Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ! Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ, ΑΥΡΙΑΝΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/11/2007

 

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ!

Η τροπολογία για την ALPHA BANK αποτελεί απτό δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τον διάλογο για το ασφαλιστικό. Δείχνει ανάγλυφα πως εννοεί την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και των ασφαλισμένων.

Στις τρεις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η Κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να αναλάβει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις.

Μολονότι προκλήθηκε :

  • Για την απομείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που αντί για 150 δις ευρώ, που θα έπρεπε να είναι, ανέρχεται σήμερα σε 30 δις.

  • Για την τεράστια εισφοροδιαφυγή που η ίδια αναγνώρισε ότι μόνο για το ΙΚΑ φτάνει τα 3,2 δις ευρώ

  • Για το πώς θα εξοφλήσει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις του Κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες ανέρχονται σε 10 δις ευρώ, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους παρέδωσε χρέος μόνο 2,7 δις ευρώ

  • Για τη μη συνεπή καταβολή του 1% του ΑΕΠ κατ΄ έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας έδειξε ότι εάν το κράτος ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κλάδος σύνταξης του ΙΚΑ δεν θα είχε πρόβλημα έως το 2035.

Για όλα τα παραπάνω, που αποτελούν βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του ασφαλιστικού μας συστήματος - και σε άλλα πολλά, η Κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά απάντηση.

Ωστόσο, με τις ενέργειες και τις επιλογές της έχει εδώ και τρία χρόνια αρχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα:

  • Δεν εφαρμόζει τον Ν.3029/02 σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα ταμεία, ούτε για τις διαδικασίες ενοποίησης που αυτός ο νόμος προβλέπει. Αντίθετα, στην περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων, με αντισυνταγματικές και απαράδεκτες ρυθμίσεις η Κυβέρνηση κατακρεούργησε τον ν. 3029/02, καταργώντας το άρθρο 11 για το ενιαίο επικουρικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων και ψηφίζοντας τον Ν. 3371/05.

  • Προχωρεί σε χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις απαλλάσσοντας τις τράπεζες από υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (Εμπορική, ΑΤΤΙCA, ALPHA BANK)

  • Με τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και μεθοδευμένες διαρροές, επιχειρεί να διαμορφώνει στην κοινωνία το κατάλληλο «κλίμα» για αντι-ασφαλιστικές παρεμβάσεις, με στόχο τη δραστική μείωση των συντάξεων και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

  • Σχεδιάζει την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς ασφαλιστικά κριτήρια, χωρίς να στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων και οικονομικά βιώσιμων ομοιοεπαγγελματικών φορέων, αλλά αποβλέποντας στη γενικευμένη εξίσωση των παροχών προς τα κάτω.

Το ΠΑΣΟΚ προσήλθε στον διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί όπως μέχρι σήμερα έμπρακτα έχει αποδείξει, ενδιαφέρεται έντονα και ουσιαστικά για την κατάσταση, τα προβλήματα, το μέλλον και την προοπτική των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που με σειρά νόμων θεμελίωσε την κοινωνική ασφάλιση και δημιούργησε πολλά από τα υφιστάμενα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις συζητήσεις που έγιναν – και παρά την άρνηση της ΝΔ για οποιαδήποτε δέσμευση- καταθέσαμε πλήρεις και συγκεκριμένες προτάσεις,. ‘Όμως η στάση της Κυβέρνησης αποδεικνύει ότι στόχος της δεν είναι η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, αλλά τη δημιουργία τετελεσμένων ώστε όταν έλθει η ώρα να ληφθούν μέτρα, να μας πει ότι αυτά είναι «μονόδρομος», ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές !

Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση δεν θέλει συνομιλητές, θέλει συνενόχους! ‘Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται -και δεν πρόκειται- να συμπράξει σε ένα ειδεχθές και προμελετημένο έγκλημα κατά των ασφαλισμένων και της Κοινωνικής Ασφάλισης !