Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΣΕΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/4/2010

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΣΕΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 

Φαίνεται πως είναι στη μοίρα της Μεγάλης Δημοκρατικής μας Παράταξης, κάθε φορά που διαδέχεται τη Νέα Δημοκρατία να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά ! Δεν ξέρω αν σήμερα υπάρχουν κάστανα, όμως είμαι πεπεισμένος, σύντροφε Πρόεδρε, ότι και σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη, η Μεγάλη Δημοκρατική μας Παράταξη, υπό την ηγεσία σας, θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

 

Δεν έχει νόημα αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, να συζητάμε σήμερα αν θα έπρεπε να προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ή όχι. Το μεγάλο ζήτημα είναι τι εναλλαχτικές λύσεις είχαμε. Και αν δεν είχαμε καταφέρει, χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού και στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου μας, να στηθεί αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, οι επιλογές μας θα ήταν οι εξής δύο: ή να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία, ή να οδηγηθούμε σκέτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται! .

Κατά τη γνώμη μου η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, δε σημαίνει ότι μπορούμε  a priori να δεχτούμε οτιδήποτε. Και είναι γεγονός, και έχει δίκιο ο σύντροφος Πάγκαλος όταν λέει πως είναι πολύ δύσκολο στην κατάσταση που βρισκόμαστε, με την πλάτη στον τοίχο, να βάλουμε κόκκινες γραμμές...

 

Όμως γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι πως κόκκινες γραμμές υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτές που απορρέουν από τις αρχές και από τις αξίες μας. Για παράδειγμα, στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ δεν χωράνε απολύσεις!

 

Αναμφισβήτητα η δραστική μείωση των ελλειμμάτων και το νοικοκύρεμα της οικονομίας σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Όμως ο στόχος δεν είναι να πετύχει η εγχείρηση και να πεθάνει ο ασθενής.Γι΄ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επιλογή του κατάλληλου μείγματος στην πολιτική που θα ακολουθήσουμε.  Δεν πρέπει να διασπάσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

 

Γι’ αυτό πιστεύω πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως συνολικότερα να συγκροτήσουμε και να προτάξουμε ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας. Ο λαός πρέπει να ξέρει που πάμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Πρέπει να κάμψουμε την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

 

Το σχέδιο αυτό, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ο σύντροφος Πρόεδρος, πρέπει να βασίζεται όχι μόνο σε κινήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και σε μια σειρά από μεγάλες αλλαγές, από μεγάλες ανατροπές. Αλλαγές και ανατροπές που έχουν σχέση καταρχήν με το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Με τη δημόσια διοίκηση, η οποία θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί σαν ένα τρύπιο λαγήνι, στο οποίο ό,τι και να ρίξουμε από πάνω, χάνεται από κάτω.

Αλλαγές για μια νέου τύπου ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που θα στηρίζει την απασχόληση και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

 

Αυτό το εθνικό σχέδιο, για να υλοποιηθεί χρειάζεται τη δημιουργία ενός εθνικού πατριωτικού μετώπου από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και από τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

 

Σ΄ αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα στιγμή, πρέπει ο καθένας να  αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε, με δύναμη και πίστη στις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε.

 

Είμαι αισιόδοξος ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας πορείας, θα τα καταφέρουμε.

 

Θα ξαναβάλουμε τη χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου!