Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Ξύπνησε η συνείδηση του συνδικαλιστή
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/6/2010

Εφημερίδα Η ΝΙΚΗ 25 Ιουνίου 2010

 

Ξύπνησε η συνείδηση του συνδικαλιστή
Ο Δ. Κουσελάς άστραψε για Ασφαλιστικό-Εργασιακό.

Ανήκει στη φουρνιά των ««βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη λεγόμενη «λαϊκή

πτέρυγα» του Κινήματος και διατυπώνει συχνά απόψεις που μοιάζουν αιρετικές. Ασκεί, δηλαδή, κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνονται στο λαϊκό και στο περί δικαίου αίσθημα, ενδεχομένως ορμώμενος από τη συνδικαλιστική του δράση.

 

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση δεν είναι από τα στελέχη που περνούν απαρατήρητα.

0 Δημήτρης Κουσελάς, αν και γεννήθηκε και. μεγάλωσε στη Μεσσηνία, κατάγεται από τη Μάνη. Ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, από νωρίς μπήκε στο συνδικαλισμό, αρχικά στο σύλλογο των υπαλλήλων της ΕΤΕ και το 1993 κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), μίας από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες εργαζομένων. Στη θέση του προέδρου της ΟΤΟΕ έμεινε για 11 χρόνια, παράλληλα με τη θητεία του στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και το 2004 πέρασε στη Βουλή, καθώς εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία. Το 1999 ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής (είχε καταλάβει τιμητικά την τελευταία θέση της «πράσινης» ευρωλίστας).

 

Τον μύησε ο Γεννηματάς

Εκείνος που τον μύησε, όμως, στην πολιτική ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, του οποίου ο κ. Κουσελάς υπήρξε στενός συνεργάτης. Έκτοτε, πέρασαν πολλά χρόνια και ο νυν βουλευτής Μεσσηνίας, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του, υπερασπίζεται ακόμη τις ίδιες αξίες και αρχές για τις οποίες πάλεψε και ο πολιτικός μέντορας του.

Στην πολιτική του δραστηριότητα, έχει ασχοληθεί και με αγροτικά ζητήματα - λόγω και της καταγωγής του - αλλά εκείνο που κερδίζει το ενδιαφέρον του αναμφισβήτητα φαίνεται ότι είναι η οικονομία. Οι παρεμβάσεις του είναι συχνές και μάλιστα ακόμη και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση συχνά έσερνε το χορό των αποκαλύψεων για σκάνδαλα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Ήταν, χαρακτηριστικά, ένας από τους βουλευτές που έφερε στο προσκήνιο την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ενώ η εκλογή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Νοέμβριο επιβεβαίωσε τη σχέση  εμπιστοσύνης που έχει με τον πρωθυπουργό, αφού   6   Γιώργος Παπανδρέου τον πρότεινε για μέλος του οργάνου του Κινήματος.

Μάλιστα, στη λογική που θέλει ο κ. Παπανδρέου οι βουλευτές του  να   ελέγχουν       τους υπουργούς του, ο κ. Κουσελάς ανέλαβε «σκιά» του οικονομικού επιτελείου, μαζί με τον επίσης προερχόμενο   από  το «λαϊκό    ΠΑΣΟΚ» και το χώρο   του συνδικαλισμού, Γιάννη Κουτσούκο.

 

Μεγάλες αναταραχές

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, όμως, στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις   είναι   γνωστό   ότι έχουν  φέρει  αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πληθαίνουν οι φωνές για βελτιώσεις στις ρυθμίσεις που παρουσία- σαν αρχικά οι αρμόδιοι υπουργοί. Μία από αυτές τις φωνές είναι και ο κ. Κουσελάς, ο οποίος δε δίστασε να υποστηρίξει πως «οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις ξεπερνούν ακόμη και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο». Ωστόσο, έχει αποφύγει ακραίες τοποθετήσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Αλλά δε δείχνει διατεθειμένος και να παρατήσει τα όπλα της κριτικής, προκειμένου οι επίμαχες ρυθμίσεις να αποκτήσουν φιλολαϊκότερο χαρακτήρα...