Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά στον Ρ/Σ REAL FM και στις δημοσιογράφους Κ. Μακρή και Μ. Πυργιώτη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/10/2010

Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στον Ρ/Σ REAL FM και στις δημοσιογράφους Κ. Μακρή και Μ. Πυργιώτη

 

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Καλό μεσημέρι κ. Υπουργέ.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Κ. Μακρή, κ. Πυργιώτη, καλό μεσημέρι σε σας και τους ακροατές σας.

Μ.ΠΥΡΓΙΩΤΗ:  Βρήκαμε λύση κ. Υπουργέ;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών ναι. Τώρα είμαστε εν αναμονή να συναντηθούμε και με τους εμπόρους.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Για να δούμε τι έγινε με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και πού καταλήξατε τελικά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Προτείναμε από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών ένα πλαίσιο που έχει έναν διπλό στόχο. Πρώτον, τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς κατά την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης που αρχίζει, όπως γνωρίζετε, από την Παρασκευή και δεύτερον, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για το χτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, που για μας, όπως καταλαβαίνετε, παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, είπαμε πως θα συνεχιστεί αλλά και θα θωρακιστεί το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο συνόδευε την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης και θα εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών που πρέπει να στέλνουν οι βενζινοπώλες και όσοι συμμετέχουν στο ΔΙΠΕΘΕ, στο σύστημα δηλαδή του εφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης. Σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση της έγκαιρής υποβολής των δικαιολογητικών, θα διαγράφεται από το σύστημα είτε ο βενζινοπώλης είτε ο έμπορος, ο οποίος είναι ασυνεπής.

Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, θα προωθήσει παράλληλα την εγκατάσταση  ενός συστήματος εισροών-εκροών, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Επίσης, αποδεχθήκαμε και αναγνωρίζουμε ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αυτό ήταν και ένα από τα κεντρικά ζητήματα που είχαν θέσει οι βενζινοπώλες.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Σας έλεγαν ότι δεν έχουν τη ρευστότητα για να αγοράζουν οι ίδιοι το πετρέλαιο και να τους τα επιστρέφετε όποτε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Όχι «όποτε». Είναι γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες ρευστότητας, αυτό το αναγνωρίζουμε και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε με νομοθετική ρύθμιση, στην αλλαγή του τρόπου προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από 01-01-2011 η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνεται στην ίδια τιμή και θα διατίθεται στην ίδια. Μέχρι τότε εξυπακούεται ότι θα ισχύσει το υφιστάμενο σύστημα, δηλαδή δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι τις 31-12...

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Μισό λεπτό κ. Κουσελά όταν λέτε ότι θα διατίθεται στην ίδια τιμή τι εννοείτε; Θα το προμηθεύονται…

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Θα αγοράζουν φτηνά και θα πουλάνε φτηνά με τον μικρό συντελεστή που είναι 28 ευρώ στο χιλιόλιτρο…

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Ναι, αλλά μισό λεπτό, η ένσταση που υπάρχει από την άλλη πλευρά είναι ότι αυτό ευνοεί το λαθρεμπόριο. Ότι αυτό που λέτε είναι ουσιαστική κατάργηση του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Δεν είναι ουσιαστική κατάργηση του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», γιατί το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» διατηρείται και διατηρείται με τη δαμόκλειο σπάθη της αφαίρεσης της άδειας ουσιαστικά για πώληση πετρελαίου.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Ναι, αλλά κ. Κουσελά όταν αγοράζουνε φτηνά εσείς δεν ξέρετε πώς θα το διαθέσουν, αν θα το διαθέσουν ως πετρέλαιο κίνησης.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Προσέξτε τι σας είπα θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλη τη διαδικασία, η οποία προβλέπεται στο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Το ηλεκτρονικό σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» δεν αλλάζει, παραμένει το ίδιο, δηλαδή θα πρέπει να στέλνουν τα δικαιολογητικά, τα οποία έστελναν και αν δεν τα στείλουν εμπρόθεσμα αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα αφαιρείται η άδεια.

