Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στο “Ράδιο 9 -98,9” και στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαναγιώτου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/10/2010

Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στο “Ράδιο 9 -98,9” και στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαναγιώτου   

                           

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να καλημερίσω τον κ. Δημήτρη Κουσελά, Υφυπουργό Οικονομικών.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα σας, κύριε Παπαπαναγιώτου, σε σας και τους ακροατές σας.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλή σας μέρα, κύριε Υπουργέ, θέλω να ξεκινήσω από αυτή την ιστορία με το πετρέλαιο, που βλέπουμε συναντήσεις επί συναντήσεων, οι οποίες όμως είναι άκαρπες. Και η Παρασκευή πλησιάζει. Τι θα γίνει τελικά;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε σήμερα πιστεύω μια τελική συνάντηση. Εμείς έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία έθεσαν στις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών. Επιταχύνουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την επιστροφή, από τη μέρα της εκκαθάρισης, δηλαδή τους είπαμε σε δύο μέρες ουσιαστικά, θα έχουν πάρει τα χρήματα πίσω γιατί αγοράζουν ακριβά το πετρέλαιο και το πουλάνε φτηνά. Αυτή τη διαφορά τους την επιστρέφουμε, η επιστροφή λοιπόν θα γίνεται σε δύο μέρες. Επίσης δεν θα υπάρξει συμψηφισμός για τις δόσεις που τρέχουν κανονικά, πάρα μόνο στις ληξιπρόθεσμες. Και έχουμε σαν στόχο να αντιμετωπίσουμε – γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες όντως έχουν αλλάξει-, λέμε ότι δεν έχουμε τη ρευστότητα που είχαμε στο παρελθόν προκειμένου να δίνουν χρήματα από το ταμείο τους, τα οποία δεν τα παίρνουν εν πάση περιπτώσει αμέσως.

Πιστεύω ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει σήμερα, θα αντιμετωπιστεί και αυτό το ζήτημα. Εμείς αυτό που θέλουμε, κύριε Παπαπαναγιώτου, είναι να υπάρξει ομαλός εφοδιασμός της αγοράς από τη στιγμή που την Παρασκευή ξεκινάμε. Δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να κάνουμε ανατροπές και επίσης θέλουμε να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο των καυσίμων, το οποίο είναι πολύ εκτεταμένο.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι πολύ, όντως, έχετε δίκιο σ’ αυτό αλλά από την άλλη έχουν δίκιο και οι άνθρωποι, εκείνοι τουλάχιστον που αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα να κάνουν τη δουλειά τους έτσι; Φαντάζομαι ότι γι αυτό υπάρχει μια αναγνώριση από την πλευρά σας μέρους αυτού του προβλήματος.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αντιλαμβανόμαστε σας λέω ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι η ρευστότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι ίδια μολονότι δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση, εμείς ως Υπουργείο, δεν έχουμε κάνει καμία κίνηση που να τους δημιουργήσει πρόβλημα. Οι επιστροφές οι οποίες υπήρξαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων, περίπου για ένα εκατομμύριο υπήρξαν κάποια προβλήματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτά, κύριε Υπουργέ;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, δεν υπήρχε φορολογική ενημερότητα. Σ’ αυτούς που χρωστούσαμε επιστροφές…

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτάκι, η φορολογική ενημερότητα είχε να κάνει μ’ αυτή τη δραστηριότητα; Ή με άλλες δοσοληψίες των συγκεκριμένων ανθρώπων με την Εφορία;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι μ’ αυτή τη δραστηριότητα. Χρωστούσαν στο Δημόσιο.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για άλλους λόγους.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, για άλλους λόγους. Ακριβώς.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τελικά θα ισχύσει αυτή η ιστορία του συμψηφισμού ή θα αποδεσμευτεί από αυτό;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σου είπα συμψηφισμός για τις δόσεις που τρέχουν κανονικά  πληρώνουν στο Δημόσιο δεν θα ισχύσει.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν θα ισχύσει. Μάλιστα. Ας ελπίσουμε ότι θα τα βρείτε να συμφωνήσετε γιατί εντάξει δεν φταίει τίποτα ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εάν υπάρχει καλή θέληση από τη δική τους πλευρά πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, στη λογική που σας είπα.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ωραία. Για πάμε τώρα για αυτές τις κατασχέσεις αυτών των 70 ακινήτων, οι οποίες ανακοινώθηκαν. Σε τι ανθρώπους ανήκουν κ. Κουσελά αυτά τα σπίτια;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι κατά βάση μεγαλοοφειλέτες. Αυτό που θέλω να τονίσω, κ. Παπαπαναγιώτου, είναι για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων. Υπάρχουν άνθρωποι που από τη μια πλευρά δηλώνουν αδυναμία ή ανικανότητα να πληρώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους και από την άλλη πλευρά έχουν τεράστιες ακίνητες περιουσίες. Αυτό είναι μια πρόκληση, όπως καταλαβαίνετε για την κοινωνία μας συνολικότερα. Και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι σε αυτή την πρόκληση να μην απαντήσουμε.

Προχωρήσαμε και προχωρούμε σε διασταυρώσεις στοιχείων λοιπών και από τη στιγμή που βγαίνουν στον αέρα τέτοιου είδους καταστάσεις καλούμε αυτούς τους μεγαλοοφειλέτες να έρθουν κανονικά και να καταβάλουν αυτά τα οποία χρωστούν. Διαφορετικά θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή τα έξι ακίνητα που από ό,τι ακούμε βγαίνουν στο σφυρί και οι 70 κατασχέσεις.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν ξέρω αν είναι μόνο έξι.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι παραπάνω;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, και  οι 70 κατασχέσεις ακινήτων είναι σε υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν ανταποκριθεί.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ξεκινήσαμε από περιοχές υψηλού κόστους.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ε, Μύκονο, Σαντορίνη, Κολωνάκι και τέτοια βλέπω εδώ. Μάλιστα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσουμε. Και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί. Γιατί ο στόχος μας να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή είναι αμετακίνητος ήδη όπως γνωρίζετε στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πέρασε στη Βουλή υπάρχουν δρακόντειες πλέον διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γίνεται κακούργημα η φοροδιαφυγή πάνω από 70.000 ευρώ. Υπάρχει το θέμα των τεκμηρίων που με βάση το 3842 θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2011 και μια σειρά από άλλα πολύ σοβαρά και σημαντικά μέτρα. Γιατί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 30 δισ. το χρόνο και αν είχαμε αυτά τα χρήματα δεν θα είχαμε το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν θα μπαίναμε στη λογική να κάνουμε περικοπές ή οτιδήποτε άλλο.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα κ. Κουσελά μου, το σημαντικότερο είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και δεν είναι ότι δεν μας λείπει ο νόμος να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ακριβώς.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό είναι. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

ΜΠ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.