Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στο Ρ/Σ ΑΝΤ1 RADIO 97,2 και στους δημοσιογράφους Β. Αδαμοπούλου και Χρ. Χωμενίδη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/9/2010

Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στο Ρ/Σ ΑΝΤ1 RADIO 97,2 και στους δημοσιογράφους Β. Αδαμοπούλου και Χρ. Χωμενίδη

  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε τώρα στον επόμενο καλεσμένο μας, που περιμένει πολλή ώρα υπομονετικά στο τηλέφωνο και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό, είναι ο κ. Δημήτρης Κουσελάς, Υφυπουργός Οικονομικών, και στον οποίο έχει ανατεθεί το πιο δύσκολο καθήκον.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα, κύριε Αδαμόπουλε και κύριε Χωμενίδη, σε σας και τους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως, κύριε Κουσελά, έτσι δεν είναι, το πιο δύσκολο καθήκον.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός ότι κολυμπάμε σε βαθιά νερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τώρα εσείς προσπαθείτε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσετε τα χρήματα που πρέπει για το δημόσιο ταμείο.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση στον τομέα των εσόδων, παίρνοντας μια σειρά από μέτρα γιατί όσο πιο καλά πάνε τα έσοδα, τόσο λιγότερες περικοπές θα χρειάζεται να γίνουν στο μέλλον, και νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μόνο επιδίωξη και στόχο δικό μας, αλλά στόχο συνολικότερα, όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, εσείς είστε γνωστός και για την έντονη συνδικαλιστική δράση που αναπτύξατε στο παρελθόν και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, με αφορμή και αυτή την ιδιότητα που κάποτε είχατε. Δέχτηκε το νομοσχέδιο για την περαίωση το οποίο πέρασε πάρα πολύ έντονη κριτική ακόμη και μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ από στελέχη και προβεβλημένα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά ευνοεί τη φοροδιαφυγή. Δηλαδή ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι άνθρωποι που πήγαιναν και έκλειναν τις υποθέσεις τους έντιμα και καθαρά, βρίσκονται τώρα να είναι κορόϊδα σε σχέση με εκείνους τους μπαταχτσήδες που έβρισκαν τον τρόπο να γλυτώνουν από τα δίχτυα της Εφορίας, τώρα περαιώνουν, καθαρίζουν και χαίρετε!

