Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της από 16/09/2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/12/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών  «Κύρωση της από 16/09/2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις»

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στον απόηχο δύο σημαντικότατων πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου.

Η πρώτη, αφορά στην κορυφαίας πολιτικής σημασίας προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, ομιλία που απευθύνθηκε συγκροτημένα, με σαφήνεια, με επιχειρήματα, με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα και στους διεθνείς δανειστές μας και στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός έβαλε τα πλαίσια, τους στόχους, το χρονοδιάγραμμα, καλώντας κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας να αναλάβει τις ευθύνες του, προκειμένου να βγούμε από την πολύπλευρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, αυτοί που δραπέτευσαν από τα προβλήματα, αυτοί που προσπάθησαν πρόχειρα και την τελευταία στιγμή να αξιοποιήσουν όψιμα και για προεκλογική χρήση, κάποιες αποσπασματικές εξαγγελίες τους, σαν αυτές που συζητάμε σήμερα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να έρχονται και να ζητούν και άλλα μέτρα, πέραν εκείνων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Μέτρα τα οποία επιμελώς αποφεύγουν να εξειδικεύσουν, γιατί αν το κάνουν, θα φανεί αμέσως πως προκρίνουν μονότονα τις ίδιες πολιτικές διγλωσσίας και κοινωνικής αναλγησίας, που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Η δεύτερη πρόσφατη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καταπολέμηση που είναι αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από το δημοσιονομικό -και όχι μόνο- τέλμα που μαστίζει τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως και προεκλογικά είχαμε τονίσει, επανεξετάσαμε, κυρώνουμε και βελτιώνουμε σήμερα τα μέτρα που εσπευσμένα περιέλαβε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στο Προεδρικό Διάταγμα, η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Κάνουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην τμηματική καταβολή του Φ.Π.Α, στο θέμα των κυρώσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που τον οφείλουν ακόμα και χωρίς να τον έχουν εισπράξει, λόγω της έξαρσης μέσα στην κρίση του ήδη εκτεταμένου φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών. Επιταγών που συνήθως ξεπερνούν το δωδεκάμηνο και αποτελούν πραγματική βόμβα στα θεμέλια της αγοράς, αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα.

Δεύτερον, το Π.Δ. αφορά στη βελτίωση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, από τις 30.000 ευρώ στις 150.000 €, με την άμεση απελευθέρωση όσων εξέτιαν ποινές για μικρότερα ποσά. Επίσης, στην αύξηση του ορίου οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών πάνω από το οποίο επιβάλλεται φυλάκιση και χρηματική ποινή, από 2.000 ευρώ σε 5 χιλιάδες ευρώ.

Θα ήθελα να τονίσω πως αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να εκληφθούν, όπως συνήθως εκλήφθησαν προεκλογικά, ως συγχωροχάρτι και ανοχή για την είσπραξη χρεών και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μια έκτακτη και μεταβατική ρύθμιση, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων της κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.  

Κανονικά, όπως είπε και ο κ. Γείτονας, θα πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους εισπράττουν φόρους και εισφορές και τους παρακρατούν, όπως συμβαίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ή με το Φ.Π.Α που καταβάλλει ο πελάτης. Πρόκειται ούτως ή άλλως, για υπεξαίρεση πόρων, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή με όλα αυτά, θέτοντας σταθερούς και καθαρούς φορολογικούς κανόνες. Για αυτό, είναι έτοιμες οι επεξεργασίες μας και ήδη στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει διάλογος για αυτά τα ζητήματα.

Τρίτον, κυρώνουμε ως σύνολο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, αλλά καταργούμε στη συνέχεια, με το άρθρο 2 του ίδιου νομοσχεδίου, τη διάταξη της προηγούμενης Κυβέρνησης για την αύξηση του ποσοστού των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων. Υπό τις δημοσιονομικές συνθήκες, στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα, δεν μπορεί να προβαίνουμε σε τέτοιες παροδικές, πρόχειρες και της τελευταίας στιγμής ρυθμίσεις, που μάλιστα απομειώνουν τη φορολογητέα ύλη.