Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ «’Εκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/7/2009

 

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ «’Εκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων» (22-7-09)

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φτάσαμε σήμερα, το κατακαλόκαιρο, να συζητάμε ένα σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2008. Τα συγχαρητήρια γι’ αυτήν την αξιοθαύμαστη κοινοβουλευτική ετοιμότητα και «ευταξία» ανήκουν, φυσικά, στην Κυβέρνηση.

 
Και στο θέμα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, η Κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να αποφύγει τη σύγκριση των δικών μας προτάσεων με τα αποσπασματικά μέτρα του … πάμπτωχου Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, που όψιμα εξήγγειλε αρκετούς μήνες μετά.

 
Σήμερα, που οι οικονομικά ασθενέστεροι και τα μεσαία στρώματα απειλούνται να πληρώσουν χειρότερα απ’ όλους την κρίση, εμείς επιμένουμε στην κατά προτεραιότητα στήριξή τους με τη φορολογική μας πολιτική και τη διασφάλιση πραγματικά επαρκούς δωρεάν υγείας και παιδείας και με πολύ συγκεκριμένες ενισχύσεις.

 
Ήδη, από πέρυσι το Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε το πλαίσιο της αναγκαίας αναδιανομής των εισοδημάτων καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή της φορολόγησης υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, προτάσεις για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ήδη, θυμίζω ότι πριν από δύο μέρες καταθέσαμε το δεύτερο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

 
Δεσμεύθηκε, τότε, και για την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης που σήμερα συζητάμε, με στόχο την άμεση, την επείγουσα ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων.

 

Δεσμεύθηκε και για την αναγκαία εισοδηματική στήριξη των αγροτών μας, που παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο υψηλού καλλιεργητικού κόστους από τη μία, εξευτελιστικών τιμών από την άλλη, πολύ υψηλών όμως τιμών για τους πολίτες-καταναλωτές, σε όφελος των μεσαζόντων, των κερδοσκόπων και των καρτέλ.


Η κατάσταση με τους ελαιοπαραγωγούς είναι ήδη απελπιστική τη χρονιά που πέρασε. Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να κάνουν καταλήψεις.

 
Θυμίζω πως σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, τα πρόσφατα στοιχεία του Απριλίου του 2009, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε το 2008 κατά 8%, δηλαδή μειώθηκε δυόμισι φορές παραπάνω απ’ ό,τι το μέσο αγροτικό εισόδημα της Ευρώπης των είκοσι επτά.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις δεσμεύσεις μας και τις τηρούμε και τις τιμούμε. Γι’ αυτό καταθέσαμε άμεσα τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου που τόσο καθυστερημένα συζητάμε σήμερα, όχι βέβαια με δική μας ευθύνη.

Με αυτή την πρόταση νόμου, όπως πάρα πολύ εμπεριστατωμένα εξήγησε η Εισηγήτριά μας κυρία Ροδούλα Ζήση, θεσπίζουμε την καταβολή καταρχήν του επιδόματος θέρμανσης από 300 μέχρι 500 ευρώ, την καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης από 500 ευρώ μέχρι 1.300 ευρώ, την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από το 7% στο 11%, ώστε 160 εκατομμύρια ευρώ άμεσα να εισρεύσουν στις τσέπες των αγροτών.

 

Η Κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα έλεγε πως την καταπολέμηση της φτώχειας θα την αναλάμβανε από τις αρχές του 2008 το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, που θα το προίκιζε, όπως είχε δεσμευθεί, με 500 εκατομμύρια το 2008, με στόχο το 2010 να γίνουν 2 δισεκατομμύρια.

 

Αντί γι’ αυτό, είδαμε ότι το 2008 μπήκαν μόνο 100 εκατομμύρια από τα οποία δεν ξοδεύτηκε ούτε 1 ευρώ και το 2009 ενέγραψε στον Προϋπολογισμό αυτά τα 100 εκατομμύρια συν 250 εκατομμύρια επιπλέον.

 
Απ’ αυτό, λοιπόν, το… «ιλιγγιώδες» ποσό που έχει το Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας εδέησε να διαθέσει 260 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή από 100 μέχρι 200 ευρώ ανά δικαιούχο. Αυτή ήταν η κοινωνική πολιτική που έκανε, απλά για να φανεί πως το Ταμείο λειτούργησε και μοίρασε επιτέλους κάτι.

 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση δυστυχώς, στον αντίποδα των όσων είπε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, την τελευταία διετία κατάφερε να μειώσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών μετά τη φορολογία, κατά 3% τον ένα χρόνο και 3% τον άλλο δηλαδή 6% μείωση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος.

