Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Χαιρετισμός του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στην εκδήλωση «Προοπτικές ανάδειξης της περιοχής Επικούρειου Απόλλωνος, λοιπών αρχαιοτήτων και ποταμού της Νέδας, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/3/2010

Χαιρετισμός του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στην εκδήλωση  «Προοπτικές ανάδειξης της περιοχής Επικούρειου Απόλλωνος, λοιπών αρχαιοτήτων και ποταμού της Νέδας, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα».

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της σημερινής  εκδήλωσης, που μας δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε προτάσεις και προβληματισμούς για την αναγκαία ανάδειξη ενός κομματιού της Μεσσηνίας μας ιδιαίτερα προικισμένου από τη φύση και την Ιστορία.  

 

Ενός κομματιού που ωστόσο δεν είχε, μέχρι σήμερα, την προσοχή και την προτεραιότητα που του αξίζει από την Πολιτεία.

 

Πέρα από τις σημαντικές αλλά μεμονωμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες συμπατριωτών μας, (Αγγελόπουλος-Αρνόκουρος), δεν μπορεί να γίνει λόγος για αξιοποίηση και ανάδειξη, με βάση ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό υποδομών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων τις οποίες ωστόσο η περιοχή τις χρειάζεται επειγόντως.  

 

Είναι πραγματικά κρίμα, μια περιοχή προικισμένη με τον ποταμό Νέδα, ένα από τα λίγα ποτάμια που προσφέρουν ένα τόσο όμορφο και παρθένο, μοναδικό θα έλεγα, τοπίο,  μια περιοχή που έχει την τιμή και την τύχη να φιλοξενεί ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, αντάξιο του Παρθενώνα, όπως τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, να μην έχει ήδη αναδειχθεί σε πρωτεύοντα προορισμό ποιοτικού τουρισμού.

 

Σε προορισμό που να συνδυάζει την περιήγηση σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλης οικολογικής σημασίας, με τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Ναού και του ευρύτερου αρχαιολογικού του χώρου. 

 

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια είδαμε εγκληματικά κυκλώματα να αφήνονται ασύδοτα να καταστρέφουν τη Νέδα, -γνωρίζετε πως επανειλημμένα κατήγγειλα  αυτό το θέμα στη Βουλή- , είδαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 να πληγώνουν βαρύτατα την περιοχή, είδαμε να καρκινοβατεί επί χρόνια η δύσκολη αλλά αναγκαία αποκατάσταση και ανάδειξη του Επικούρειου Απόλλωνα, ενός πραγματικού αριστουργήματος.

 

Ας σημειωθεί ότι τα ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας γλυπτά της ζωφόρου του Ναού κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο,  αλλά και το Λούβρο και το Μουσείο του Μονάχου, παρμένα από αρχαιοκάπηλους την εποχή της Τουρκοκρατίας. Είναι κι αυτά υπό διεκδίκηση, όπως τα αντίστοιχα του Παρθενώνα. Αλλά πώς να γίνει διεκδίκηση, αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αναδείξει όσο θάπρεπε το Μνημείο αυτό;

 

‘Ολος αυτός ο ανεκτίμητος φυσικός και πολιτιστικός πλούτος, όλη αυτή η μεγάλη και σπουδαία κληρονομιά,  αυξάνει τις ευθύνες όλων μας, των τοπικών φορέων, των δήμων της ευρύτερης περιοχής, των ιδιωτών και φυσικά της Πολιτείας, για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου. Για την ολοκλήρωση των αναγκαίων περιβαλλοντικών μελετών, τη διαμόρφωση και τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ήπιων μορφών ποιοτικής ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής, με κατάλληλες και ολοκληρωμένες υποδομές, το οποίο να ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ-Δ’ΚΠΣ .

 

Αλλιώς, δεν μπορεί να μιλάμε για μέλλον και προοπτική, πόσο μάλλον για ποιοτικό τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον, που για μένα είναι ο μόνος δρόμος.  

 

Να προσθέσω ότι οι ανάγκες συντονισμένης δράσης των παρόχθιων της Νέδας Δήμων για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη μιας ενωμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου, που να σχεδιάζει και να υλοποιεί με βάση ευρύτερες αναπτυξιακές οπτικές αλλά και με διαθεσιμότητα περισσότερων πόρων.

 

Με αυτές τις σκέψεις, σας συγχαίρω ξανά και εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτή την εκδήλωση, που ελπίζω να δώσει στην ορεινή Μεσσηνία μας τις αναγκαίες λύσεις για το μέλλον και την προοπτική που πραγματικά της αξίζουν.