Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/6/2009

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

17-06-2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν αισθάνομαι ως μέλος της Επιτροπής την ανάγκη να ευχαριστήσω για τη παρουσία  του στην Επιτροπή μας τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος την αναβάθμισε, σε αντίθεση, δυστυχώς, με τη στάση τη δική σας που είναι στάση απαξίωσης της συγκεκριμένης μας.

Το λέω αυτό, γιατί σε αντίθεση των όσων είπε ο κ. Υφυπουργός περί διαφάνειας, αυτό το οποίο διαπιστώσαμε ήταν και είναι μια άνευ προηγουμένου παραβίαση του ΚτΒ και του 31Α΄. Όχι μόνο παραβίαση του ΚτΒ αλλά και παραβίαση σχετικής νομοθεσίας –και αναφέρομαι στο άρθρο 78 του ν. 2362/95, με βάση το οποίο η Κυβέρνησή σας είναι υποχρεωμένη, ανά μήνα, να δημοσιεύει την εξέλιξη των μεγεθών υλοποίησης του προϋπολογισμού στο ΦΕΚ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν κάνατε. Εξάλλου σταματήσατε να ανεβάζετε στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτό το οποίο γινόταν από το 2001. Ο κ. Υπουργός δήλωσε τον Μάρτιο που πέρασε ότι αυτό δεν θα γίνεται πλέον ανά μήνα, αλλά ανά τρίμηνο. Περί ποίας διαφάνειας ομιλείτε, όταν χρειάσθηκε για να γίνει η σημερινή συνεδρίαση δύο γραπτές εγκλίσεις μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, για να συζητήσουμε σήμερα;  Φαίνεται καθαρά ότι δεν θέλετε ούτε τη διαφάνεια ούτε τη λογοδοσία στη Βουλή και αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο γιατί θα πρέπει να καταλάβετε και εσείς και η εκάστοτε Κυβέρνηση ότι δεν διαχειρίζεσθε ούτε τον προσωπικό ούτε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό, αλλά τον προϋπολογισμό που αφορά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ούτε εσείς ούτε εμείς ούτε κανένας δεν έχει το δικαίωμα αυτά τα χρήματα, αυτά τα έσοδα, αυτούς τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός να τους διαχειρίζεται με αυτό τον τρόπο.

Δεν θέλετε έλεγχο και διαφάνεια γιατί το μέγεθος της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόσατε μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλο και δεν θέλετε να γίνει αντιληπτό στους πολίτες. Αυτό φαίνεται από όλα τα στοιχεία στους επιμέρους τομείς. Φαίνεται καθαρά από αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι την στιγμή που μιλάμε προϋπολογισμός στην ουσία δεν υφίσταται. Εάν, κύριε Υπουργέ, θέλατε να είσθε υπεύθυνη Κυβέρνηση, όπως κατά κόρον δηλώσατε και στα διαφημιστικά προεκλογικά σας σλόγκαν,  θα έπρεπε ο προϋπολογισμός αυτός να είχε εκ βάθρων αναθεωρηθεί. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε στην υλοποίηση ενός προϋπολογισμού, ο οποίος στην ουσία δεν υφίσταται.

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Είχατε προϋπολογίσει αύξηση των καθαρών εσόδων στα 62,2 δις. Δηλαδή, 20,5% αύξηση. Με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας η αύξηση αυτή ήταν της τάξης των 59,28 δις., δηλαδή 14,8%. Αυτή τη στιγμή, με βάση τα πραγματοποιηθέντα έσοδα, δεν υπάρχει καμία αύξηση σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση είναι μηδενική ή αρνητική. Επιτέλους, πρέπει να συνεννοηθούμε σ’ αυτή την Αίθουσα. Εδώ φαίνεται ότι  υπάρχει αδυναμία συνεννόησης όχι μόνο για το αύριο, αλλά στο πώς διαμορφώνεται η πραγματική εικόνα και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας. Τα νούμερα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Ε.Ε., η Τράπεζα Ελλάδος, αναφέρει σε επίσημα κείμενά της, η ίδια η Κυβέρνηση τα αμφισβητεί. Που να συνεννοηθούμε, κύριε Υπουργέ; Ποια συναίνεση να χτίσουμε όταν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία μας και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού;

Έχουμε έλλειμμα σε ότι αφορά τα έσοδα 2,4 δις. με βάση τον προϋπολογισμό και 1,6 δις με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας. Το ερώτημα είναι: τι κάνατε στο χρονικό διάστημα για να αυξήσετε τα έσοδα και τι θα κάνετε στο επόμενο χρονικό διάστημα; Εδώ δεν μας είπατε τίποτα. Αυτά που βλέπουμε είναι αυτά που γράφουν οι εφημερίδες και τίποτα παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, οι προϋπολογισθείσες δαπάνες, με βάση τον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή ήταν 65,9 δις. Με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 66,87 δις. Οι πραγματοποιηθείσες είναι 15,4 δις.. Δηλαδή, αύξηση των δαπανών κατά 25%, όταν η αύξηση που προϋπολογίζατε ήταν 8,3% και με το πρόγραμμα σταθερότητας 9,8%. Έχουν τιναχθεί, λοιπόν, στον αέρα οι δαπάνες ή όχι;

