Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/8/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», 25-8-2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μας η Ελλάδα των αξιών, η αναγκαία μετάβαση στην Οικονομία της Γνώσης, της πληροφορίας, της Πράσινης ανάπτυξης, περνά μέσα από μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.


’Ομως, Κύριε Υπουργέ, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, δυστυχώς ελάχιστη σχέση έχει με αυτές τις αλλαγές.

 

Λέγεται πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Να, όμως, που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό δεν ισχύει. Και εξηγούμαι: Ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως προωθεί την ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ –κάτι που εμείς πρώτοι στηρίξαμε- καταλήγει σε μια ακόμα διαδικαστική και αποσπασματική παρέμβαση σε επιμέρους θέματα λειτουργίας των ΤΕΙ. Θα έλεγα ότι περισσότερο μεταφέρει μηχανιστικά στα ΤΕΙ διατάξεις που ισχύουν στα ΑΕΙ, ανεξάρτητα από την καταλληλότητα και τη λειτουργικότητα αυτών των διατάξεων. Τις μεταφέρει, χωρίς να προβλέψει την ενίσχυση των ΤΕΙ σε πόρους και σε αναγκαίο προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προβλεπόμενη λειτουργία των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, χωρίς ανάλογη πρόβλεψη χρηματοδότησης. Τι θα κάνουν αλήθεια τα ΤΕΙ για να προωθήσουν την έρευνα; Θα βγουν στη… γύρα για χορηγούς;


Η Κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει τη λειτουργία τμημάτων των ΤΕΙ που να στηρίξουν τις τοπικές αναπτυξιακές προτεραιότητες, εισάγει με το άρθρο 17 μια μηχανιστική διαδικασία για το κλείσιμο τμημάτων και σχολών, με βάση ένα ποσοστό επί των εισακτέων που ορίζεται από την Κυβέρνηση και όχι από τα ΤΕΙ, ώστε να στείλει ακόμη περισσότερους σπουδαστές στα ιδιωτικά ΚΕΚ και στα Κολλέγια, γιατί ανεξάρτητα από την πρόθεσή της, αυτό θα γίνει στην πράξη!

 

Από το επόμενο έτος, που είναι το πέμπτο κατά σειρά από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η «βάση του 10», πάνω από σαράντα τμήματα ΤΕΙ, δηλαδή ένα στα πέντε, κινδυνεύουν με λουκέτο.

Με αυτή τη ρύθμιση του άρθρου 17 θίγεται και το ΤΕΙ Καλαμάτας, που είναι το μοναδικό ΤΕΙ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και πολλά άλλα ΤΕΙ. Στο ΤΕΙ Καλαμάτας, αν ισχύσει αυτό, άμεσα δύο τμήματά του τουλάχιστον κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού το 10%, όπως είπα, θα υπολογίζεται επί των εισακτέων που ορίζονται από την Κυβέρνηση και όχι επί του ποσοστού που θα μπορούσε να ισχύει, που προτείνει η ολομέλεια του Τμήματος.


Βέβαια, είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που εδώ και έξι χρόνια έχει εγκαταλείψει πλήρως τα ΤΕΙ τα οποία υποχρηματοδοτούνται και μάλιστα με υποπολλαπλάσιους πόρους, σε σχέση με τα ΑΕΙ, για ισοδύναμο αριθμό φοιτητών. Αυτό είναι το ενδιαφέρον το οποίο δείχνει η Κυβέρνηση για τα ΤΕΙ !


Είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που νομοθέτησε τη βάση -κινούμενη άμμο- του 10, πλήττοντας τα περιφερειακά ΤΕΙ και στερώντας απ’ αυτά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές. Αυτοί οι σπουδαστές κρίνονται -μετά βδελυγμίας μάλιστα…- ακατάλληλοι ως φοιτητές και σπουδαστές, αλλά απολύτως κατάλληλοι ως πελάτες των Κολλεγίων, των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων!

Είναι εύκολο, βέβαια, να λέμε ότι σπάρθηκαν και σπέρνονται άκριτα τμήματα και σχολές ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια. Είναι εύκολο να λέμε πως κάποιες απ’ αυτές μπορεί να μη χρειάζονται ή όντως να ξεπεράστηκαν, ενώ αντίθετα χρειάζονται άλλες. Το μοντέλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του… λυόμενου Πανεπιστήμιου και του λυόμενου ΤΕΙ δεν μπορεί πλέον να έχει μέλλον στη χώρα μας.

 

Είναι όμως άδικο, είναι θα έλεγα ισοπεδωτικό, να μηδενίζουμε τη σημασία των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανάγοντας την ύπαρξή τους είτε σε τοπικά ρουσφέτια, είτε σε συμφέροντα, όπως λένε κάποιοι, ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων! Αναμφισβήτητα χρειάζονται και σχέδιο και  επαρκείς πόροι και κατάλληλα μέσα και δυναμικό, ώστε η λειτουργία τους να «δέσει» με τις ανάγκες της περιφερειακής ανάπτυξης, με την αποκέντρωση, με την παροχή σύγχρονης γνώσης, με αντίκρισμα και αναγνώριση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μ’ αυτό όμως το νομοσχέδιο παραμένει σε εκκρεμότητα η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους των ΤΕΙ.

 

Η Κυβέρνηση νομοθετεί μόνο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όσων σχολών θα ιδρυθούν άμεσα, χωρίς να απαντά για τα Προεδρικά Διατάγματα που εκκρεμούν στα συναρμόδια Υπουργεία.
Σήμερα έχουμε, κύριε Υπουργέ –και το γνωρίζετε- είκοσι τρεις ειδικότητες ΤΕΙ που έχουν περάσει από το Ανώτατο Συμβούλιο Τεχνικής Εκπαίδευσης και περιμένουν τις υπογραφές από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ιδιωτικά Κολλέγια είναι προ των θυρών να λάβουν άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Τελικά για ποια ανωτατοποίηση των ΤΕΙ μιλάμε; Προς τι η διαφαινόμενη και τόσο οξεία αντιπαράθεση συμφερόντων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όταν η μερίδα του λέοντος προορίζεται, όπως φαίνεται, για τους ιδιώτες;


Ακόμα και μετά την πολλοστή νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 18 του σχεδίου νόμου και αφού τα επαγγελματικά δικαιώματα μετονομάζονται σε «επαγγελματική κατοχύρωση», ουσιαστικά η Κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», αφήνοντας μετέωρο το όλο πρόβλημα.

 

Βάζει το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, το ΣΑΤΕ, να… σφάζεται με το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, το ΣΑΠΕ, φέρνοντας τις αντίστοιχες επαγγελματικές κατηγορίες σε μια άγονη και ατελέσφορη σύγκρουση, ενώ θα μοιράζει απλόχερα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους Κολλεγίων.!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θέλω να καλέσω την Κυβέρνηση να λύσει ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής που αφορά το ΤΕΙ Καλαμάτας και τρία ΤΕΙ αντίστοιχα ακόμη.
Η επίλυσή του απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, κάτι το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχω θέσει με Ερωτήσεις μου, μαζί και με άλλους συναδέλφους, μέχρι σήμερα, όμως, δεν μου δόθηκε καμία απάντηση.

Το λέω αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί υπάρχουν τέσσερα ΤΕΙ στα οποία διδάσκονται πάνω από σαράντα πέντε ώρες την εβδομάδα Λογιστική και Ελεγκτική. Αυτά δεν έχουν καμία κατοχύρωση. Δεν θέλω να τα φέρω σε αντιπαράθεση με άλλα ΤΕΙ, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο, τα οποία ωστόσο έχουν κατοχύρωση, ή με ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα όπου δεν διδάσκεται Λογιστική, όμως είναι κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό, όπως τεκμηριωμένα ανέλυσε και ο εισηγητής μας, ο Μάρκος  Μπόλαρης, ότι για όλους τους λόγους που ήδη ανέφερα καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούμε κατώτερο των περιστάσεων και κατώτερο των πραγματικών αναγκών και της εκπαίδευσης, αλλά και της χώρας μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)