτών των κανόνων εμείς ως χώρα τη βιώσαμε πρόσφατα.

Σήμερα έχοντας αποφύγει τα χειρότερα είμαστε σε έναν καλό δρόμο.

Νοικοκυρεύουμε την οικονομία μας και αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας σε όλα τα επίπεδα.

Αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο την αλληλεγγύη και τη στήριξη που μας παρέχει η Ενωμένη Ευρώπη.

Θέλουμε να δυναμώσουμε και να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας μαζί σας, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο πλαίσιο των διμερών συνεργασιών.

Πορευόμαστε με πίστη στις δυνάμεις μας, αφήνοντας οριστικά πίσω ό,τι μας πλήγωσε στο παρελθόν.

Η σημερινή μέρα διδάσκει πως για να χτίσουμε το καλύτερο αύριο που ονειρευόμαστε, δεν πρέπει να μας τρομάζει το μέγεθος των προκλήσεων, οι  δυσκολίες και τα εμπόδια.

Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε, όπως και τότε, τον σεβασμό και την εκτίμηση εχθρών και φίλων.

Γι’ αυτό, όπως και τότε, θα τα καταφέρουμε!