Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΘΑΡΡΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/10/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  3 Οκτωβρίου 2009

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  του υποψ. Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

κ. Δημήτρη Κουσελά στην Εφημερίδα  ΘΑΡΡΟΣ

 

 

 

Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν  ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές;

 

Σήμερα, οι πολίτες έχουν πολλούς και βάσιμους λόγους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, γιατί:

δεν έχουμε πλέον περιθώριο να συνεχίσουμε με τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές της Ν.Δ. Να σπαταλάμε πολύτιμους πόρους σε ένα αδηφάγο πελατειακό σύστημα που υπηρετεί λίγους και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.

η Ν.Δ σπατάλησε την εμπιστοσύνη, εξάντλησε την ανοχή και τις ευκαιρίες που της έδωσε ο λαός μας. Αφού διαψεύστηκαν οι  υποσχέσεις του 2004, γιατί να τις εμπιστευθεί, ξαναζεσταμένες,  το... 2009;

σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, άμεσο και απτό πρόγραμμα για να βρούμε από την κρίση και να χτίσουμε το μέλλον ανάπτυξης και δημιουργίας που χρειάζεται ο τόπος.

ο δρόμος του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. είναι ο δρόμος της αδράνειας, των φθηνών δικαιολογιών, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της ανισότητας και της ανευθυνότητας, όπου πάντα «φταίνε οι άλλοι».

αντίθετα, ο δικός μας δρόμος εμπιστεύεται τις δυνάμεις του τόπου και του λαού μας, συνδέει υπεύθυνα και ξεκάθαρα τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του σήμερα, με μια νέα προοπτική ανάπτυξης, που θα  δώσει πνοή στη χώρα, στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην περιφέρεια. Με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, απασχόληση και προοπτική για τη νέα γενιά. Με Κράτος αξιόπιστο, στην υπηρεσία του πολίτη .

η χώρα θα βγει από την κρίση, μόνο αν στηρίξει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, αν επενδύσει στη γνώση, στην παιδεία, στο δυναμικό της, στο μέλλον της. ‘Οχι βάζοντας την ανάπτυξη στο ψυγείο, όχι κατατρώγοντας τις σάρκες της σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και εισοδηματικής αφαίμαξης.  

εμείς δεν περιοριζόμαστε στη βολική κριτική  στα πεπραγμένα άλλων, ούτε πλειοδοτούμε σε προτάσεις και πολιτικές, που ποτέ δεν θα κληθούμε να εφαρμόσουμε οι ίδιοι.   

χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτοδύναμη κυβέρνηση, με αξιοπιστία, σχέδιο και  βούληση για τομές. Με θέληση να συγκρουστεί με συμφέροντα και νοοτροπίες που μας καθηλώνουν.

το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ του σήμερα έχει διδαχθεί από τα λάθη του χθές. ‘Εχει τη γνώση, το δυναμικό και τη βούληση να αναμετρηθεί με τα προβλήματα, να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται ο τόπος.

 

Τι ακριβώς έμαθε το ΠΑΣΟΚ από τα λάθη του κυβερνητικού του παρελθόντος;

 

Με δυο λόγια: οι αλαζονικές συμπεριφορές, οι προσωπικές στρατηγικές, τα βουλωμένα αυτιά και οι κλειστές πόρτες μας απομακρύνουν από την κοινωνική  μας βάση και δεν έχουν θέση στο Κίνημά  μας.

 

Δεν μας αρκεί μια «καλύτερη διαχείριση» του σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε και το αύριο. Να βάζουμε τους ανθρώπους  μπροστά από τους αριθμούς. Να  προασπίζουμε σταθερά τις αρχές, τις πολιτικές και τις αξίες μας, χωρίς να διστάσουμε να συγκρουσθούμε με συμφέροντα και νοοτροπίες που καθηλώνουν τον τόπο. Να αξιοποιούμε πάντα τους καλύτερους, χωρίς «εκπτώσεις»  στην αποτελεσματικότητα, στο ήθος και στα προσόντα.

 

Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, ή απλώς χαϊδεύει αυτιά, όπως το κατηγορεί  η Ν.Δ;

 

Προφανώς, η Ν.Δ. κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

 

Εμείς είμαστε σαφείς στις δεσμεύσεις μας, τις οποίες εγγυάται προσωπικά ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρουσιάσαμε 5 συγκεκριμένα νομοσχέδια, ολοκληρωμένο σχέδιο για τις πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησής μας, πλήρες σχέδιο ανάπτυξης, αποκατάστασης του κράτους και των θεσμών για το μέλλον και την προοπτική της χώρας. Είπαμε και από που θα εξοικονομήσουμε πόρους, από πού θα βρούμε τα πρόσθετα χρήματα, που δεν ξεπερνούν τα 2,5-3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο. Αυτό, πρώτη φορά γίνεται  προεκλογικά από κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

 

Δεν υποσχόμαστε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχουμε ... αστερίσκους, δεύτερες σκέψεις, κρυφή ατζέντα. Σ’ αυτά διέπρεψαν ακριβώς αυτοί που σήμερα μας «εγκαλούν», υποτιμώντας τη μνήμη, την κρίση, τη νοημοσύνη των πολιτών. 

 

Ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ, ελλείψει δικού τους προγράμματος, αναλώνονται σε επικοινωνιακά τερτίπια, σε μια άγονη προσπάθεια διαστρέβλωσης  και ακύρωσης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Κατ’ αυτούς, ό,τι δεν στέλνει τον λογαριασμό της κρίσης και της πελατειακής λαφυραγώγησης στα συνήθη θύματα, είναι...ανεύθυνο,  ανέφικτο και ανυπόστατο!

