Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στον δημοσιογράφο Γ. Γιουκάκη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/10/2010

Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στον δημοσιογράφο Γ. Γιουκάκη

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Καλή σας ημέρα, κ. Κουσελά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Καλή σας ημέρα, κ. Γιουκάκη, σε σας και στους ακροατές σας. Μία κουβέντα για την Κίνα που είπατε πριν. Ήτανε ένα πολύ θετικό ελπιδοφόρο και αισιόδοξο σαββατοκύριακο. Γιατί αυτό το σαββατοκύριακο η χώρα μας πήρε ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης από την Κίνα. Θυμάστε πού ήμασταν πριν από λίγους μήνες. Έχουμε μία ραγδαία βελτίωση της θέσης της Ελλάδας, όχι μόνο σε εικόνα αλλά και σε ουσία.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Εγώ θα μεταφέρω και σε σας και στους ακροατές μας το πρωτοσέλιδο τίτλο που έχει σήμερα η γαλλική Monde «Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη». Τώρα βέβαια δεν ξέρω κάποιοι από τους Ευρωπαίους αν το θεωρούν θετικό ή αρνητικό, η ουσία είναι ότι τα πραγματικά δεδομένα για την ελληνική οικονομία με βάση τις εξελίξεις που έχουμε με την Κίνα, φαίνεται ότι οδεύουν κάπως προς το καλύτερο.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Η ουσία είναι ακριβώς ότι η ψήφος εμπιστοσύνης μεταφράζεται στο ενδιαφέρον για νέες κινέζικες επενδύσεις, στη βούληση της κινέζικης πλευράς να διπλασιαστούν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, επίσης στην εδραίωση της συνεργασίας στον τουρισμό που είμαστε πολύ πίσω, στον πολιτισμό, στον τομέα της ναυτιλίας, με τη δημιουργία ταμείου ανάπτυξης που θα στηρίξει συνολικότερα τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Νομίζω ότι ήταν ένα διήμερο, που με την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού, σφράγισε τη νέα στρατηγική σχέση και θέση των δύο χωρών και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά.

Θέλω να σημειώσω ότι αυτή η εξέλιξη είναι ακόμα μία θετική εξέλιξη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήραμε από τον δεύτερο μεγαλύτερο νορβηγικό fund στον κόσμο, αλλά και από τη στήριξη που υπάρχει από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και το λέω αυτό για να αντιδιαστείλω αυτήν την κατάσταση με την κατάσταση, στην οποία είχε βρεθεί η χώρα μας πριν από έναν χρόνο.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Κ. Κουσελά, η κατάσταση ωστόσο παραμένει δύσκολη, το είπε εξάλλου και ο πρωθυπουργός δεν εφησυχάζει κάποιος, έτσι; Πολύ δε περισσότερο δεν εφησυχάζει το κυβερνητικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ασφαλώς.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011 είναι εδώ, μιλάει για πρόσθετα έσοδα 5,3 δισ. ευρώ, έχετε την ευθύνη των εσόδων και το ερώτημα είναι πώς.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ο στόχος μας όντως είναι να προχωρήσουμε σε 10% αύξηση των εσόδων και σε ένα 7,6% μείωση των δαπανών. Η αύξηση των εσόδων, κυρίως με βάση τους στόχους του Προϋπολογισμού έχουν σχέση με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και με μια σειρά από άλλα μέτρα, δεν μιλάμε για καινούργια μέτρα, μιλάμε για μέτρα, τα οποία προβλέπονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής είναι αυτά, στα οποία στηρίζεται το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ιδιαίτερα για το πρώτο χρονικό διάστημα.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Να τα πάρουμε ένα-ένα κ. Κουσελά αν έχετε την καλοσύνη. Μιλάμε για φορολογητέα ύλη, το μυαλό όλων πηγαίνει στο Φ.Π.Α. η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εξελίσσεται, υπάρχει το θέμα της αύξησης του συντελεστή 11% στο 13% για κάποια προϊόντα ενδεχομένως στο 23% για κάποια άλλα προϊόντα υπάρχει και μία συζήτηση περί…