 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός ότι η περαίωση στη χώρα μας έχει ένα βεβαρημένο παρελθόν. Και όλοι, και εγώ προσωπικά, την είχαμε κατά καιρούς κατακρίνει, με τον τρόπο και τη λογική που εφαρμοζόταν. Και η περαίωση, που εμείς σήμερα προτείνουμε, αν απομονωθεί από το γενικότερο πλαίσιο και από τη συγκυρία στην οποία έρχεται, αποτελεί αναμφισβήτητα εύκολο στόχο για κάθε κριτική που θα ήθελε να υποβαθμίσει αυτό το νομοσχέδιο, και να το εμφανίσει ότι είναι “μια από τα ίδια”. Πιστεύω, όμως, ότι αυτοί που μας κάνουν κριτική υποτιμούν αλλά και αδικούν την πρότασή μας, επιμένοντας να τη βλέπουν ξεκομμένα από τις γενικότερες παρεμβάσεις και τις ρυθμίσεις που πλαισιώνουν αυτή την περαίωση. Γιατί η περαίωση αυτή, είναι ενταγμένη σ’ ένα συνολικότερο σχέδιο, σ’ ένα σχέδιο που καταρχήν σχετίζεται με την αυστηροποίηση των ποινών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που γίνεται και με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και με το νομοσχέδιο που θα φέρει ο κύριος Καστανίδης, με ρυθμίσεις για την επίσπευση των δικών. Επίσης, έχουμε  το νέο φορολογικό πλαίσιο, που ξεκινάι από 1-1-2011, και μιλάμε για ένα νέο φορολογικό νόμο πολύ πιο δίκαιο και απλό από τους προηγούμενους. ‘Εχουμε, παράλληλα, την αναμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών, τους στοχευμένους ελέγχους και τις δυνατότητες διασταυρώσεων που για πρώτη φορά εφαρμόσαμε, με μεγάλη επιτυχία.Χωρίς, λοιπόν, αυτές τις παρεμβάσεις και χωρίς το γενικότερο πλαίσιο, θα ήταν «μια ακόμα» περαίωση. Δεν είναι όμως έτσι. Εδώ δεν έχουμε άλλη μια περαίωση παραγραφής, όπως είπατε, έχουμε μια άλλη περαίωση, δηλαδή μια περαίωση που μπορεί να μας απελευθερώσει από τα φορολογικά βαρίδια του παρελθόντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, να ρωτήσω κάτι, γιατί υπάρχει και κοινή λογική. Εγώ δεν πλήρωνα, έστω, τόσα χρόνια κι έρχεται δώρο και η περαίωση. Το τι θα γίνει μετά, ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός, δεν με αφορά εμένα προσωπικά διότι μου’ ρχεται το δωράκι, κλείνω τα βιβλία μου, και ο διπλανός μου τραβάει τα μαλλιά του.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι περαίωση δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνεις. Η περαίωση είναι ένας έλεγχος, μία συγκεκριμένη ρύθμιση και υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες, κανόνες και κριτήρια που ξεχωρίζουν αυτούς που δεν ελέγχθηκαν από τους παραβάτες. Θα σας πω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Για τους παραβάτες ισχύουν πολύ αυξημένοι συντελεστές των ποσών της περαίωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα πώς ξέρετε τον παραβάτη, αν δεν τον ανακαλύψετε τον παραβάτη…

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο παραβάτης είναι διαπιστωμένος, έχει ελεγχθεί. Ξέρουμε ποιοι είναι οι παραβάτες στην περαίωση, δεν πάμε στα τυφλά. Ο παραβάτης δεν παίρνει επιστροφή ή συμψηφισμό υπολοίπου σε σχέση με τον ΦΠΑ, δεν μπορεί να μεταφέρει τη ζημιά για συμψηφισμό στα επόμενα χρόνια, και σοβαρές παραβάσεις, όπως είναι η έκδοση πλαστών στοιχείων, δεν μπαίνουν στην περαίωση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις,  όλες αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχει ποινική δίωξη, η ποινική δίωξη ασκείται κανονικά, και δεν παραγράφεται με την περαίωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, να σας πω κάτι πολύ απλό, το οποίο μας λέει ακροάτρια: αν έχεις αφήσει απλήρωτα, λέει, τα χρέη σου στην Εφορία, οι προσαυξήσεις με τις οποίες θα έπρεπε να έχεις επιβαρυνθεί, αυτή τη στιγμή αφαιρούνται με την περαίωση, άρα τι τιμωρείται ο παραβάτης, ο παραβάτης ουσιαστικά επιβραβεύεται.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, σας είπα ότι η περαίωση είναι μια διευκόλυνση για να κλείσουμε με το φαύλο παρελθόν. Και το φαύλο παρελθόν συνίσταται στα εξής: έχουμε δυόμιση εκατομμύρια ανέλεγκτες υποθέσεις. Δυστυχώς στο σύνολο των υποθέσεων αυτών μόνο στο 3% κα’ έτος γίνονται έλεγχοι. Έχουμε 1,3 εκατομμύρια Έλληνες με ληξιπρόθεσμα, έχουμε 150 χιλιάδες υποθέσεις που είναι στα φορολογικά δικαστήρια. Αυτός λοιπόν ο όγκος, αν τον αφήσουμε έτσι, θα μείνει ανέλεγκτος, δεν πρόκειται να εισπράξουμε ουσιαστικά τίποτα. Και όχι μόνο αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν μιλούμε περί δικαιοσύνης αλλά περί ανάγκης.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες είναι κάτω από ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας και γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πούμε εμείς ότι το μέτρο είναι άδικο αλλά αναγκαίο, σας καλύπτουμε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπράβο, Βασίλη.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι μια γενική ρήτρα αλλά στην προκειμένη περίπτωση, όπως σας είπα, δεν μιλάμε για «μια ακόμα» περαίωση. Μιλάμε για μια άλλη περαίωση. που έχει ως στόχο να μας οδηγήσει σ’ ένα τελείως διαφορετικό μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, να σας πω κάτι. Πόσα χρήματα προσδοκάτε να εισπράξετε από την περαίωση;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γύρω στο ενάμισι δισεκατομμύριο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Δύο ερωτήσεις τεχνικές. Η μία μπαίνει από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, τον έχετε ακούσει τον κύριο Παραδιά, ο οποίος διερωτάται – εύλογα κατά την άποψή μας – γιατί να εξαιρεθούν από την περαίωση άνθρωποι, επιχειρηματίες των οποίων η σύζυγος, για παράδειγμα, έχει ακίνητη περιουσία της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ αντικειμενικής αξίας, δηλαδή ένα διαμέρισμα. Γιατί; 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πιστεύω ότι  - και αυτός ήταν ένας από τους κανόνες που ακολουθήσαμε – υπήρξε ένα όριο αρχικά, ως προς το ύψος του τζίρου. Το ανεβάσαμε από τα εννιά εκατομμύρια, στα είκοσι εκατομμύρια. Ο στόχος μας ήταν αυτοί που θα μείνουν απέξω, δηλαδή οι δύο χιλιάδες μεγαλύτερες επιχειρήσεις, να μπορούν να ελεγχθούν. Παράλληλα, δεν αφήσαμε απέξω όλη την περιουσία, αφήσαμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως αυτή προσδιορίζεται με τον νέο φορολογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει, τον νόμο 3842.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή από πόσες χιλιάδες ευρώ και πάνω