 

Τι  έχουν, αλήθεια, να παρουσιάσουν πέρα από  το πάγωμα και τη διαχρονική καθήλωση μισθών και συντάξεων στα ποσά του...2008; Πέρα από την πρωτοφανή φορολογική αφαίμαξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, στο όνομα μιας «φορολογικής ελάφρυνσης» μόνο των πλουσιότερων; Πέρα από  την καταφανή αποτυχία και τη στείρα εμμονή τους σε πολιτικές που αποδείχθηκαν παγκοσμίως κοινωνικά εκρηκτικές, αναποτελεσματικές και αδιεξοδες; Δεν εξηγούν τι έκαναν τα δεκάδες δις ευρώ που διαχειρίστηκαν και άλλα τόσα που πρόσθεσαν στο δημόσιο χρέος, με τι χρήματα και με ποιό τρόπο θα υλοποιήσουν το 2010 τις διαψευσθείσες υποσχέσεις  του... 2004. Λέξη δεν λένε για το μοντέλο ανάπτυξης, τη διανομή εισοδημάτων, τις αλλαγές και τους θεσμούς που πρέπει να έχει αύριο η χώρα. Γιατί, άραγε;

 

‘Εχει «κλειδώσει», όπως λέγεται, η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές;

 

Τίποτα δεν «κλειδώνει», τίποτα δεν είναι δεδομένο, μέχρι να μιλήσει αυθεντικά ο λαός με την ψήφο του στην κάλπη! Γι’ αυτό, κανείς εφησυχασμός, καμιά ψήφος δεν περισσεύει, καμιά ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.   ‘Ολοι πρέπει  να ψηφίσουν, παίρνοντας την τύχη του τόπου στα χέρια τους.

 

Σήμερα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ,  πολιτική σταθερότητα με ισχυρή Κυβέρνηση, ικανή να αναμετρηθεί με τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ είναι  η μόνη πολιτική δύναμη με συνολικό σχέδιο ανάταξης της χώρας, η  μόνη δύναμη που και θέλει και μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης στην εξαιρετικά δύσκολη σημερινή συγκυρία. 

 

Η αυτοδυναμία, όμως, δεν αποκλείει συνεργασίες με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ;

 

Αυτοδυναμία δεν σημαίνει απαραίτητα αποκλειστικότητα, ούτε βέβαια αλαζονεία στην άσκηση εξουσίας. Επιδιώκουμε ευρύτερες συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, στην κορυφή, στη βάση και στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που επιβάλλεται και από την κρισιμότητα των προβλημάτων. Η πρόταση συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις για συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συναντίληψη, παραμένει από την πλευρά μας ανοικτή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. 

 

Τι να περιμένουν οι αγρότες της Μεσσηνίας από μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

 

 

Οι αγρότες της Μεσσηνίας θα πάρουν ανάσα από τα άμεσα μέτρα της Κυβέρνησής μας, όπως η  αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, η κάλυψη από το ΤΕΜΠΜΕ και των αγροτικών επιχειρήσεων, το πάγωμα για 2 χρόνια των δανείων γεωργών και κτηνοτρόφων.

 

Παράλληλα:

- προωθούμε ριζικές αλλαγές στους Συνεταιρισμούς και τις Οργανώσεις των αγροτών

- αναμορφώνουμε τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για τη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης

- προωθούμε ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να καταβάλλονται έγκαιρα οι ενισχύσεις.

- είναι προτεραιότητά μας η αύξηση των συντάξεων, 550 Ευρώ στον αγρότη και 950 στο ζευγάρι.

- βελτιώνουμε σταδιακά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας: διασφαλίζουμε ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας  και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος, όπως συμβαίνει στα άλλα Ταμεία.

 - δίνουμε στην Ε.Ε τις μάχες που απαιτεί η στήριξη του αγροτικού τομέα.

 

Στα θέματα που ενδιαφέρουν ειδικά τη Μεσσηνία:

 

- Εφαρμόζουμε εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο, διεκδικώντας στην Ε.Ε. την καθιέρωσης μιας ακόμα κατηγορίας, πάνω από το έξτρα παρθένο και την απαγόρευση προσμείξεων με σπορέλαια.

- Επεκτείνουμε το ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο τον νομό.

- Προωθούμε Τοπικά Σύμφωνα και σήματα Ποιότητας που να συνδέσουν την παραγωγή ελαιόλαδου, ελιάς κλπ. προϊόντων με την κατανάλωση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας. 

- Διασφαλίζουμε τις αγροτικές ενισχύσεις, παράλληλα με τη συμμόρφωση των παραγωγών με σύγχρονες, φιλικές στο περιβάλλον, μεθόδους και προδιαγραφές,

- Στηρίζουμε την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, νερού και την ανακύκλωση θερμοκηπιακών υλικών.

- Εφαρμόζουμε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, με αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ .

- Παρέχουμε κίνητρα και συμβουλευτική υποστήριξη για τη συμμόρφωση των παραγωγών, ιδιαίτερα των νέων, με τις σύγχρονες, «πράσινες» προδιαγραφές ποιότητας.  

-  Προωθούμε την πιστοποιημένη και σε εγγυημένη τιμή για τον παραγωγό συμβολαιακή γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

- Δημιουργούμε σύγχρονα συσκευαστήρια  και δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, με προτεραιότητα στη Μεσσήνη και στην Τριφυλία.