Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/5/2010

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής,  του  σ.ν. του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», 26-5-2010.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα αποτελεί μία μεγάλη τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας μας, μία ριζοσπαστική τομή στη δομή και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.

 

Στοχεύει σε ένα κράτος αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό, που δεν θα λειτουργεί πλέον ως βαρίδι για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την περιφερειακή ανάπτυξη. Σε ένα κράτος που θα σέβεται τα χρήματα, που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, αλλά και τα δικαιώματά του. Σε ένα κράτος, που πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη, όταν ο πολίτης το έχει ανάγκη, ως αρωγός και συμπαραστάτης και όχι ως δυνάστης.

 

Αυτή είναι, λοιπόν, η μεγάλη αλλαγή, που θέλουμε να κάνουμε με αυτό το σχέδιο νόμου. Είναι αντάξια όλων των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για τους δημοκρατικούς θεσμούς, που χτίσαμε μέχρι σήμερα στη χώρα .

 

Δημιουργούμε ισχυρούς δήμους, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, που δεν θα λειτουργούν ως μεσίτες και ως μεσάζοντες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Εισηγητής μας.

Δημιουργούμε αιρετές Περιφέρειες, που σχεδιάζουν και υλοποιούν την ανάπτυξη έχοντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δημιουργούμε ένα αποκεντρωμένο, επιτελικό και αποτελεσματικό κράτος.

 

Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί να πραγματοποιήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Δύο χρόνια τώρα συζητούσε όχι για έναν «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», αλλά για το χωροταξικό ενός «Καποδίστρια 2» -και αυτό ακόμα, το άφησε στη μέση! Η ηγεσία της, σήμερα, αδειάζει ακόμη και τα αυτοδιοικητικά της στελέχη. Αποδεικνύεται άτολμη, συντηρητική, δέσμια παλαιοκομματικών αντιλήψεων και κατεστημένων συμφερόντων ή μικροσυμφερόντων, που κρατούν, όμως, καθηλωμένη την ελληνική κοινωνία.

 

Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, τολμάμε. Αλλάζουμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη. Προχωράμε μπροστά, μαζί με τους πολίτες, που μοχθούν και τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας. Μαζί με τους πολίτες, που θέλουν οι αποφάσεις να σταματήσουν πλέον να λαμβάνονται στο Αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά στην περιφέρεια.

Είμαστε με τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν άμεσα και χωρίς να τρέχουν «από τον Άννα στον Καϊάφα», όπως λέει ο λαός μας. Είμαστε μαζί με τους πολίτες, που αγανακτούν και οργίζονται όταν τους ζητούν να πληρώσουν «γρηγορόσημο», προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε μια τους ανάγκη.

 

Κύριοι της Αντιπολίτευσης, η χώρα περνά μία πολύ μεγάλη κρίση και η κρίση αυτή δεν είναι ευκαιρία για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Είναι ευκαιρία για μεγάλες τομές και αλλαγές, αλλαγές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και στην ευημερία, για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Επιτέλους ο τόπος μας, ο λαός μας, έχει ανάγκη από ένα νέο όραμα και ιδιαίτερα η νεολαία, τα νέα παιδιά που τους το έχουμε αφαιρέσει. Αυτό το όραμα πρέπει να το δώσουμε σήμερα με ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές.  

 

Σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσηνία, ζήτησα και στην Επιτροπή, αλλά και στο ξεκίνημα της συζήτησης, να υπάρξουν κάποιες διορθώσεις στο χωροταξικό. Διορθώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία οκτώ δήμων στη Μεσσηνία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μεσσηνία μέχρι σήμερα είχε 29 δήμους και δύο κοινότητες. Με την πρόταση που γίνεται πάμε ουσιαστικά στους πέντε δήμους και σε έναν ακόμη, ορεινό. Ένα τέτοιο σχήμα, που ανταποκρίνεται και στις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών και δημιουργεί, αν θέλετε, βιώσιμες καταστάσεις,  είναι πολύ καλό, είναι το καλύτερο.

 

Σήμερα θέλω να καταθέσω μία κοινή πρόταση, που έχω υποβάλει με τρεις ακόμη συναδέλφους μου για τη δημιουργία ενός δήμου στη Νότια Τριφυλία, ενός δήμου με έδρα τους Γαργαλιάνους. Είναι μία πρόταση, η οποία στέκει από κάθε πλευρά. Ο Δήμος αυτός έχει όλες τις δυνατότητες, τις πληθυσμιακές και τις υποδομές, να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμος. Είναι μία πρόταση η οποία στηρίζεται διακομματικά. Θέλω να παρακαλέσω κύριοι Υπουργοί, αυτές τις παρατηρήσεις και τις απόψεις μας να τις λάβετε υπ όψιν  στις τελικές σας αποφάσεις.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κουσελάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

 

Τέλος, καλώ όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους απόψεις τους, να στηρίξουν συνολικά αυτό το σχέδιο νόμου, γιατί είναι ένα σχέδιο νόμου, που θα πάει τη χώρα μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ.