Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ.Δημητρίου Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του Ασφαλιστικού σ.ν. για το Δημόσιο. (8-7-2010, απόγευμα)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/7/2010

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ.Δημητρίου Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του Ασφαλιστικού σ.ν. για το Δημόσιο. (8-7-2010,  απόγευμα)

 

Καταρχάς, θα ήθελα να συμφωνήσω με όλους τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν επ’ αυτού ότι, αυτή η απότομη και μεγάλη αλλαγή των 15 χρόνων μέσα σε τρία χρόνια, σε ό,τι αφορά στις μητέρες με ανήλικα παιδιά, δεν είναι μόνο κάτι επώδυνο, είναι και κάτι που ανατρέπει κυριολεκτικά τη ζωή τους.

 

Πέρα από τα κοινωνικά αντισταθμίσματα, τα οποία προτάθηκαν, θα πρέπει να δούμε και με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Μια λύση πρότεινε προηγουμένως ο συνάδελφος κ. Κουτσούκος. Μια άλλη λύση θα ήταν να δώσουμε πολύ περισσότερα πλασματικά χρόνια – δηλαδή, να δώσουμε δέκα πλασματικά χρόνια στις εν λόγω μητέρες και δυνατότητα εξαγοράς με ευνοϊκότερους όρους, χρησιμοποιώντας και εισοδηματικά κριτήρια γι’ αυτή την εξαγορά, προκειμένου να αντισταθμίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται. Αυτό, σ’ ότι αφορά στο άρθρο 6.

 

Σ’ ότι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, υπάρχει σοβαρό θέμα για τους ένστολους, ειδικά για τους πυροσβέστες, γι’ αυτό θα καταθέσω μια πρόταση, η οποία  είναι πολύ καλά επεξεργασμένη. Δεν προέρχεται από συνδικαλιστικούς φορείς. Είναι προτάσεις για την αντιμετώπιση κάποιων ειδικών ζητημάτων, που αφορούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

 

Με την παρουσία του κ. Βενιζέλου έθεσα ένα θέμα, που αφορά συνολικά στους ένστολους, ειδικά σε εκείνους που μπήκαν στην υπηρεσία πριν από το 1996 - δηλαδή πριν από την καθιέρωση των πανελληνίων εξετάσεων. Αυτοί που έχουν συμπληρώσει 25 συντάξιμα χρόνια και καταλαμβάνονται από το 60ο έτος της ηλικίας, χωρίς να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας,  όπως προβλέπει ο νόμος, έχουν πρόβλημα και υφίστανται άνιση μεταχείριση συγκρινόμενοι με τους νεότερους συναδέλφους τους, που μπήκαν μετά το 1996, από 18 ετών και με πανελλήνιες εξετάσεις. Εδώ γίνεται μια πρόταση, για να αναγνωριστούν ως πλασματικά τα χρόνια που υπολείπονται, προκειμένου να συμπληρώσουν τα 40.

 

Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα, στο κομμάτι αυτό. Οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες ισχυρίζονται ότι, στην πράξη, δεν έχουν πενθήμερη εργασία, αλλά τουλάχιστον εξαήμερη και ζητούν να υπολογίζεται ως πραγματικός χρόνος, αφού πληρώσουν τις εισφορές της μίας επιπλέον ημέρας - εξυπακούεται ότι αυτό θα πληρωθεί - όχι πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά έξι ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον συντάξιμο χρόνο, ο οποίος εξάγεται από αυτό. Θέλω να σας παρακαλέσω, λοιπόν, να δείτε και αυτό το ζήτημα.