Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Δευτερολογία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, εισηγητή της Πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Ισολογισμού-Απολογισμού του Κράτους έτους 2008.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/2/2010

Δευτερολογία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, εισηγητή της Πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Ισολογισμού-Απολογισμού του Κράτους έτους 2008.

 Κύριε Πρόεδρε, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2008, για την οποία συζητάμε σήμερα, καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο αφ’ ενός την κατακόρυφη μείωση των εσόδων, αφ’ ετέρου τη μεγάλη αύξηση των δαπανών, που πιστοποιούν ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του σήμερα, δεν μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή κρίση, αλλά στις ταξικές και πελατειακές λογικές που άσκησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να αναγνωρίσει τα τότε λάθη της και να αλλάξει πορεία, συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση τις πελατειακές και αδιέξοδες πολιτικές της. Παράλληλα επιχείρησε, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τη δημιουργική λογιστική, όπως είχε συνηθίσει, αλλά και παραποιώντας τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να αποκρύψει και από τους Έλληνες πολίτες, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση την πραγματική κατάσταση.

Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δικοί μας ισχυρισμοί. Αυτά αποτυπώνονται με καθαρό, με διαυγή τρόπο στην Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πλέον μόνο τα δίδυμα ελλείμματα, δημόσιο χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και ένα μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας. Και αυτό είναι το χειρότερο!

Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την ανυποληψία. Επιχειρούμε να ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων ένα διαλυμένο, αλλά και σπάταλο κράτος, που η Νέα Δημοκρατία του συμπεριφέρθηκε, δυστυχώς, σαν να ήταν λάφυρο.

 Όλα αυτά τα επιχειρούμε χωρίς να υπάρχει καμία, μα καμία βοήθεια. Το λέω αυτό γιατί η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη -και το γνωρίζετε όλοι- με τους διεθνείς κερδοσκόπους, χωρίς από την άλλη να έχει ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε.

Δυστυχώς, έχουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρκείται σε φραστικές στηρίξεις και πολλές φορές σε απειλές. Είδατε εσείς κανένα συγχρονισμό, είδατε εσείς καμία αλληλεγγύη σε ότι αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη και στο ευρώ; Γιατί σήμερα, κύριε Πρόεδρε, δεν χτυπιέται μόνο η χώρα μας, χτυπιέται συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τα άλλα, όλοι είναι «αθώοι του αίματος» !

 Πέρα από τις σοβαρότατες ευθύνες που έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση, εγώ ερωτώ: Όλα αυτά τα χρόνια η Eurostat δεν έβλεπε, δεν γνώριζε, δεν άκουγε, δεν ήλεγχε, δεν είχε πάρει είδηση, δηλαδή, τι γινόταν στην Ελλάδα;

Αναμφισβήτητα, η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αυτών των προβλημάτων, προϋποθέτει και μια ευρύτατη συσπείρωση. Θα έλεγα ότι προϋποθέτει την ανασυγκρότηση ενός ευρέως πατριωτικού μετώπου.

Συσπείρωση, όμως, δεν σημαίνει συγκάλυψη των όποιων ευθυνών υπάρχουν.

Η συγκάλυψη θα ήταν κατά τη γνώμη μου ένα μείζον ιστορικό λάθος απέναντι στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, την αξιοπιστία του οποίου θα μείωνε ακόμα περισσότερο. Το μήνυμα που θα εξέπεμπε είναι ότι κάποιοι μπορεί να φθάνουν τη χώρα να χάνει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά αυτοί οι κάποιοι είναι στο απυρόβλητο και, στο όνομα αυτής της συσπείρωσης, της αναγκαίας ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης θα μένουν στο απυρόβλητο, τη στιγμή που και όσοι δεν ευθύνονται καλούνται και αυτοί να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης.

Σας ερωτώ, αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσει σήμερα στον ελληνικό λαό;

Πιστεύω πως όχι. Χρειάζεται, λοιπόν, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς ρεβανσιστικές λογικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, να φωτίσουμε τις γκρίζες ζώνες, να ενημερώσουμε αντικειμενικά τον ελληνικό λαό για το τι έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Γιατί δεν μπορεί, κύριε Πρόεδρε - και μ’ αυτό κλείνω- όλοι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση να έρχονται σήμερα και να μας λένε ότι εμείς σκόπιμα φουσκώνουμε  τους λογαριασμούς!

Πρέπει, λοιπόν, να χυθεί άπλετο φως σε όλη αυτή την υπόθεση και αυτοί που ευθύνονται να αναλάβουν τις ευθύνες τους - και ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ποιοι ευθύνονται !

Από κει και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, στην υλοποίηση με συνέπεια του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που είναι η μόνη διέξοδος, η μόνη προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σας ευχαριστώ.