Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ Κ.Λ.Π.»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/6/2008

 
Κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση που κάνουμε σήμερα στο εθνικό μας Κοινοβούλιο συμπίπτει θα έλεγα με μια γενικευμένη κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού μας συστήματος αλλά και των αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, κύριοι συνάδελφοι και ιδιαίτερα οι πολίτες στη χώρα μας, λόγω της πολιτικής απαξίωσης των θεσμών που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, νοιώθουν όλο και περισσότερο ότι είναι στο περιθώριο, ότι δεν εκπροσωπούνται σωστά, ότι δεν λαμβάνονται υπ όψιν.
Είναι φανερό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πορεία ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει μέχρι σήμερα, όχι τη σφραγίδα των Ευρωπαίων πολιτών και των εργαζόμενων, αλλά τη σφραγίδα των οικονομικά ισχυρών.
Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ανεργίας, τα ζητήματα της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας για τους πολίτες, της καταπολέμησης της ανισότητας και της φτώχιας, της σωστής και ολοκληρωμένης ένταξης των μεταναστών στην ενιαία Ευρώπη και τέλος, της δημοκρατικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, είναι μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν αποτελεσματικές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμείς, λοιπόν, απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όπως κάνουν ορισμένοι ή να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ή να επικαλούμαστε το παρελθόν. Και το παρελθόν το επικαλέσθηκε πολλές φορές σήμερα ο κ. Παυλόπουλος.
Σε αυτή, λοιπόν, την κρίση πολιτικής νομιμοποίησης, η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπόθεση των λίγων. Δεν μπορεί να είναι υπόθεση των κορυφών μόνο και δεν μπορεί να είναι υπόθεση των οικονομικά ισχυρών. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση. Γι’ αυτό ζητάμε το δημοψήφισμα, για να αποτελέσει αφορμή για μια μεγάλη, πολύ μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την παντελή απουσία ενημέρωσης και διαβούλευσης. Έχει ευθύνη για τη δική της απουσία στα όσα συμπεριλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Πέστε μας, κύριε Υπουργέ, μια δική σας διεκδίκηση και μια δική σας κατάκτηση. Πέστε μας τι διεκδικήσατε και τι συμπεριελήφθη στη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Γιατί ακούσαμε τον κ. Παυλόπουλο να μας λέει ότι η χώρα μας ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πού φαίνεται, λοιπόν, ότι η χώρα μας σήμερα είναι πραγματικά ισχυρή; Και πέστε μας τι κάνατε για να υιοθετηθεί το κείμενο του Συνταγματικού Χάρτη που είχαμε ψηφίσει εδώ, σ’ αυτό το Κοινοβούλιο, το 2005.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δεν ζητάμε ανεύθυνα και λαϊκίστικα προσφυγή στο δημοψήφισμα. Και το λέω αυτό γιατί δεν κρύβουμε σε καμία περίπτωση τις θέσεις μας. Λέμε «ναι» στη Λισσαβώνα, γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα η Λισσαβώνα είναι ένας συμβιβασμός, που θα έλεγα ότι μας πάει πιο πίσω από το Ευρωσύνταγμα. Όμως, λέμε «ναι» γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μείνουμε καθηλωμένοι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Λέμε «ναι» γιατί η Λισσαβώνα είναι μια καλύτερη αφετηρία για την Ευρώπη που εμείς θέλουμε. Όπως και να το κάνουμε, κάνει βήματα μπροστά σε σχέση με το Μάαστριχτ. Γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνουμε και τη στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όχι» στη Λισσαβώνα σημαίνει παραμονή στο μονεταριστικό Μάαστριχτ. Αυτό θέλετε; Εγώ δεν πιστεύω ότι το θέλετε. Γιατί παίρνετε, λοιπόν, αφού δεν θέλετε κάτι τέτοιο, αυτή τη στάση;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς τη συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών, η χώρα μας δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι φοβάται και τη συμμετοχή αλλά και την ίδια την έκφραση των πολιτών. Την κρίση τους, όμως, τελικά δεν πρόκειται να αποφύγει στις επόμενες αναμετρήσεις.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός και κάθε μέρα που περνάει θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η γύμνια του.
Σας ευχαριστώ.