Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/1/2010

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα», 18-1-2010.

Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που με παρρησία και διαφάνεια, είχαμε προεκλογικά παρουσιάσει στον ελληνικό λαό. Ένα σχέδιο νόμου που αποκαθιστά την προοδευτική κλίμακα και την συνταγματική τάξη περί φορολογικής δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

Με αυτό το νομοσχέδιο φορολογούνται σημαντικά οι έχοντες και οι κατέχοντες και ελαφρύνονται οι οικονομικά ασθενέστεροι. Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 58%. Το αφορολόγητο θα διασφαλιστεί, όπως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε, ακόμη και αν υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δεν καταλαβαίνω γιατί «κλωθογυρίζουμε» γύρω από αυτό το ζήτημα.

Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, που εσείς είχατε ψηφίσει κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. και ισχύουν μέχρι σήμερα, είναι αυτές που ευνοούν τους οικονομικά ισχυρούς και δείχνουν τον προσανατολισμό και την ταξικότητα της πολιτικής της Ν.Δ. Μιας παράταξης που και από την τοποθέτηση του τελευταίου συναδέλφου είναι εμφανές ότι ήλθε να υποστηρίξει την ίδια πολιτική που ακολούθησε στο παρελθόν, τη στιγμή που η ηγεσία της επιχειρεί στα λόγια και τεχνηέντως να πάρει διαζύγιο από αυτό το παρελθόν.

Συνεχίζει, δηλαδή, να υποστηρίζει ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο πρώτον, περιόρισε σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου σε μια δημοσιονομικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες και δεύτερον, βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη μεταβίβαση των μικρών και μεσαίων περιουσιών με τις μεγάλες περιουσίες. Ένα θεσμικό πλαίσιο που επιβάρυνε δυσανάλογα τους πολλούς για να εξυπηρετήσει τους λίγους.

Εμείς πιστεύουμε πως δεν νοείται, στις σημερινές συνθήκες, να χαριστεί ούτε ένα ευρώ φόρου στους  ευκατάστατους, πόσο μάλλον στους «επιτήδειους» ευκατάστατους!

Ανάλογη αδικία υπήρξε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και με τη φορολόγηση των τσιγάρων. Εσείς, κύριοι της Ν.Δ., με την αντιστρόφως ανάλογη φορολογία επιβάλατε υψηλό φόρο στα φθηνά τσιγάρα και χαμηλό φόρο στα ακριβά. Αυτή ήταν η πολιτική σας. Μια πολιτική που έπληττε τους χαμηλόμισθους καπνιστές, αλλά και την ελληνική καπνοβιομηχανία !

Εμείς, λοιπόν, βάζουμε σήμερα τέλος σε αυτή τη φιλοσοφία. Τέρμα στο «πάρτι» που γίνεται στις Δ.Ο.Υ. των βορείων προαστίων, της Μυκόνου, αλλά και αλλού, με τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας !

Επειδή οι συνάδελφοι της Ν.Δ. αναφέρονται σε «μέσους όρους», καλώ την Κυβέρνηση να υπολογίσει τα συνολικά έσοδα που έχασε το Δημόσιο με τις ρυθμίσεις  που ψήφισε αυτά τα χρόνια η Ν.Δ., για να δούμε ποια είναι τα διαφυγόντα έσοδα με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο, που θέλουν με διάφορα τερτίπια ακόμη και σήμερα να υποστηρίζουν.

Εκείνους, βέβαια, που δεν κατανοώ, είναι τους συναδέλφους της άλλης Αριστεράς, οι οποίοι για διαδικαστικούς λόγους, ενώ υποτίθεται διαφωνούν με το προϊσχύσαν πλαίσιο της Ν.Δ., αρνούνται να ψηφίσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Για τη διαδικασία μπορεί να έχουν -και δικαιωματικά έχουν- τις απόψεις τους, ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και έγιναν λάθη, αλλά δεν μπορεί να την επικαλούνται για να απορρίψουν και επί της ουσίας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.