Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά στα εγκαίνια της τριήμερης «Έκθεσης Παραδοσιακών Τυποποιημένων Αγροτικών και Χειροτεχνίας της Μεσσηνίας» στο Αττικό Μετρό Σύνταγμα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/10/2010

 

Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά στα εγκαίνια της τριήμερης «Έκθεσης Παραδοσιακών Τυποποιημένων Αγροτικών και Χειροτεχνίας της Μεσσηνίας» στο Αττικό Μετρό Σύνταγμα

 

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να εγκαινιάζω, σήμερα, την Έκθεση παραδοσιακών τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων και χειροτεχνίας της Μεσσηνίας μας.

Ο τόπος μας είναι πλούσια προικισμένος από τη φύση, την παράδοση, τον πολιτισμό μας. Τα Μεσσηνιακά προϊόντα αποτελούν το  έμβλημα  της Μεσογειακής διατροφής, η αξία της οποίας έχει πλέον παγκόσμια αναγνώριση. Το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο, οι ελιές, η σφέλα, το ξερό σύκο, τα κρασιά, η σταφίδα, με την ξεχωριστή τους ποιότητα μπορούν, με κατάλληλη τυποποίηση και προβολή, να κατακτήσουν επάξια τις διεθνείς αγορές. Το ελληνικό κρασί παραμένει αγροτικό  προϊόν και εμείς ως πολιτεία οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα συμβάλουν στην διατήρηση των εκλεκτών ελληνικών ποικιλιών, στην κατοχύρωση μιας ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών προϊόντων στον παγκόσμιο αμπελοοινικό χάρτη, στην εξασφάλιση του εισοδήματος του Έλληνα αμπελουργού.

Σε αυτή την κατεύθυνση , με το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αμπελοοινικής Αγοράς στηρίζουμε για πρώτη φορά την πρωτογενή παραγωγή:

  • με τη χορήγηση ενιαίας ενίσχυσης στους αμπελοκαλλιεργητές για τα έτη 2010-2013 συνολικού ύψους 58 εκατ. ευρώ και
  • με την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης αμπελώνων συνολικού  ύψους 23 εκατ. ευρώ

Επίσης για πρώτη φορά , ολοκληρωμένα και στοχευμένα, στηρίζουμε και το προϊόν- κρασί, με δράσεις προβολής και προώθησης  για την ανάκτηση παλαιών αγορών και κατάκτηση νέων αγορών σε τρίτες χώρες , προκειμένου το ελληνικό κρασί να  πάρει  την θέση που του αξίζει σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά  προϊόντα, με προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα συνολικού ύψους για την περίοδο 2010-2013  36.3  εκατ. ευρώ.

Ήδη στο πρόγραμμα αυτό έχει ενταχθεί και υλοποιεί τις δράσεις του η οινοποιητική επιχείρηση της περιοχής μας, η «ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΕ» με συνολική επιλέξιμη δαπάνη για την τριετία 2010-2012 ύψους 200.000 ευρώ.

Η σημασία  της σωστής διακίνησης  και προβολής των οίνων μας , τόσο στην εσωτερική  αλλά κυρίως στην εξωτερική αγορά, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη και κεφαλαιώδης  ,τόσο για τον οικονομικό αντίκτυπο όσο και για τα πολιτιστικά και πολιτισμικά μηνύματα που μεταφέρει το κρασί , το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς, ως ένας από τους κύριους πρεσβευτές της κουλτούρας των παραγωγών χωρών.

Με  τους «Δρόμους του κρασιού και της ελιάς» επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε την προσέγγιση του εσωτερικού και εξωτερικού επισκέπτη σε αμπελοτόπια και ελαιοκομικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας οίνοι και ελαιόλαδο, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάδειξη-διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η προώθηση του επώνυμου , ποιοτικού κρασιού και ελαιοκομικών προϊόντων (ελαιόλαδο- ελιές) και ιδιαίτερα η προώθηση των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π.), καθώς και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.), αποτελεί την αιχμή της πολιτικής μας, είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε μαζί.

Το ΥΠΑΑΤ ήδη επεξεργάζεται προτάσεις που θα δρομολογήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές στον τομέα των τροφίμων, για τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας των ελέγχων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων από το χωράφι στο ράφι, καθώς και τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.

Η μεταποιητική και εμπορική βιομηχανία αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της πρωτογενούς παραγωγής και των καταναλωτών, η δε προσαρμογή της στα σύγχρονα δεδομένα (εισαγωγή συστημάτων HACCAP και ISO, εκσυγχρονισμός κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού ) από επενδυτικά προγράμματα, οδηγούν στην ποιοτική αναβάθμιση, υψηλής ασφάλειας και θρεπτικής αξίας τρόφιμα.

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια με διάλογο, συναντίληψη και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας, στοχεύουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση και ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των   ελληνικών προϊόντων, καθώς και σε μεθόδους παραγωγής που σέβονται απόλυτα το περιβάλλον.

Στην κατεύθυνση της «Πράσινης Ανάπτυξης» με μοντέλο την «ποιότητα των  προϊόντων», την «ασφάλεια του καταναλωτή» και την «προστασία του περιβάλλοντος», επιδιώκουμε την στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου καθώς και του καταναλωτικού κοινού.

Η ενίσχυση του τομέα της Διατροφής ως δυναμικής πολιτικής οικονομικής ανάπτυξης και διασφάλισης της δημόσιας υγείας είναι εφικτή εάν  ενεργοποιηθούν  οι εμπλεκόμενοι στη διατροφική αλυσίδα φορείς και κατοχυρωθεί η πιστοποίηση των παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων σε συνδυασμό με τη σήμανση  προέλευσής τους.

Εκδηλώσεις σαν και αυτή, έχουν ξεχωριστή σημασία για να γνωρίσουν οι πολίτες και οι επισκέπτες της χώρας τα προϊόντα και την πλούσια παράδοσή μας, για να γνωρίσουν τη Μεσσηνία και ως τόπο επώνυμης ποιοτικής παραγωγής και ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Γι’ αυτό, αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και στον δραστήριο πρόεδρό του, κ. Γιώργο Καραμπάτο.

Εύχομαι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να φτάσουν τα προϊόντα της Μεσσηνίας μας, όπως το αξίζουν, σε κάθε γωνιά της γης!