Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και την επιβολ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/7/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και την επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις» (28-7-2009)

 

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισθάνομαι πραγματικά άβολα, όταν καλούμαι να τοποθετηθώ επί της αρχής για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση ούτε και τέλος. Είναι απλά «κέραμοι και πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι».

 

Η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί -όπως πολύ εμπεριστατωμένα ανέλυσε ο Εισηγητής μας, ο Ανδρέας ο Μακρυπίδης- να εισπράξει ό, τι μπορεί, φορολογώντας τα πάντα, για να κλείσει έτσι τις αστείρευτες τρύπες της δημοσιονομικής της κακοδιαχείρισης. Μετά, βέβαια, θεσμοθετεί τις εξαιρέσεις που εκείνη επιλέγει, για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν.

 

Άλλα κριτήρια για τον ξενοδοχειακό τουρισμό, άλλα κριτήρια για τον θαλάσσιο τουρισμό. Άλλα κριτήρια για τα επαγγελματικά σκάφη, άλλα για την ποντοπόρο ναυτιλία. Είκοσι εκατομμύρια παίρνουμε από εδώ, δεκαέξι εκατομμύρια δίνουμε από εκεί.

 
Γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, κύριε Ροντούλη, δεν είναι δυνατόν να κλείσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Γι’ αυτό αυξάνονται συνέχεια, γιατί η Κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτήν ακριβώς τη στρατηγική.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νομοσχεδίου είναι ο ρουσφετολογικός του χαρακτήρας. Έχουμε πλήθος φωτογραφικών διατάξεων για φωτογραφικές και ρουσφετολογικές προσλήψεις και μετατάξεις, τακτοποιήσεις συνολικότερα «ημετέρων». Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση δεν αρκούν οι στρατιές των ρουσφετολογικών προσλήψεων που ήδη έχει κάνει, επιβαρύνοντας το Δημόσιο. Δεν αρκούν οι εξήντα χιλιάδες προσλήψεις «ημετέρων», που πραγματοποιεί μέσα από προγράμματα STAGE με χρήματα των ανέργων. Δεν αρκούν οι εκατοντάδες μετατάξεις, που με αδιαφάνεια κάνει στο Υπουργείο Οικονομικών. Θέλει, με αυτήν την διαδικασία, να συνεχίσει, προκειμένου να διασωθεί εκλογικά.

 

Και μη μου πείτε πάλι, κύριε Υπουργέ, για τις μετατάξεις που έκαναν στα τελωνεία οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτά που μου είπατε στην Επιτροπή. Γιατί όταν ο κ. Παπαντωνίου δοκίμασε να κάνει μια μετάταξη, έγινε απεργία και την πήρε πίσω. Και εσείς έχετε ετοιμάσει, πέραν των άλλων, άλλες 385 μετατάξεις. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ευαγγελίζεται και ισχυρίζεται ότι θέλει να συνεχίσει ο κύριος Πρωθυπουργός;

‘Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, τα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν είχατε το σθένος και την αντοχή να φέρετε το θέμα αυτό ως άρθρο στο νομοσχέδιο. Το φέρνετε ως τροπολογία, για να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες. Ρυθμίζετε ένα μείζον ζήτημα, που αφορά στη ζωή και στο μέλλον χιλιάδων συμπολιτών μας, με πλήρη αδιαφάνεια, με υπουργικές αποφάσεις.

Ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών ισχύει από το 1964 και ποτέ μέχρι σήμερα δεν καθορίστηκε η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών με υπουργική απόφαση. Ετοιμάζεστε νύχτα να βγάλετε από τις λίστες εκατό και πλέον ειδικότητες – και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει το πόρισμα του κ. Μπεχράκη – να μειώσετε, δηλαδή, τις αποδοχές ανθρώπων που ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας μέχρι 250 ευρώ, να προχωρήσετε σε συρρίκνωση των συντάξεων μέχρι και 14%.
Και για να περιορίσετε τις αντιδράσεις, λέτε δήθεν ότι αυτές οι διατάξεις αφορούν τους νέους και όχι τους παλιότερους. Τα φορτώνετε, δηλαδή, όλα στους νέους.