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Κοιτάξτε να δείτε, το συνολικό νούμερο που βάλατε, 1 δισ., έχουμε προβλέψει ότι θα προέλθει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φ.Π.Α. και από την ανακατάταξη προϊόντων μεταξύ των συντελεστών. Έχουμε αποκλείσει, και το γνωρίζετε, τη μαζική μεταφορά προϊόντων που προέβλεπε το μνημόνιο από το χαμηλό συντελεστή στον υψηλό, διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, και αυτό θα το κάνουμε πράξη από εκεί και πέρα επεξεργαζόμαστε μία σειρά από σενάρια, τα οποία θα κάνουν πράξη αυτό που σας είπα πριν για το ένα δισεκατομμύριο. Όμως, όλα τα έσοδα δεν θα προέλθουν από αυτό.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Να μείνουμε λίγο στο Φ.Π.Α. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μεταφορά από το 11% να επανέλθει στο χαμηλό συντελεστή του 5,5% για κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Είναι ένα από τα σενάρια, για τα οποία όμως πρέπει να έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σενάριο που εξετάζεται. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε καμία τέτοια κίνηση αν πριν δεν έχουμε την έγκριση όπως σας είπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Τίθεται θέμα άρνησης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν το ξέρω, είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε, δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει αποφασιστεί. Ο στόχος είναι μέσα στο πλαίσιο που σας είπα, της είσπραξης του ενός δισεκατομμυρίου, από εκεί και πέρα έχουμε τον χρόνο μπροστά μας, μέχρι την τελική κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα αυτό.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Μάλιστα. Για τα υπόλοιπα 4,5 περίπου δις;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ένα σημαντικό κομμάτι θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, του 3842, που είναι ένας από τους πιο δίκαιους φορολογικούς νόμους που είχαμε ποτέ στη χώρα μας. Για παράδειγμα, 700 εκατ. είναι ο στόχος από την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης. Ουσιαστικά έχουμε δημιουργήσει, μέσα από τον νέο φορολογικό νόμο, αλλά και μέσα από όσα ψηφίσαμε για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο νομοσχέδιο για την περαίωση, ένα δίχτυ με βάση το οποίο στοχεύουμε στο να διευρύνουμε τη φορολογική βάση γιατί αυτός είναι ο στόχος μας και να «χτυπήσουμε» τη φοροδιαφυγή.

Υπάρχει το θέμα των προσωρινών εισφορών κρίσης, όπως ονομάζονται, στις κερδοφόρες επιχειρήσεις που είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ, υπάρχει το θέμα της αύξησης της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, υπάρχει το θέμα της απόδοσης του μέτρου με το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, των φόρων πολυτελείας που έχει ήδη ψηφιστεί, τις εισπράξεις προστίμων από τα αυθαίρετα και από τις υπερβάσεις δόμησης για τους ημιυπαίθριους χώρους, και αυτό έχει θεσπιστεί, υπάρχει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που θέλουμε να εξομοιωθούν όσο γίνεται με τις πραγματικές.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Πότε το προσδιορίζετε κ. Κουσελά το θέμα των αντικειμενικών; Δηλαδή πότε θα είναι έτοιμο το Υπουργείο Οικονομικών;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Στο τέλος του χρόνου θα ισχύσει, από 1 Ιανουαρίου. Το θέμα των πράσινων τελών για τους βιομηχανικούς ρύπους, χρήματα από τα τυχερά παιχνίδια και από τα δικαιώματα των τυχερών παιχνιδιών, όλα αυτά κάνουν ένα σύνολο που μας οδηγεί στο νούμερο που είπατε πριν. Δεν είναι μόνο το Φ.Π.Α. λοιπόν.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Μάλιστα. Αυτά μιλάνε για τα έσοδα του 2011, κ. Κουσελά, ας μείνουμε για λίγο…

