Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του σ.ν. του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/5/2010

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά  στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του σ.ν. του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης», 18-5-2010 

 

 

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Σχέδιο Νόμου που συζητάμε σήμερα αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ένα Κράτος το οποίο σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

 

Το Σχέδιο αυτό αποτελεί όντως μία μεταρρύθμιση, αντάξια εκείνων στις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει συνηθίσει την ελληνική κοινωνία. Αναφέρομαι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στον «Καποδίστρια» και στις μεγάλες τομές που κάναμε μέχρι σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, στη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση.

 

Μία μεταρρύθμιση την οποία η Ν.Δ. ούτε θέλησε, ούτε τόλμησε. Γιατί της δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει, έστω, σε έναν «Καποδίστρια Νο 2» και ενώ ξεκίνησε, σταμάτησε, ανίκανη να συγκρουστεί με τις κατεστημένες και παλαιοκομματικές αντιλήψεις που κρατούν καθηλωμένη την ελληνική κοινωνία. Και σήμερα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, γιατί αρνείται «να πει τα πράγματα με το όνομά τους», μιλάει με μισόλογα, με «ναι μεν αλλά». Αυτή είναι η «υπεύθυνη» στάση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης…

 

Με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργούνται ισχυροί αυτοδιοικητικοί θεσμοί, με επιχειρησιακή ικανότητα. Θεσμοί που δεν θα λειτουργούν είτε ως «μεσίτες», είτε ως «μεσάζοντες».

 

Η πρώτη και σημαντική διάσταση αυτού του νομοσχεδίου είναι η αναπτυξιακή του φιλοσοφία, η οποία αλλάζει εντελώς. Παύει, πλέον, να υφίσταται το Αθηνοκεντρικό Κράτος όπως το ξέραμε. Η ανάπτυξη δεν θα σχεδιάζεται στην Αθήνα, ούτε θα υλοποιείται από τους διορισμένους στην περιφέρεια. Θα σχεδιάζεται στην περιφέρεια και θα υλοποιείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της.

 

Η δεύτερη διάσταση αφορά στην ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη. Ο νέος, ισχυρός Δήμος, με κατάλληλους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, θα έχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης προσφοράς υπηρεσιών.

 

Η τρίτη διάσταση αφορά στη δημιουργική απάντηση που δίνει η νέα αρχιτεκτονική του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στην κρίση που διαπερνά τη χώρα μας. Με την εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ανά έτος, με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με το ξεκαθάρισμα και την σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των νέων αυτοδιοικητικών θεσμών, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία του πολίτη, ο οποίος μέχρι σήμερα πήγαινε «από τον Άννα στον Καϊάφα» και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί.

Με μια κουβέντα, το Κράτος παύει πλέον να είναι το πιθάρι των Δαναΐδων, που ό,τι κι αν του ρίξεις το βγάζει. Γίνεται ένα Κράτος επιτελικό, αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό.

 

 Επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια για το χωροταξικό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη Μεσσηνία. Η μείωση των δήμων, που προβλέπεται για τον Νομό Μεσσηνίας, συγκριτικά με το μέγεθος του Νομού, αλλά και με το υφιστάμενο Καποδιστριακό πλαίσιο, είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε σύγκριση με άλλους νομούς.

 

Είχαμε, μέχρι σήμερα, 29 δήμους και 2 κοινότητες.  Με βάση την πρόταση που υπάρχει, πάμε στους 5, συν τον ορεινό Δήμο της Μάνης. Το λέω αυτό γιατί ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουν αναδειχθεί μια σειρά από προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να συντονίσουν τα βήματά τους και να έχουν τις απαραίτητες συναινέσεις και συγκλίσεις μέχρι το ξεκίνημα του διαλόγου.

 

Εδώ και ένα μήνα, από την αρχή αυτής της συζήτησης, είχα προτείνει ως την καλύτερη λύση 8 Δήμους για τον Νομό Μεσσηνίας, δηλαδή 2 δήμους σε κάθε πρώην επαρχία. Με βάση την υφιστάμενη πρόταση, αυτό σημαίνει έναν επιπλέον Δήμο στην Τριφυλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών - και υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων - και ένα Δήμο στην ανατολική Πυλία - και εκεί υπήρξε συμφωνία των δήμων για τη δημιουργία ενός νέου Δήμου.

 

Αφού το ζήτημα δεν είναι μόνο να φτιάξουμε ισχυρούς δήμους, αλλά οι δήμοι αυτοί να είναι λειτουργικοί και αποτελεσματικοί και, εν πάση περιπτώσει, να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών (υπάρχουν και άλλες αποφάσεις σε επιμέρους Δήμους, οι οποίες είναι ομόφωνες, εγώ αναφέρθηκα μόνο στα κεντρικά ζητήματα), με την παραπάνω χωροταξική διάρθρωση πιστεύω ότι θα αντιμετωπιζόταν το θέμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα στη Μεσσηνία. Οι 8 Δήμοι δεν είναι μεγάλος αριθμός και με αυτούς δίνονται απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

 

Κύριοι Υπουργοί, σας καλώ να σκύψετε πάνω σε αυτή την πραγματικότητα, στις υφιστάμενες αποφάσεις, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να καλύπτει και τη δική σας λογική, αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας της Μεσσηνίας.