 

Πείτε μας, όμως, με ειλικρίνεια, με τέτοια κατάσταση ανομίας που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης και με διαλυμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πώς θα προστατεύσετε τους παλιούς εργαζόμενους από την απόλυση, όταν ο εργοδότης θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβει καινούργιους, με άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις; Θα βάλετε καμία διάταξη προστασίας για τους παλιούς; Γιατί ασφαλώς δεν θεωρείτε επιπόλαιο κανένα εργοδότη, να έχει στην επιχείρησή του εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, τους μεν να τους πληρώνει έτσι όπως θα πληρώνει τους καινούργιους και τους άλλους με άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

Τρίτο ζήτημα: μετατρέπετε προγράμματα που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πεδίο άσκησης της πιο ελεεινής ρουσφετολογικής πολιτικής, για την εκλογική σας διάσωση. Παίρνετε δηλαδή τις εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών, παίρνετε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινοτικά κονδύλια, για τα οποία, όπως ήδη σας επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, δεν έχετε πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία χρήματα στόχο είχαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Και εσείς θέλετε με αυτά τα χρήματα να δημιουργήσετε στρατιές πολιτικής ομηρίας, στρατιές πολιτικών ομήρων στο δημόσιο.


Καταπατάτε έτσι κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συμπολίτες μας, που είναι  στην ανεργία. Γιατί από πέρσι τον Απρίλη μέχρι φέτος, το 2009, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε 87.000 νέους ανέργους. Συνολικά οι άνεργοι στη χώρα μας – και το ξέρετε πολύ καλά – ξεπερνούν τις 500.000. Και βέβαια, η ανεργία πλήττει κατά κύριο λόγο τους νέους και τις γυναίκες.

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ένα σχέδιο για κοινωνική προστασία. Αντί αυτού του σχεδίου, εσείς έρχεστε σήμερα να ξεθάψετε πρακτικές Μαυρογιαλούρου, τις πρακτικές, δηλαδή, τις δεκαετίας του ’60.

 

Κατασπαταλάτε, έτσι, το δημόσιο χρήμα, τα χρήματα των κοινωνικών συνομιλητών, κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να ρουσφετολογήσετε, για να διασώσετε απλά και μόνο το κόμμα σας. Αλλά δεν θα το διασώσετε με αυτές τις πρακτικές.Σας ρώτησα και στην Επιτροπή: Τι θα πείτε σε αυτούς που θέλετε να προσλάβετε στο Δημόσιο με αυτή τη διαδικασία; Θα τους πείτε ότι θα τους κάνετε δημόσιους υπαλλήλους, ότι τους προσλαμβάνετε γι’ αυτό το λόγο; Τι θα τους πείτε αύριο; Και μη μας πείτε πάλι ότι αυτές οι διατάξεις δεν αφορούν το Δημόσιο. Ελπίζω να διαβάσατε καλά το νομοσχέδιο, γιατί στην Επιτροπή μας είπατε ότι δεν αναφέρεται πουθενά αυτό, ενώ αναφέρεται  στην… επικεφαλίδα!


Τέταρτο ζήτημα: Η απόλυτη εξουσία που δίνετε στον Υπουργό Οικονομικών να επιχορηγεί, χωρίς κριτήρια και περιορισμούς, φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

 
Σας είπαμε και στην Επιτροπή το εξής: Φαίνεται πως εσείς έτσι αντιλαμβάνεστε τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, με την προστασία του περιβάλλοντος, με τη λειτουργία της Ελληνικής Εκκλησίας. Αναρωτιέμαι τι θέλετε να κάνετε. Τι θα πείτε, δηλαδή, στους ιερείς, ιδιαίτερα οι Βουλευτές που θα κληθούν να βγάλουν χρήματα για τα εκκλησιαστικά συμβούλια; Να βγει ο ιερέας στον άμβωνα και να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ενισχύσετε τα εκκλησιαστικά συμβούλια στα αιτήματα τα οποία σας υποβάλλουν;

Τέλος, κλείνω με το θέμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Βλέπουμε διατάξεις, στη μέση του καλοκαιριού, χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία ενημέρωση -αυτό δεν το λέμε εμείς, το είπαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων-. Διατάξεις, οι οποίες κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, διατάξεις που υποβαθμίζουν το θεσμικό ρόλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δεν συμβάλλουν στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αντίθετα –θα έλεγα- υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σε μία εποχή που αντί η Κυβέρνηση να ενισχύει τον αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο λειτουργίας του Κράτους, αντί, δηλαδή, να αναβαθμίζει θεσμούς, όπως τον θεσμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δυστυχώς τον υποβαθμίζει, τον απαξιώνει και σε τελευταία ανάλυση, τον ιδιωτικοποιεί όπως ιδιωτικοποίησε πολλές άλλες διαδικασίες.

 

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι για όλους αυτούς τους λόγους εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.

 

Και σας προειδοποιούμε να σταματήσετε αυτή την πρακτική, γιατί ό,τι και να κάνετε, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, είτε το Φθινόπωρο είτε μετά, δεν θα αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία με τέτοιου είδους πρακτικές.

Ο ελληνικός λαός θα σας πληρώσει με το ίδιο νόμισμα με το οποίο εσείς του συμπεριφέρεστε.