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Είναι πάνω από  400.000 ευρώ για έναν μεμονωμένο φορολογούμενο και για ένα ζευγάρι πάνω από 800.000 ευρώ. Εκτιμήσαμε ότι δεν θα έπρεπε τέτοιες καταστάσεις να μπουν στην περαίωση, γιατί είναι λίγες, μπορούν να ελεγχθούν. ‘Οπως σας είπα, η περαίωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μορφή ελέγχου και καταλογισμού ενός φόρου που πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ερώτημα δεύτερο και πάρα-πάρα πολύ πρακτικό οι άνθρωποί οι οποίοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση το 2008 – 2009 καλούνται τώρα να μπουν στην περαίωση και να πληρώσουν το 50%, αυτό δεν είναι εξόφθαλμα άδικο;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Μισό λεπτό να διευκρινίσουμε κάτι, καταρχήν όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση μέχρι και το 2007 δεν μπαίνουν στην περαίωση και θεωρούμε ότι έχουν κλείσει, με εξαίρεση το μικρό κομμάτι του δείγματος. Για το 2008 και το 2009 δεν είχε βγει δείγμα. Υπήρχε, λοιπόν, εδώ ένας προβληματισμός τι θα έπρεπε να κάνουμε, από τη μια θέλαμε αυτοί που έχουν κάνει αυτοπεραίωση να μην μπουν στη περαίωση, να θεωρήσουμε ότι έχουν οριστικά περαιώσει, από την άλλη δεν υπήρχε δείγμα ελέγχου. Η απόφαση που πήραμε, πιστεύω ότι είναι μια δίκαιη απόφαση. Τους δίνουμε τη δυνατότητα όποιος θέλει, -προσέξτε, είναι προαιρετική η περαίωση, δεν είναι υποχρεωτική- να μπει στην περαίωση, αλλά  πληρώνοντας  το μισό του ελάχιστου, του ελάχιστου, δεν θα γίνει ο υπολογισμός όπως γίνεται σε όλους τους άλλους, υπάρχει ένα ελάχιστο, είναι δύο οι κατηγορίες τριακόσια, πεντακόσια, επτακόσια και πεντακόσια, επτακόσια και χίλια, ανάλογα με το που ανήκει ο καθένας. Το μισό του ελάχιστου θα πληρώσει, λοιπόν, αυτός που θα μπει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Μάλιστα, πολιτικό ερώτημα πριν περάσουμε στο θέμα των εσόδων. Πολιτικά τι απαντάτε στους επικριτές της περαίωσης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι επικριτές που εάν θέλετε περνούν από όλο το φάσμα ας πούμε, των τάσεων που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα, δεν είναι από την μια πλευρά η από την μία  άποψη η από την άλλη, είναι άνθρωποι που ανήκουν σε όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Τι τους απαντάτε;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τους απαντώ αυτό που σας είπα. Τους απαντώ ότι δεν υποστέλλουμε την σημαία της φορολογικής δικαιοσύνης. Αντίθετα, διαμορφώνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Γιατί φορολογική δικαιοσύνη δεν ήταν αυτή που υπήρχε μέχρι σήμερα, με τις δυόμιση εκατομμύρια ανέλεγκτες υποθέσεις, με τα ληξιπρόθεσμα και τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια, δηλαδή, ουσιαστικά, με εξήντα δις ευρώ που διέφευγαν από τα έσοδα. Αυτό δεν συνιστά φορολογική δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε μια τέτοια κατάσταση. Αυτή την κατάσταση πρέπει να την αλλάξουμε ριζικά. Και θα την αλλάξουμε από τη στιγμή που θα απελευθερώσουμε και τις επιχειρήσεις από μια ιδιότυπη ομηρία, αλλά και τους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να ασχοληθούμε από εδώ και πέρα με την είσπραξη του ΦΠΑ,  να γίνονται  πραγματικοί και έγκυροι έλεγχοι, όπου  θα εφαρμόσουμε το risk analysis, προκειμένου να προλαβαίνουμε τους κινδύνους. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως όσο πιο πολύ μικρή είναι μια οφειλή, τόσο πιο εύκολα μπορεί να εισπραχθεί. ‘Οσο μεγαλώνει, τόσο δυσκολεύει η είσπραξή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: θα μας πείτε, επειδή πιέζει και ο χρόνος, έχω ακούσει από ανθρώπους οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξη των εφοριών των κατά τόπους εφοριών των ΔΟΥ είναι πιο δαπανηρή από την είσπραξη από τα φορολογικά έσοδα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, προχωρούμε πέρα των άλλων...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τα λειτουργικά έξοδα το να έχουμε αυτό το μηχανισμό που λέγεται Εφορία είναι μεγαλύτερα περισσότερα από τα λεφτά που παίρνουμε

