Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/8/2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ {COM (2010)289 ΤΕΛΙΚΟ (26-8-2010)

 

 

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ζήτημα που συζητάμε σήμερα είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχει σχέση και με την αξιολόγηση κρατών αλλά και με την αξιολόγηση συνολικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Είναι γεγονός, όπως ήδη ειπώθηκε και από σας κυρία Πρόεδρε, και από τον προλαλήσαντα κύριο Υπουργό, ότι υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα τεράστιο έλλειμμα, ένα θεσμικό έλλειμμα το οποίο βέβαια δεν είναι τυχαίο, έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε μέχρι σήμερα και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε από την Νομισματική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σαν ενιαία αγορά και δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμα μια οικονομική διακυβέρνηση με θεσμούς δικούς της που να μπορούν να αξιολογούν και τις χώρες από τη μια πλευρά αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι η καρδιά του οικονομικού συστήματος και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και τα αποτελέσματα αυτά, βέβαια, όπως ήδη ελέχθη, τα βιώσαμε με τον πλέον αρνητικό τρόπο και σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Είδαμε, ότι οι αξιολογήσεις οι οποίες υπήρχαν ελλείψη πιστοποιημένων οργανισμών αξιολογήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έγιναν από διεθνείς οίκους όπως είναι γνωστό, ήταν τέτοιοι που όχι μόνο δεν εμπόδισαν αλλά θα έλεγα ότι συνέτειναν και στην διεθνή και στην ευρωπαϊκή και στη δικιά μας κρίση. Είδαμε τις αξιολογήσεις που είχαν γίνει για την Leaman Brother λίγες μέρες πριν γίνει η κατάπτωση αυτού του οίκου και είδαμε και τις αξιολογήσεις και πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν, που έγιναν και για τη χώρα μας και που είχαν σαν αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου άνοδο των spread και το να φτάσει η Ελλάδα εδώ που έφτασε γι αυτό είπα από τη αρχή ότι το θέμα αυτό το σημερινό είναι από τα πιο σημαντικά. Απ όσα ήδη ελέχθησαν και από την ενημέρωση που έχουμε δεν φαίνεται όμως ότι επιχειρείται κάτι πολύ σημαντικό.

Φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει ένας από τα πάνω συντονισμός, στους υφιστάμενους θεσμούς ή στις υφιστάμενες δομές αξιολόγησης, χωρίς να δημιουργούνται κυρία Πρόεδρε, δομές σαν αυτές που είπατε που να λειτουργούν δηλαδή θεσμοί με διαφάνεια, από τη μια πλευρά, και από την άλλη να είναι πιστοποιημένοι. Και το ερώτημα το οποίο θέλω να σας θέσω κύριε Υπουργέ, είναι αν και κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη σε σχέση με το ζήτημα αυτό, να πάει την υπόθεση αυτή ένα βήμα παραπέρα. Γιατί, εντάξει, καλά είναι αυτά που γίνονται, η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουμε την έκταση του προβλήματος.

Θαρρώ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλουμε να προχωρήσει η οικονομική της ολοκλήρωση σε μια άλλη βάση από τη σημερινή, πρέπει να αποκτήσει δικούς της αξιόπιστους θεσμούς, πιστοποιημένους θεσμούς. Δεν μπορεί να επαφίεται πλέον είτε στη Moodys είτε στους υπόλοιπους οίκους που λειτουργούς σ αυτή τη κατεύθυνση. Είστε διατεθειμένοι, λοιπόν, ως κυβέρνηση, σε σχέση με το ζήτημα αυτό να θέσετε αυτά τα ζητήματα, προκειμένου, πέρα από αυτά, να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας και θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά που σήμερα δεν υπάρχει, γιατί αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει σε σχέση με την λειτουργία όλου αυτού του συστήματος και από την άλλη, στο να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει, και να μην βρεθούμε στην ίδια κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε πριν από λίγο καιρό.

Γιατί, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η κατάσταση οδήγησε στο να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, και αν χώρα μας δεν έπαιζε έναν αποφασιστικό ρόλο προκειμένου να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης που δεν υπήρχε, τώρα δεν ξέρω σε ποια κατάσταση θα βρισκόμασταν.

Ευχαριστώ.