Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά στην ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από την Ελληνική ‘Ενωση Τραπεζών (13-7-2010).
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/7/2010

Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά στην ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής  από την Ελληνική ‘Ενωση Τραπεζών (13-7-2010).

 

 

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε και παράλληλα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να γίνει η σημερινή διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει τόσο στην απαραίτητη αλληλοενημέρωση, όσο και στην κατανόηση των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, σε σχέση και με τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο, τα οποία θα εκφράσουν εδώ οι συνάδελφοι Βουλευτές.

 

Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος είναι για μας πολύ σημαντικός σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της οικονομίας και ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο να παίξει, ιδιαίτερα στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική ανασύνταξη και την ανάπτυξη της χώρας μας. Δεν θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα-«ζόμπι», το οποίο θα αδυνατεί  να παίξει αυτόν τον ρόλο.

 

Δεν θέλω να αμφισβητήσω ούτε κατά κεραία τα όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και τη συμβολή του στην αύξηση της απασχόλησης κ.λπ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και μια σειρά από συγκεκριμένα προβλήματα για το ρόλο των τραπεζών στις χρηματοδότησης, ιδιαίτερα το ύψος των επιτοκίων κ.λπ., που ήταν και διαφορετικά από ό,τι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, αυτή τη στιγμή, παρά τα όσα ελέχθησαν, υπάρχει μια κατάσταση και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ότι οι τράπεζες, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, έχουν κλείσει σημαντικά τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία.

 

Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι κοινό μυστικό ότι το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας πιέζεται αφ’ ενός από την κρίση του χρέους και την υποβάθμιση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που αυξάνουν τα προβλήματα ρευστότητας και κόστους του χρήματος, γιατί επηρεάζουν σημαντικά την πιστοληπτική διαβάθμιση και ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και από την άλλη από την παρατηρούμενη αύξηση των επισφαλειών που στο επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τις δικές μου εκτιμήσεις, θα πλησιάσουν το 10%, παρ’ότι, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, υπήρξε πρόβλεψη4,5 δισ. ευρώ για όλο τον τραπεζικό χώρο τον χρόνο που πέρασε.  

 

Αυτό, λοιπόν, το οποίο είναι κρίσιμο ζήτημα και στο οποίο πρέπει σήμερα, κύριε Πρόεδρε, να τοποθετηθείτε υπεύθυνα, είναι τι σκοπεύετε να κάνετε, γιατί αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει, είναι να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση και η σημερινή κατάσταση είναι αυτή που περιέγραψα πριν. Δηλαδή, η κοινωνία δεν μπορεί να στηρίζει τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να παίξουν τον αναντικατάστατο ρόλο που πρέπει να παίξουν στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Επομένως, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες: Ή θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθείτε, να υπάρξει, δηλαδή, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, με τη συμμετοχή των μετόχων, ή να επιλέξετε το Ταμείο Χ/Π Σταθερότητας, το οποίο η Βουλή ψηφίζει και θα είναι σε λειτουργία στο επόμενο διάστημα ή θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο των συγχωνεύσεων, για τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, που θα μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη.

 

Τώρα, αυτό που προέχει δεν είναι τα συμφέροντα των μετόχων. Αυτό που προέχει είναι τα συμφέροντα της χώρας και των καταθετών. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε οδηγηθεί σε αυτό το σημείο, όχι με δική σας ευθύνη. Δεν θέλω να σας χρεώσω την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε. Όμως, είμαστε μπροστά σε κρίσιμες επιλογές και πιστεύω ότι θα πρέπει να πάρετε τις αποφάσεις σας.