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Παράλληλα με τα έσοδα προβλέπεται και μείωση των δαπανών, έτσι ούτως ώστε στόχος μας, κ. Γιουκάκη, να μπορέσουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το 2011 να μειώσουμε έτει περαιτέρω το έλλειμμα, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 θα ξεκινάει από μία καινούργια αφετηρία. Θα καταφέρουμε στο τέλος του χρόνου να κάνουμε πράξη αυτό που δεσμευτήκαμε, δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα να πάει στο 8,1% του Α.Ε.Π., θα το μειώσουμε ακόμα 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, έτσι ώστε από το τέλος του 2011 και μετά, από 01-01-12, να μην παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα, αλλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μην αυξάνεται άλλο το δημόσιο χρέος, το οποίο θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του 2011, το 2012 πιστεύουμε ότι θα ισορροπήσει και από το 2013 και μετά, το δημόσιο χρέος θα αρχίσει κι αυτό να μειώνεται. Γιατί η αύξηση του δημόσιου χρέους έχει σχέση με τη δημιουργία πρωτογενών ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό μας. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Κ. Κουσελά, βεβαίως πάρα πολύ σημαντικό. Ας μείνουμε λίγο στην τρέχουσα χρονιά. Βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου. Υπήρξε ως επισήμανση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το γεγονός ότι παρατηρούνταν μία υστέρηση στα έσοδα. Παραδείγματος χάρη υπάρχει ακόμα το θέμα του ανείσπρακτου ακόμη ΕΤΑΚ για το 2009. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ τα εκκαθαριστικά για τη φορολογική χρήση του έτους 2009, χρεωστικά τα περισσότερα. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Πριν αρχίσουμε να μιλάμε με «συλλάβατε» να κάνω αυτή τη δουλειά. Έχω ξεκινήσει την επικοινωνία με όλες τις ΔΟΥ, με όλους τους νέους προϊσταμένους που έχουν τοποθετηθεί, προκειμένου να τους επιστήσω την προσοχή και πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα, όμως, οι δηλώσεις που δεν έχουν σταλεί είναι πάρα πολύ λίγες.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Πόσες είναι κ. Κουσελά; Υπάρχει εικόνα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Πρέπει να είναι λιγότερες από 70.000 αυτήν τη στιγμή που μιλάμε.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Γιατί το σαββατοκύριακο ακούστηκαν κάποια νούμερα για 800.00 εκκαθαριστικά και 1 εκατομμύριο.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Όχι, όχι ήταν λάθος αυτό. Πριν από τέσσερις-πέντε μέρες ήταν γύρω στις 160.000, τώρα πρέπει να έχουν μειωθεί στο μισό, από την επικοινωνία που έχω, και πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πάψει να υπάρχει σαν νούμερο πλέον, γιατί θα έχουν μείνει μόνο οι δηλώσεις εκείνες, οι οποίες έχουν λάθη. Γίνεται μία πολύ συστηματική προσπάθεια, προκειμένου ο εισπρακτικός και φορολογικός μηχανισμός να μπει σε κίνηση και λειτουργία, να λειτουργήσει δηλαδή με βάση συγκεκριμένα πλάνα σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή θα έλεγα βάση και με προσωπική χρέωση.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι κ. Κουσελά, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ακόμη «ακέφαλες» εφορίες στην Αττική, στην επικράτεια;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Όχι, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή «ακέφαλες» εφορίες, έχουν τοποθετηθεί οι διευθυντές σχεδόν παντού. Τώρα, αν από καραμπόλα, υπάρχει μία ή δύο εφορίες, οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν, θα το  δούμε… Δεν θα υπάρξει καμία εφορία και κανένα πόστο που να μην έχει προϊστάμενο άμεσα.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Θα γίνεται έλεγχος  είπατε σε εβδομαδιαία ή ακόμη και καθημερινή βάση, δηλαδή;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μας δίνει τη δυνατότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να έχουμε καθημερινή εικόνα για το πώς πάνε τα έσοδα σε κάθε ΔΟΥ.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Θα το κάνετε;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως, θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας, κάθε πρωί, κι εγώ προσωπικά και ο Γενικός Γραμματέας και οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου ενημερωνόμαστε, ιδιαίτερα στον τομέα των εσόδων για την πορεία τους.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Σε καθημερινή βάση από όλη την Ελλάδα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:   Ασφαλώς.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Η τάδε εφορία προχωράει έτσι, η δείνα εφορία παρουσιάζει υστέρηση. Σε περίπτωση λοιπόν που μία εφορία παρατηρείται να έχει κατ’ εξακολούθηση υστέρηση τι μπορεί να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Κοιτάξτε, πολλά μπορεί να κάνει. Καταρχήν, το ότι παρακολουθούμε βήμα-βήμα την πορεία εξέλιξης των διαφόρων μεγεθών στον τομέα των εσόδων και μάλιστα σε καθημερινή βάση δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Έχουμε επιστήσει την προσοχή σε όλους, από ένα σημείο και πέρα, αν διαπιστώσουμε ότι υπάρξουν εφορίες που δεν ανταποκρίνονται θα χρειαστεί ίσως να πάρουμε κι άλλα μέτρα.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ:  Κ. Κουσελά να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Κι εγώ να σας ευχαριστήσω.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Θα περιμένουμε και θα τα ξαναπούμε επί των πραγματικών πλέον αποτελεσμάτων όλων αυτών για τα οποία κουβεντιάσαμε. Να είστε καλά, γεια σας.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Καλή σας ημέρα.

Τέλος φόρμας