Μ.ΠΥΡΓΙΩΤΗ:  Μάλιστα. Αντιστρέψατε δηλαδή την κατάσταση. Σ’ αυτή τη φάση το κάνετε αυτό μισό λεπτό, κ. Υπουργέ, γιατί έχει σημασία. Αυτό είναι κάτι που θα είναι κάτι το προσωρινό ή έτσι θα γίνεται γενικώς μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση το 2011 αν θα έχουμε εξομοίωση της τιμής κίνησης θέρμανσης. Είναι κάτι το προσωρινό ή κάτι το μόνιμο;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Κοιτάξτε, αν θα παρθεί μία τέτοια απόφαση, προϋποθέτει τη δυνατότητα ενός μηχανισμού που θα μας επιτρέψει να δώσουμε ένα επίδομα θέρμανσης στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Και έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει τέτοια εξομοίωση αν δεν υπάρξει τέτοια διασφάλιση.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Μάλιστα. Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι. Γιατί δεν μπορούμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα; Δηλαδή εσείς να πληρώνετε σε δύο μέρες τους βενζινοπώλες που θα φέρνουν τα παραστατικά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Αυτό θα γίνεται. Θα πληρώνουμε σε δύο μέρες. Μέχρι 31-12 δηλαδή που θα ισχύσει το υφιστάμενο σύστημα, η επιστροφή θα γίνεται εντός δύο ημερών.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Ναι. Γιατί λοιπόν χρειάζεται να αλλάξει το σύστημα; Γιατί το δικό τους παράπονο είναι ότι δεν μπορούσατε να τους πληρώνετε εμπρόθεσμα και βάζανε λεφτά από την τσέπη τους.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Όχι.

 Κ.ΜΑΚΡΗ:  Άρα λοιπόν αν δεσμεύεστε ότι θα τους τα δίνετε σε 48 ώρες γιατί χρειάζεται να αλλάξουμε το σύστημα;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Δεσμευτήκαμε ότι θα τους τα δίνουμε σε 48 ώρες, όπως και εσείς είπατε έτσι; Όμως, από την άλλη πλευρά αυτό που τίθεται είναι ότι εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε για αυτό.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Μάλιστα. Γιατί ξέρετε τώρα ποιες είναι οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις; Ακούσαμε τον κ. Γιαννίτση από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο οποίος πριν από δύο μέρες μίλησε για εκτόξευση του λαθρεμπορίου και το κράτος χάνει πάρα πολλά έσοδα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς ήδη προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου με τη λήψη συνολικότερων μέτρων. Ειδικά, όμως, όπως σας είπα, το πιο αποτελεσματικό απ’ αυτά είναι η τοποθέτηση του συστήματος εισροών-εκροών, που θα γίνει σε όλα τα βενζινάδικα. Με το σύστημα αυτό θα μας δίνεται η δυνατότητα να ξέρουμε τι μπαίνει και τι βγαίνει σε κάθε βενζινάδικο, από την αντλία κάθε βενζινάδικου. Και είναι θετικό ότι σ’ αυτό συμφώνησε και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Άρα λοιπόν από την Παρασκευή θα γίνει κανονικά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ακριβώς.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Σε ποια τιμή, κ. Κουσελά, υπολογίζετε ότι θα γίνει;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τις τιμές δεν τις αποφασίζουμε εμείς, οι τιμές, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζονται από την αγορά νομίζω ότι έχει πέσει μία τιμή πάνω στο τραπέζι, δεν αφορά στο δικό μας Υπουργείο όμως. Αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στα 67 λεπτά.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Γύρω στα 67 λεπτά για τα αστικά κέντρα υποθέτω ότι μιλάμε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Δεν το ξέρω.

Κ.ΜΑΚΡΗ: Δεν το γνωρίζετε. Τώρα ποια είναι η επόμενη συνάντηση σας, με τους βυτιοφόρους, ποια είναι;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Όχι, η επόμενη συνάντηση θα είναι με τους εμπόρους πετρελαίου.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Υπάρχει κάποιο πρόβλημα εκεί που θα μπορούσε να τορπιλίσει την ιστορία; Δηλαδή να τα βρήκατε με τους βενζινοπώλες και να μην τα βρείτε με τις εταιρείες εμπορίας;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Θέλω να πιστεύω πως όχι.

Μ.ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Πάντως μία τελευταία ερώτηση από την πλευρά μου. Δημοσιοποιήθηκε μία έγγραφη άποψη με κάποια σημεία από ένα από τα δύο πολύ μεγάλα διυλιστήρια στο οποίο έχει συμμετοχή και το κράτος, τα ΕΛΠΕ. Οι παρατηρήσεις αυτές για το λαθρεμπόριο θα τις λάβετε υπόψιν σας;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ήδη, επικοινώνησα, χθες, με τον κ. Γιαννίτση και του ζήτησα ό,τι προτάσεις έχουν για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, να μάς τις στείλουν άμεσα.

Κ.ΜΑΚΡΗ:  Λοιπόν να ευχαριστήσουμε τον κ. Κουσελά. Καλό μεσημέρι.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.