Το  ερώτημα είναι, τι κάνατε για να τις περιστείλετε;  Φτιάξατε 695 νέες υπηρεσίες ναι ή όχι; Εμείς το λέμε αυτό; Ψέματα είναι; Δημιουργήσατε 467 νέες αμοιβέμενες επιτροπές στο χρονικό διάστημα που πέρασε; Αυξήσατε 55 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στον καθαρό, σκληρό δημόσιο τομέα, ναι ή όχι; Είχαμε 70 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και προσελήφθησαν 125 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στον σκληρό δημόσιο τομέα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όσον αφορά στις πρωτογενείς δαπάνες, δεν θέλω να σας ζαλίσω με νούμερα, τα ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση , με βάση τον προϋπολογισμό ήταν 8,6%, με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας ήταν 10,2%. Οι πραγματοποιηθείσες το πρώτο τρίμηνο τρέχουν με ρυθμό 19,1%. Να πάμε στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης; Η ίδια κατάσταση υπάρχει και εδώ. Να πάμε στο ταμειακό έλλειμμα, με βάση τα στοιχεία –όχι τα δικά μας, αλλά αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος; Το ταμειακό έλλειμμα πέρυσι ήταν 2.898 εκατ., φέτος είναι 9.150 εκατ.. Δηλαδή από το 1,2% του περυσινού ταμειακού ελλείμματος, πήγαμε στο  3,6% φέτος. Χάσατε λοιπόν πολύτιμο χρόνο και στην περίπτωση του ταμειακού ελλείμματος , ενώ γνωρίζατε  πολύ καλά ότι το ταμειακό έλλειμμα θα αυξηθεί χωρίς να πάρετε ουσιαστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος υπάρχει ένας μύθος ολόκληρος και τον ξέρετε πολύ καλά. Αυτός που έφθασε από 62% σε 110% το δημόσιο χρέος ήταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εσείς πήρατε το Δεκέμβρη του 2003 το δημόσιο χρέος στα 179 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβρη του 2008 ήταν 262 δις. ευρώ. Στις 31 Μαρτίου 2009 ανέβηκε στα 282 δις. ευρώ. Εάν δούμε διαχρονικά το ρυθμό αύξησης του δημοσίου χρέους, θα δούμε ότι από τρίμηνο σε τρίμηνο η αύξηση δεν είναι μεγαλύτερη από 8 δις. Η αύξηση αυτού του τριμήνου ήταν 20 δις.. Εδώ θέλω να τονίσω ότι σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό τα 23,27 δις. ευρώ, που είναι οι εγγυήσεις τις οποίες έχετε δώσει με τον α΄ ή τον β΄ τρόπο, όταν η πρόβλεψή σας για το 2009 ήταν 271, 9 δις. Δηλαδή, ξεπεράσατε στο πρώτο τρίμηνο κατά 10 και πλέον δισεκατομμύρια την πρόβλεψη για ολόκληρο τον χρόνο. Εάν συνεχίσουμε έτσι κύριε Υπουργέ, στο τέλος το δημόσιο χρέος θα περάσει το 120%. Ερωτώ μπορούν οι Έλληνες πολίτες να σηκώσουν ένα τέτοιο χρέος;

Επειδή λέτε ότι για τα προηγούμενα φταίνε οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και για τα σημερινά φταίει η διεθνής οικονομική κρίση, εγώ θέλω να σας παρακαλέσω να διαβάσετε την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος του 2008. Λέει: «στην περίπτωση της Ελλάδος, όμως, το ΑΕΠ υπερέβη το όριο αυτό, τόσο το 2007 όσο και το 2008 και συνεπώς, τα ελλείμματα έχουν διαρθρωτικό και όχι κυκλικό χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν επηρεάσθηκαν σημαντικά έως το τρίτο τρίμηνο του 2008 από την εν εξελίξει διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία».

Σας είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το 2007 στην ευρωζώνη το έλλειμμα σε μέσα επίπεδα ήταν 0,7%. Για  το 2008 ήταν 1,8%. Στην Ελλάδα το 2007 το έλλειμμα ήταν 3,7 % σαν ποσοστό του ΑΕΠ και πάνω από 5% -θα αναθεωρηθεί γιατί είναι πολύ μεγαλύτερο και το ξέρετε- το 2008. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γιατί, λοιπόν, δεν  αποδέχεστε αυτήν την πραγματικότητα; Γιατί δεν αποδέχεστε ότι ευθύνονται οι πολιτικές που ακολουθήσατε και όχι η διεθνής κρίση;

Κύριε Υπουργέ, ζητάτε συναίνεση από τους πολίτες δεν ξέρω πάνω σε ποια μέτρα. Μιλάτε για ελαφριά και βαριά μέτρα, τα οποία, όμως, πάλι θα πέσουν στις πλάτες των μικρομεσαίων, όμως εγώ θα σταθώ σε ένα από αυτά. Αναφέρεστε σε παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατητές δημοσίων εκτάσεων. Αυτό είναι ένα από τα φερόμενα μέτρα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος. Θα  ήθελα να τοποθετηθείτε πάνω σ’ αυτό ή να το διαψεύσετε εάν δεν είναι έτσι…