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχουν όντως εφορίες που είναι προβληματικές και αυτές θα τις δούμε. Θα υπάρξει μεγάλη αναμόρφωση και συνολική αναδιάταξη των φορολογικών και των εισπρακτικών  μηχανισμών και πιστεύω ότι στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι για αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης με την κάρτα πληρωμών αυτή την περίφημη κάρτα γιατί εδώ έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές απορίες για την κάρτα που θα εφαρμοστεί από το 2011 δηλαδή για τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο σκέφτεστε από ότι ακούμε να αφορά το σύνολο των αγορών των πολιτών αυτή η κάρτα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, αυτή είναι μία «έξυπνη κάρτα», για την ποία συζητήσαμε προχθές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα πανέξυπνη όμως πανέξυπνη και πολύ φακελωτική για να χρησιμοποιήσω νέο λογισμό.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα παρθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με ζητήματα που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων  των πολιτών, να είστε βέβαιοι!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα αφορά όλες τις αγορές μας.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα αφορά στις αγορές μας, θα δίνει τη δυνατότητα να μην συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος τις αποδείξεις όπως τις συγκεντρώνει  σήμερα, γιατί την ίδια  στιγμή που θα γίνεται η κάθε συναλλαγή, η κάρτα αυτή θα είναι απευθείας συνδεδεμένη με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και θα ενημερώνει όχι για το τι ακριβώς αγόρασε ο πολίτης, αλλά για το ποσό και τον ΦΠΑ που πλήρωσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, αυτό καταργεί απολύτως την ιδιωτικότητά μας, δηλαδή, εάν, εγώ θέλω να κάνω μια αγορά και να το ξέρω μόνο εγώ δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση .Εάν εγώ θέλω να πάω σε ένα ξενοδοχείο μια φιλενάδα μου και θέλω να πάρω μια απόδειξη θα το ξέρετε όλοι σας θα ξέρετε και πως πέρασα δηλαδή ο μεγάλος αδελφός κανονικά μέσα στις συναλλαγές μας το πρόσχημα της οικονομικής διαφάνειας.