 
Αυτό το… κατάφερε με αλλεπάλληλες και άνισες φορολογικές επιδρομές. Δεν το ισχυριζόμαστε εμείς, το απέδειξε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ με συγκεκριμένα στοιχεία. Μόνο οι πρόσφατες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι έμμεσοι φόροι τους οποίους επέβαλε στη βενζίνη και στα καρτοκινητά, έχουν ως αποτέλεσμα ετήσια επιβάρυνση επιβάρυνση 86 ευρώ για τη λεγόμενη Γενιά των 700 ευρώ και 976 ευρώ για μια μέση ελληνική οικογένεια.

 
Την ίδια στιγμή, βέβαια, χάριζε δισεκατομμύρια σε συμφέροντα, σε οικονομικά ισχυρούς και σε ημέτερους, κατασπαταλούσε τους δημόσιους πόρους σε Επιτροπές, σε ρουσφέτια, σε χαριστικές φοροελαφρύνσεις και παροχές σε αυτούς που δεν τις έχουν ανάγκη.

 
Εμείς, κύριοι της Κυβέρνησης, επιμένουμε στα μέτρα που προτείναμε και που μας δεσμεύουν απέναντι στον ελληνικό λαό. Θέλω να τονίσω εδώ ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνα. Συμπληρώνονται με δέσμες ολοκληρωμένων μέτρων για τις ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού και τους τομείς της οικονομίας, όπως τα έντεκα μέτρα που εξαγγείλαμε για τους αγρότες, τα μέτρα για τους μικρομεσαίους, τα μέτρα για τον τουρισμό, για τους δανειολήπτες, για την απασχόληση, για το κοινωνικό κράτος, το ολοκληρωμένο μοντέλο εναλλακτικής πράσινης ανάπτυξης για τη χώρα.

Σε αντίθεση με εσάς, δεν πάμε «βλέποντας και κάνοντας», αλληλοαναιρούμενοι και ευλογώντας κατά περίπτωση ομάδες και συμφέροντα. Έχουμε και σχέδιο, αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση να το εφαρμόσουμε.

 
Μας λέτε –το ακούσαμε πολλές φορές σήμερα- πού θα βρούμε τα χρήματα. Για θυμηθείτε πόσα χαρίζετε στους μεγαλομετόχους; 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Πόσο κοστίζει η ίδρυση και η λειτουργία 695 νέων δημόσιων υπηρεσιών και 467 αμειβόμενων νέων Επιτροπών, προκειμένου να αμειφθούν καλά τα γαλάζια golden boys; Περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ την πενταετία είναι μόνο το κόστος αυτών των Επιτροπών!


Πόσα χάνονται από τη σπάταλη διαχείριση, που διογκώνει τον ήδη τεράστιο δανεισμό; Επτακόσια εκατομμύρια ευρώ είναι μόνο τα πανωτόκια του δημόσιου δανεισμού για φέτος. Πόσα από τα ανείσπρακτα, τις ρυθμίσεις, τα στραβά μάτια, τις παροχές των «εκλεκτών», χάνει το κράτος;

Θα σας το ξαναπούμε μέχρι να το εμπεδώσετε: Εκατόν είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ διαχειρίζεται κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο. Εξήντα δισεκατομμύρια περίπου είναι από τον Προϋπολογισμό, είκοσι με είκοσι πέντε δισεκατομμύρια είναι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σαράντα με πενήντα δισεκατομμύρια είναι χρήματα που προέρχονται από τον δανεισμό. Πενήντα τέσσερα δισεκατομμύρια έχουμε φτάσει φέτος.

 

Αυτά τα λεφτά δεν τα βλέπει ο πολίτης στη βελτίωση της καθημερινότητάς του, δεν τα βλέπει στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία, στις αναγκαίες επενδύσεις, στις υποδομές και στην ανάπτυξη.

 

Απ’ αυτούς, λοιπόν, τους πόρους, λέτε να μην μπορούμε να βρούμε ένα δισεκατομμύριο ετησίως; Αυτό είναι το κόστος, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τα μέτρα της συγκεκριμένης Πρότασης Νόμου.

 

Μπορούμε, αγαπητοί συνάδελφοι και πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα για τον τόπο και γι’ αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη! Πολιτική βούληση χρειάζεται και αυτή την πολιτική βούληση εμείς την έχουμε και με τη στήριξη και τη θέληση του ελληνικού λαού, αλλά και με σκληρή δουλειά θα τα κάνουμε πράξη.

 
Σας ευχαριστώ πολύ.