Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας «Αναμόρφωση Νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/7/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας «Αναμόρφωση Νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις», 21-7-2009.

 

Κύριε Πρόεδρε, νιώθω πολύ άβολα, γιατί μας ζητάτε να τοποθετηθούμε επί της αρχής, για ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος. Είναι απλά «πλίνθοι, κέραμοι και λίθοι ατάκτως εριμμένοι» χωρίς καμία, μα καμία, συνοχή.

 

Υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά σε αυτό το νομοσχέδιο. Με αυτό, η Κυβέρνηση επιχειρεί να εισπράξει ότι μπορεί, φορολογώντας τα πάντα, για να κλείσει τις αστείρευτες τρύπες της δημοσιονομικής της κακοδιαχείρισης. Μετά θεσμοθετεί με τις εξαιρέσεις, που εκείνη επιλέγει, για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό και νομίζω ότι ο κ. Μακρυπίδης με το χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, το οποίο στοιχειοθετείται από το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τεκμηριώνει του λόγου το αληθές.

 

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι η Κυβέρνηση ανοίγει πόρτες και παράθυρα για φωτογραφικές, ρουσφετολογικές προσλήψεις, μετατάξεις και τακτοποιήσεις συνολικότερα «υμετέρων». Φαίνεται ότι δεν την φθάνουν όλα αυτά που έχει κάνει, προσλήψεις και μετατάξεις (και αναφέρομαι στις 60.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις που με χρήματα των ανέργων πραγματοποιεί από τα  stages, στις μετατάξεις στο Υπουργείο Οικονομικών, με τελείως αδιαφανείς όρους και προϋποθέσεις). Αυτές φαίνεται είναι οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να συνεχίσει η Κυβέρνηση. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις ζητάτε κ. Υπουργέ……   

 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών) : Οι μετατάξεις στο Υπουργείο   Οικονομικών γίνονται με βάση το νόμο και οι περισσότερες γίνονται κατόπιν προκήρυξης, όπως προβλέπει ο νόμος. Αδιαφανείς μετατάξεις κάνατε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και όχι εμείς.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, να μας δώσετε τα στοιχεία. Με σχετική Ερώτηση, θα σας ζητήσουμε όλα τα στοιχεία. Αυτές, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που θέλει να συνεχίσει ο κ. Πρωθυπουργός και γι αυτό ζητάει τη συνέχιση της στήριξης και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Αυτά εσείς τα ονομάζετε μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, συνεχίζετε την αδιαφάνεια και την απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

 

Το λέω αυτό, γιατί μας είπατε ότι θα φέρετε με σχετικό άρθρο - και σας ρώτησα γι αυτό - την εξουσιοδότηση της Υπουργού Απασχόλησης για την υπαγωγή ή την απένταξη (με Απόφασή της) από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μετά την κατακραυγή και από την πλευρά  της ΓΣΕΕ και του εργατικού κόσμου συνολικότερα, έρχεστε σήμερα και μας λέτε πως όχι, ούτε άρθρο θα φέρετε, προκειμένου να μην κληθούν φορείς και να μη γίνει καμία συζήτηση. Ουσιαστικά μας είπατε ότι θα φέρετε αιφνιδιαστικά μία τροπολογία είτε κατά την διάρκεια της συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου ή, αν δεν είστε έτοιμοι, στο επόμενο νομοσχέδιο!

 

Θα κάνω μερικά σχόλια επί του νομοσχεδίου. Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 15 και τον ΟΑΕΔ, η Κυβέρνηση μετατρέπει τα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πεδίο άσκησης της πιο «ελεεινής» ρουσφετολογικής πολιτικής, που έχει ως μοναδικό στόχο την εκλογική διάσωση της Νέας Δημοκρατίας, στόχο που δεν πρόκειται να πετύχει.

 

Παίρνει τις εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών και ταυτόχρονα, κοινοτικά κονδύλια, (για τα οποία δεν ξέρω αν έχουν πάρει σχετική έγκριση από την ΕΕ, κονδύλια, τα οποία είχαν ως στόχο, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα), ώστε να δημιουργήσει μια στρατιά πολιτικών ομήρων στο δημόσιο.        

 

Καταπατά έτσι κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, εκμεταλλευόμενη τη δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συμπολίτες μας, περνώντας στην ανεργία. Από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Απρίλιο του 2009, έχουμε αύξηση των ανέργων κατά 87.000, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Με τα ανεπίσημα στοιχεία έχουμε μισό εκατομμύριο ανέργων, με πρώτα θύματα τους νέους και τις γυναίκες.

 

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την κοινωνική προστασία. Αντί αυτού, η Κυβέρνηση ξεθάβει πρακτικές Μαυρογιαλούρου. Κατασπαταλά έτσι το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των κοινωνικών συνομιλητών, τα χρήματα της ΕΕ, για να κάνει ρουσφέτια χωρίς αντίκρισμα. Πείτε μας κ. Υπουργέ, αυτούς που θέλετε «να προσλάβετε» στο Δημόσιο, με από αυτή τη διαδικασία, τι θα τους κάνετε; Θα τους πείτε ότι σας βάλαμε, έστω, για λίγο και να τους λουστεί η επόμενη κυβέρνηση; Θα τους διατηρήσετε; Τι θα κάνετε;

 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ    ΜΠΕΖΑΣ    (Υφυπουργός   Οικονομίας   και    Οικονομικών):    Είναι πρόγραμμα για το δημόσιο; Εσείς το λέτε, δεν το λέει το νομοσχέδιο.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως, είναι πρόγραμμα για το δημόσιο. Μετατρέπετε ένα πρόγραμμα, που αφορούσε τον ιδιωτικό τομέα….          

 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):  Που το λέει αυτό;

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το λέει ξεκάθαρα το νομοσχέδιο σας. Διαβάστε το σχετικό άρθρο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Εσείς το λέτε αυτό, δεν λέει αυτό το νομοσχέδιο. Εσείς το ερμηνεύετε έτσι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Διαβάστε στην τοποθέτηση σας το άρθρο 15, να δείτε τι ακριβώς λέει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):

 

Διαβάστε την Εισηγητική Έκθεση…….

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε διαβάσει την Εισηγητική
Έκθεση;

           

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν απαντώ σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, γιατί θεωρώ ότι είναι προσβλητικές.      

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάστε μας την τοποθέτησή σας να την ακούσουμε και εμείς και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών που μας παρακολουθούν, για να δούμε τι λέει το νομοσχέδιο που ζητάτε να ψηφίσουμε.

 

Με το άρθρο 14, δίνεται απόλυτη εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να επιχορηγεί χωρίς κριτήρια, χωρίς να υπάρξει οποιοσδήποτε περιορισμός,  φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό ψέματα είναι; Φαίνεται ότι εσείς έτσι αντιλαμβάνεστε τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, με την προστασία του περιβάλλοντος ή με τη λειτουργία της Ελληνικής Εκκλησίας.

 

Αναρωτιέμαι, τι θέλετε να κάνετε; Δηλαδή τι θα πείτε στους ιερείς, «βγείτε στον άμβωνα και μιλήστε για τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ενισχύσουμε τα αιτήματα των εκκλησιαστικών συμβουλίων για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οποιαδήποτε εκκλησία όταν σας ζητάνε οικονομική ενίσχυση; Αυτό θα κάνετε; Αυτό θα κάνουν οι βουλευτές σας, που θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον Υπουργό Οικονομικών και να πάρουν έγκριση για κονδύλια χωρίς περιορισμούς, χωρίς κριτήρια, με πλήρη αδιαφάνεια; Αυτές είναι οι …μεταρρυθμίσεις;

 

Το Τρίτο Κεφάλαιο αφορά στις διατάξεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έρχεστε εδώ με ένα νομοσχέδιο στη μέση του καλοκαιριού, χωρίς, από ότι τουλάχιστον λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να έχει προηγηθεί κανένας μα κανένας διάλογος, καμία μα καμία ενημέρωση. Και θα το ακούσουμε αυτό πιστεύω και στις συναντήσεις, που θα κάνουμε, με τους φορείς. Φέρνετε μια σειρά από διατάξεις, που είναι αντίθετες ακόμη και με το Σύνταγμα. Εγώ είμαι περίεργος, κύριε Πρόεδρε, να δω ποια θα είναι η γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το ζήτημα αυτό. Είναι διατάξεις, οι οποίες υποβαθμίζουν το θεσμικό ρόλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι μόνο δεν συμβάλουν στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος , αλλά θα έλεγα ότι υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.

 

Είμαστε σε μια εποχή που αντί να ενισχύσουμε τον αποτελεσματικό και τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας του Κράτους, αντί, δηλαδή, να αναβαθμίζουμε θεσμούς όπως είναι ο θεσμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εσείς ως Κυβέρνηση έρχεστε αυτό το θεσμό να τον απαξιώσετε πλήρως. Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείτε -πολύ χαρακτηριστικά το είπε ο Ανδρέας ο Μακρυπίδης- τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Παράλληλα, επεκτείνετε και εκεί τις ρουσφετολογικές μετατάξεις και μια σειρά από άλλες διαδικασίες, τις οποίες θέλετε να επιβάλλετε. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που αφορούν το νομοσχέδιό σας.

 

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι με βάση τα στοιχεία που έχει το νομοσχέδιο δεν βλέπω την προσπάθεια που κάνετε, να υπάρξει φορολογία. Πρόκειται για  φορολογία αποσπασματική, που με το ένα χέρι παίρνουμε και με το άλλο επιλεκτικά δίνουμε. Μπορεί κάποια επιμέρους άρθρα να είναι σωστά και θα τα ψηφίσουμε όσα είναι σωστά. ‘Όμως, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, αντίθετα καταψηφίζουμε επί της αρχής και καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτό το νομοσχέδιο.