 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι, δεν θα μπαίνουν στις συναλλαγές προσωπικά δεδομένα, πέρα από την κάθε συναλλαγή, για την οποία και σήμερα παίρνεις το χαρτάκι και το υποβάλεις στο ΚΕΠΥΟ προκειμένου να αποδείξεις το ύψος των αγορών σου. Η κάρτα καταργεί όλη αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία που υπήρχε μέχρι σήμερα και δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή. Κοιτάξτε, είμαστε πολύ ευαίσθητοι -και το γνωρίζετε- σε ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό της προσωπικότητας και στα προσωπικά δεδομένα. Και το έχουμε αποδείξει αυτό, γιατί  εμείς ως ΠΑΣΟΚ θεσπίσαμε τις ανεξάρτητες Αρχές προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτά τα δικαιώματα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, λοιπόν, τελευταίο ερώτημα από εμένα πως πάει η πορεία των εσόδων, είχαμε κάποια υστέρηση καμιά επτακόσοι-πενταριά εκατομμύρια εάν μαθαίνουμε καλά από τα στοιχεία του ρεπορτάζ η παραπάνω εννιακόσια;

 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πιστεύουμε ότι η πορεία των εσόδων θα πάει πολύ καλύτερα στο επόμενο διάστημα  και ότι στο τέλος του χρόνου θα πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Σας διαβεβαιώνω ότι η μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ, που έχουμε βάλει ως στόχο, δηλαδή μείωση συνολικά πάνω από δώδεκα δις ευρώ των δεδομένων τα οποία παραλάβαμε, δυστυχώς, από την Κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι γεγονός. Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την είσπραξη του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας του 2009, έχουμε να εισπράξουμε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, για το 2010 υπάρχει το θέμα της περαίωσης, υπάρχουν μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες. ‘Εχουμε ξεκινήσει και η κάθε εφορία πλέον δουλεύει με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. ‘Ολοι οι ελεγκτές έχουν μπει στη μάχη για τους έκτακτους ελέγχους, για την είσπραξη του ΦΠΑ με συγκεκριμένα πλάνα και παρακολουθούμε μέρα τη μέρα και βήμα το βήμα την πορεία των εσόδων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα τι υστέρηση έχετε, επισήμως θέλουμε να μας πείτε, ναι, βεβαίως.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ισχύουν τα ποσά που είχαν αναφερθεί, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η εικόνα καλυτερεύει

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, γιατί λένε οι κακές γλώσσες  θα την πάμε μακριά αυτή την κουβέντα και έχει φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι όλη αυτή η προσπάθεια την οποία μας περιγράψατε πριν από ένα λεπτό ότι κάνατε για να αυξήσετε τα έσοδα να αντιμετωπίσετε την κατάσταση δεν πείθει και πάρα πολύ τους τροϊκανούς έτσι μαθαίνουμε εμείς.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι έτσι, λοιπόν, θα δούμε, να είστε πάρα πού καλά για την συμμετοχή. Καλημέρα.