Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφορ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/1/2010

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις», 13-1-2010.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένα από τα πέντε νομοσχέδια που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητά μας. Και δεν μπορούσε παρά να είναι πρώτη προτεραιότητά μας το να δώσουμε ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες, αλλά και στους συνεταιρισμούς τους.

Είχαμε δεσμευτεί για αυτό. Σήμερα το κάνουμε πράξη. Είχα και προσωπικά αναφερθεί –και μάλιστα επανειλημμένα- όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και είχα μεταφέρει και εδώ, στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, τα σωρευμένα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εκλογικής μου περιφέρειας της Μεσσηνίας, τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών μας, όχι μόνο αυτών που πλήττονται από την κρίση, αλλά και εκείνων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές του 2007, χωρίς έκτοτε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, δίνει σ’ όλους αυτούς τους συμπολίτες μου στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μια ανάσα ελπίδας. Βάζει φρένο στις κατασχέσεις και στις υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δίνει μάλιστα στις ίδιες τις τράπεζες –σε όσες δεν το έκαναν ήδη από μόνες τους- το έναυσμα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με τους οφειλέτες τους, χωρίς την ίδια στιγμή να τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, χωρίς να τους επιβάλλουν αδιαφανείς, μονόπλευρούς και άνισους όρους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποιος διαβάσει προσεκτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα διαπιστώσει πως μπαίνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια για μια αναγκαία και εφικτή, θα έλεγα, σεισάχθεια ώστε να διευκολυνθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι οι εξ επαγγέλματος «μπαταχτσήδες», που τυχόν θα θελήσουν να επωφεληθούν απ’ αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που παίρνουμε.

Γι’ αυτό και η Υπουργός, την οποία θέλω να συγχαρώ για την επιμονή και τη συνέπειά της, έκανε μια τόσο εκτεταμένη διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα, με εβδομήντα και πλέον φορείς, με τους πολίτες, αλλά και με τις ίδιες τις τράπεζες.

Γι’ αυτό άλλωστε ζητήθηκε και η τελική γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτό συζητήσαμε και προχωρήσαμε προσεκτικά σε όλα τα φλέγοντα θέματα που καλύπτει αυτό το νομοσχέδιο.

Σκοπός του δεν είναι να εκτινάξει τις επισφάλειες ούτε, βέβαια, να αφήσει τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ρυθμίσεις ως πρόσχημα, για να αυξήσουν τα επιτόκια, να επιδεινώσουν τα μεγέθη και τους όρους του δανεισμού στο σύνολο της οικονομίας.

Είναι άλλωστε ανησυχητικό –και το ξέρετε- ότι οι τράπεζες έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να κλείνουν τη στρόφιγγα σε βάρος των μικρομεσαίων, υγειών επιχειρήσεων, ρίχνοντας το ρυθμό το ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης από 18,7% που ήταν το 2008 σε 5,2% το 2009 και ο στόχος τους είναι να πάνε στο 4% έως 6% το 2010.

Στο θέμα αυτό και στην εξέλιξη των επιτοκίων από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, Κυρία Υπουργέ. Να αξιοποιηθεί άμεσα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας, της απασχόλησης και της ζήτησης. Δεν θα μπω σε επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά πέρα από τη γενική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές για τη δοκιμαζόμενη περιφέρεια:

Πρώτο, τη ρύθμιση με την οποία σβήνονται τα πανωτόκια παλιών δανείων των αγροτών. Ήταν ένα καίριο και δίκαιο αίτημα που, επιτέλους, ικανοποιείται. Έτσι, οι αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση για πολλά χρόνια θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν πάρει, μείον τα χρήματα που έχουν ήδη εξοφλήσει, και όχι το διπλάσιο του ποσού συν τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού, που ανέβαζαν τα προς εξόφληση ποσά στα ύψη. Χιλιάδες αγρότες μας θα απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που τους ζητούσαν οι τράπεζες, προσαυξήσεις που πολλές φορές έφθαναν μέχρι και το 80% της οφειλής τους. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση για χιλιάδες συμπολίτες μας στην ύπαιθρο, που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουν το καλλιεργητικό κόστος να ανεβαίνει στα ύψη, τις τιμές να μειώνονται συνεχώς και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Δεύτερο, τη ρύθμιση για τις ενήμερες οφειλές, που αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βιβλία τρίτης κατηγορίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, όπως και ομάδες παραγωγών ανεξαρτήτως βιβλίων, κάτω από τις προϋποθέσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Επίσης, τις ρυθμίσεις για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα ασκούν αγροτική δραστηριότητα, όπως και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου.

Τρίτο, τη ρύθμιση για το σύνολο των πυρόπληκτων περιοχών, που είναι μία ρύθμιση που δεν τη ζήτησε κάποιος μεμονωμένα, αλλά το σύνολο των επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Ήταν αίτημά τους. Ήταν αίτημα των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί αυτή η ρύθμιση, χωρίς να έχει το παραμικρό δημοσιονομικό κόστος, διευκολύνει κατά 90%-95% ι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα στους πυρόπληκτους νομούς. Είναι μια ρύθμιση που είχε ζητηθεί, τη στηρίξαμε και τη στηρίζουμε.

Σημαντική είναι και η διαγραφή των δυσμενών δεδομένων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ  για επιχειρήσεις και καταναλωτές που έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν σε καθορισμένη προθεσμία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Είναι μια αμνηστία που τους βοηθά να ξαναμπούν στην αγορά και να ανακάμψουν.

Θετική είναι και η βελτίωση για τους όρους και της προϋποθέσεις τήρησης των αρνητικών στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Το Νοέμβρη του 2008 μαζί με την Υπουργό και τον συνάδελφο κ. Κουτμερίδη αναδείξαμε το ζήτημα αυτό. Σήμερα, επιτέλους, ήρθε η ώρα να δώσουμε λύσεις.

Βέβαια, το να δώσουμε μια ανάσα στην αγορά, στους μικρομεσαίους και στους αγρότες είναι ένα πρώτο και αναγκαίο βήμα. Το δεύτερο απαραίτητο βήμα είναι να διοχετεύσουμε και πρόσθετη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους παραγωγούς που ασφυκτιούν, κάτι που απέτυχε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μέσα από το ΤΕΜΠΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που δούλεψε και μέσα από το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων, τις εγγυήσεις του οποίου θα πρέπει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία να τις διοχετεύσουμε στους πραγματικούς αποδέκτες τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω –και κλείνω με αυτό- πως και αυτό το νομοσχέδιο είναι μια αποστομωτική απάντηση στις κάθε λογής Κασσάνδρες, που σκόπιμα και άδικα μηδενίζουν τη δουλειά της Κυβέρνησης στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών, στις Κασσάνδρες που περιμένουν και εξακολουθούν να ελπίζουν, ποντάροντας μάλλον στη διαιώνιση και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πως μπροστά στην πρωτόγνωρα αρνητική κατάσταση που παραλάβαμε και αντιμετωπίζουμε θα κάνουμε πίσω, πως θα αθετήσουμε και θα ματαιώσουμε κορυφαίες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όμως, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, θα διαψεύσουμε όλες αυτές τις Κασσάνδρες και σήμερα και στο μέλλον σε όλα τα μέτωπα!