Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση της κύρωσης του Απολογισμού του Κράτους Οικ. έτους 2007 και του Ισολογισμού του Κράτους του ιδίου έτους, στην Επιτροπή Απολογισμού, Γενικού Ισολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/11/2009

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση της κύρωσης του Απολογισμού του Κράτους Οικ. έτους 2007 και του Ισολογισμού του Κράτους του ιδίου έτους, στην Επιτροπή Απολογισμού, Γενικού Ισολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, 10-11-2009.

 

Τα στοιχεία του Ισολογισμού και του Απολογισμού του 2007 δείχνουν την παταγώδη αποτυχία της δημοσιονομικής διαχείρισης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός είναι ο τρίτος που εκλήθη η απελθούσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υλοποιήσει και στον οποίο αποτυγχάνει.

Αρκεί να αναφερθώ στα στοιχεία της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις ανείσπρακτες οφειλές που από 11,5 δις που ήταν το 2003, έφτασαν τα 31,4 δις το 2007 για τον Ισολογισμό που σήμερα συζητάμε. Αυτό το μέγεθος δεν δείχνει τίποτε άλλο, παρά την κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που δυστυχώς συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα. ‘Ετσι, το 2009, ενώ οι προβλέψεις για τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν 65 δις ευρώ, στο τέλος του χρόνου αυτά δεν ξεπέρασαν τα 49 δις ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού της χώρας, κάτι που επισημαίνεται στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτή η αύξηση είχε με τη σειρά της ως συνέπεια τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, το οποίο φέτος, με βάση τις προβλέψεις της Ε.Ε, θα κυμανθεί στο 112,5% του ΑΕΠ. Αν συνεχίσουμε έτσι, την επόμενη χρονιά θα πάει στο 125%. Αλλά δεν θα συνεχίσουμε έτσι, παρ’ ότι οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ δυσοίωνες.

Από την άλλη, το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε προϋπολογιστεί για το 2007 στο 2,4% του ΑΕΠ. Θυμάμαι την κριτική που είχαμε ασκήσει εκείνη την περίοδο, κύριε Λέγκα, ότι τα μεγέθη αυτά και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2007 και της εκτιμώμενης εκτέλεσης για το 2006 δεν ήταν πραγματικά. Ο τότε Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης, με είχε επικρίνει, διότι όπως θυμάστε μας έλεγε ότι η οικονομία έχει μπει σε σωστό δρόμο, ότι υπάρχει ανάκαμψη, ότι ιδιαίτερα το 2006 η οικονομία ήταν θωρακισμένη και δεν έχει κανένα μα κανένα πρόβλημα.

Τελικά, διαπιστώνω ότι η καθυστέρηση που υπάρχει σχετικά με τη συζήτηση των Ισολογισμών, πέρα από τα αρνητικά της, έχει και ένα καλό. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη και αντικειμενικά στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη.                   

Έτσι σήμερα, με την καθυστέρηση που είχαμε στη συζήτηση των στοιχείων του Ισολογισμού – Απολογισμού έχουμε τη δυνατότητα να δούμε το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007, το οποίο βέβαια δεν ήταν της τάξης του 2,4%, όπως είχε προϋπολογιστεί, αλλά 3,7%. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν για το 2007 ότι η οικονομία της χώρας μας, ήδη, είχε μπει στην Εντατική, ένα χρόνο πριν ακόμη εκδηλωθεί η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία έγινε γνωστή και στη χώρα μας με την πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Επομένως, δεν ήταν η διεθνής οικονομική κρίση, (όπως επιχείρησαν κάποιοι μέχρι σήμερα να μας πουν…) η αιτία της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα  που εξάγεται και που κρατώ από τη συζήτηση την οποία κάνουμε: η θωρακισμένη οικονομία του κ. Αλογοσκούφη ήταν «αέρας κοπανιστός»!

Αυτή η πολιτική, δυστυχώς, συνεχίστηκε και μετά το 2007. Δηλαδή, μετά από το 2007 και το 2008 έχουμε και τη διεθνή κρίση η οποία βάθυνε την εγχώρια κρίση, που προϋπήρχε. Μια κρίση που παράλληλα και ταυτόχρονα με την εισοδηματική και την φορολογική πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα τη βίαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να υπερχρεωθούν στις τράπεζες και τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε καλά, τα γνωρίζουν δε ακόμα καλύτερα αυτοί που τα βιώνουν καθημερινά!

Στο πλαίσιο του νέου Προϋπολογισμού, που είναι ένας Προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, εμείς επιχειρούμε αφ’ ενός να ανατάξουμε την οικονομία μας, μια οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας -και αυτό, δυστυχώς, δεν είναι κινδυνολογία, είναι πραγματικότητα…-, αφ’ ετέρου, να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, τη διαφάνεια και το νοικοκύρεμα της οικονομίας.

Το λέω αυτό για να απαντήσω στις επικρίσεις που ήδη ακούστηκαν για το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις του νέου Προϋπολογισμού, που από αύριο θα αρχίσουμε να συζητάμε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Προφανώς και θα θέλαμε ο νέος Προϋπολογισμός να είναι πολύ καλύτερος, να κάνει πολύ μεγαλύτερη αναδιανομή από αυτή που επιχειρεί.  Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη  σημερινή κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε όχι μόνο σε ότι αφορά στον Ισολογισμό – Απολογισμό του 2007, που συζητάμε εδώ, αλλά και ως προς το σύνολο της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα.