Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/7/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις»,

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί για να λύσει τα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας. Νομοθετεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να διασκεδάσει τη διάχυτη ανασφάλεια των πολιτών από την έκρηξη της εγκληματικότητας, για να διασκεδάσει τον αποτροπιασμό των πολιτών απέναντι στην εκτεταμένη διαφθορά και τη δύσοσμη διαπλοκή που έφερε στην επιφάνεια η σύλληψη των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου.


Ποιοι αλήθεια τους διευκόλυναν και τους προστάτευαν επιτρέποντάς τους να λειτουργούν έτσι ασύδοτα; Πολλά ελέχθησαν και ακούστηκαν γύρω από αυτό το θέμα. Λέτε να το μάθουμε ταυτοποιώντας καρτοκινητά και επιστρατεύοντας κάμερες ή θα κουκουλωθεί και αυτό, όπως κουκουλώθηκαν τόσα άλλα;


Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα –το είπε και ο Εισηγητής μας- αντανακλά μια ακόμα απεγνωσμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιδείξει έργο και πυγμή εγκαταλείποντας έντρομη τα περί «μεσαίου χώρου» που μας είχατε αναπτύξει, κύριε Υπουργέ, κάποιες άλλες χρονικές στιγμές.

 

Η Κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα και παίζει επικίνδυνα με κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών χωρίς –το τονίζω, χωρίς- να διασφαλίζει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.


Ξέρουμε, βέβαια, πως η ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών ήταν ένα από τα μέτρα που ο κ. Δένδιας έχει εξαγγείλει από τον Φεβρουάριο για να κατευνάσει τότε την κατακραυγή και τη γελοιοποίηση που ήρθε ως επακόλουθο της θεαματικής απόδρασης Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Και όμως, όπως έγινε γνωστό, στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα τα κινητά, καρτοκινητά ή όχι έδιναν και έπαιρναν μέσα στις φυλακές προς όφελος υψηλών εγκληματικών κυκλωμάτων, με διασυνδέσεις παντού, ενώ την ίδια στιγμή τυπικά απαγορευόταν και η κατοχή και η χρήση τους.


Τελικά τι μας πείθει, κύριοι συνάδελφοι, ότι μετά την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθούν εκατομμύρια πολιτών –άκουσα από τον συνάδελφο πριν ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα καρτοκινητά τους επωμιζόμενοι ενδεχόμενα και το διαχειριστικό κόστος των παρόχων το οποίο θα τους το χρεώσουν με αυξήσεις στις τιμές- πώς οι «αστέρες» των κυκλωμάτων του εγκλήματος δεν θα συνεχίσουν και μετά από αυτήν την διαδικασία τα ίδια;

 

Τι μας διασφαλίζει, δηλαδή, πώς δεν θα ανθίσει ένα νέο «πεδίο δόξης λαμπρόν» για την παραοικονομία, με εισαγωγές καρτών SIM από ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες, από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, όπου δεν ισχύουν διατάξεις ταυτοποίησης; Και πώς θα ελέγξουμε –γιατί ακούσαμε διάφορα για το θέμα αυτό- τους χιλιάδες μετανάστες και επισκέπτες της χώρας μας, τους τουρίστες που μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα;

 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρχε καιρός –και το γνωρίζετε- να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό. Όμως δεν έγινε παρά ένας «διάλογος» πενθημέρου, την στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία η διαδικασία αυτή κράτησε μήνες ολόκληρους.

 

Η Κυβέρνηση, κινούμενη προς άγρα εντυπώσεων και όχι ουσιαστικού αποτελέσματος, αγνόησε καταφανώς αυτή τη διεθνή εμπειρία. Διότι από αυτήν δεν τεκμηριώνεται σε καμία περίπτωση ότι η ταυτοποίηση των καρτοκινητών λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Και αναφέρομαι στη θέση της Υπηρεσίας Προσωπικών Δεδομένων του Καναδά που ουσιαστικά γνωμοδοτεί γι’ αυτό το ζήτημα. Ούτε καλύπτονται όλα αυτά από την κοινοτική νομοθεσία, όπως ελέχθη και όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Γι’ αυτό το θέμα έχουμε από τον Απρίλιο απάντηση του κ. Μπαρό σε δύο Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., από την οποία δεν φαίνεται πουθενά ότι υπάρχει αντίστοιχη κοινοτική Οδηγία.


Για μία ακόμα φορά, η Κυβέρνηση κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, αφού η τροποποίηση εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων επιτρέπεται μόνο όταν δεν θίγονται κεκτημένα δικαιώματα που συγκροτούν την παρεχόμενη από το Σύνταγμα στάθμη προστασίας.

 

Δεν ενδιαφέρει, βέβαια, την Κυβέρνηση εάν μ’ αυτή την αμφίβολης συνταγματικότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας ρύθμιση επιφέρει σημαντικές απώλειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα περίπτερα, που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή τα καρτοκινητά.

Ας σημειωθεί ότι το απόθεμα σε καρτοκινητά τη στιγμή που μιλάμε φτάνει τα έξι εκατομμύρια σε δέκα χιλιάδες σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα και για το ζήτημα αυτό δεν προβλέπεται ούτε μεταβατική διάταξη.


Το αποτέλεσμα δεν νοιάζει την Κυβέρνηση. Δεν τη νοιάζει το «αλαλούμ» που θα δημιουργηθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών, το κόστος που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, είναι ηλικιωμένοι, είναι νέοι της γενιάς των 700 και λιγότερων ευρώ και τους οποίους ήδη επιβάρυνε πρόσφατα η Κυβέρνηση με άλλο νομοθέτημα σχετικά με τη φορολογία των καρτοκινητών και των κινητών.

Σας νοιάζει, κύριοι της Κυβέρνησης, μόνο να δείξετε πως κάτι κάνατε. Ουσιαστικά, όμως, κάνατε μία τρύπα στο νερό.

 

Αυτό που κάνετε είναι ότι κλείνετε το μάτι στις πιο ακραίες αυταρχικές αντιλήψεις για τον «νόμο και την τάξη». Αντιλήψεις που ταιριάζουν γάντι με την τροπολογία σας για τις κάμερες, η οποία αποτελεί ένα ακόμα αδιαφανές και ανεξέλεγκτο πλήγμα στα δικαιώματα των πολιτών.

Όμως -και αυτό είναι γεγονός- η κομματικοποίηση και η απαξίωση και της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αλλά και η ουσιαστική διάλυση του σωφρονιστικού συστήματος δεν «ξεπλένονται» με τέτοιου είδους νομοθετήματα, γιατί εσείς αυτό που ουσιαστικά επιχειρείτε να κάνετε είναι να ρίξετε στάχτη στα μάτια των πολιτών.


Εμείς -και θέλω να το τονίσω αυτό- δεν είμαστε θιασώτες της ανωνυμίας. Είμαστε εραστές της υπευθυνότητας, είμαστε υποστηρικτές των επώνυμων και των ενεργών πολιτών. Όμως, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου, όπως το συγκεκριμένο, που αποσκοπεί μόνο να ρίξει στάχτη στα μάτια αυτών των πολιτών.


Σας ευχαριστώ πολύ.