Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΑΡΡΟΣ»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/6/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Κάθε ψήφος  στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη ψήφος.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΑΡΡΟΣ»

 

1. Φτάσαμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Πιστεύετε ότι οι προβλέψεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα επιβεβαιωθούν;

 

Οι εκλογές δεν είναι «μια ακόμα» στατιστική πρόγνωση. Είναι απόφαση του Ελληνικού λαού για την Ευρώπη και  την Ελλάδα που θέλουμε.

 

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης να εξωραϊσει την κατάσταση, οι βιαστικές «κορδέλες» εγκαινίων, οι ξαναζεσταμένες υποσχέσεις και τα όψιμα πήγαιν-έλα των στελεχών και των Υπουργών της στην Περιφέρεια, δεν ξεγελούν πια τους πολίτες, που θα κάνουν την ανατροπή, δίνοντας την πρωτιά στο ΠΑΣΟΚ και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για αλλαγή πορείας και πολιτικών.

 

Για πολιτικές με τον πολίτη και την κοινωνία στο επίκεντρο,  όχι στο περιθώριο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

 

2. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου μίλησε μεταξύ άλλων και για το δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», το οποίο για τους περισσότερους Έλληνες είναι πραγματικό. Γιατί θα πρέπει όμως η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και ίσως στις επόμενες εθνικές εκλογές να σημαίνει υποχρεωτικά και αποτροπή της χώρας από το βούλιαγμα;

 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε με τις ίδιες αναποτελεσματικές και αδιέξοδες πολιτικές, που πολλαπλασίασαν τις ανισότητες και καταχρέωσαν τη χώρα, βυθίζοντάς τη στη  μιζέρια, την ανασφάλεια και την ανυποληψία πολύ πριν τη διεθνή κρίση.

 

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές συμβάλλει στην αναγκαία αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Παράλληλα, επιταχύνει τις εθνικές εξελίξεις, την αλλαγή Κυβέρνησης, αποτελώντας πρόκριμα για τη νίκη και την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Αυτά είναι προϋπόθεση για να αποτρέψουμε το οικονομικό, το κοινωνικό και το ηθικό βούλιαγμα της χώρας και των θεσμών της, ώστε να μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. 

 

Σας θυμίζω πως και το 1993 παραλάβαμε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη μια χώρα σε κατάρρευση, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με επιτόκια σε διψήφια νούμερα, με τεράστιο δημόσιο χρέος και υψηλό πληθωρισμό. Καταφέραμε, όμως, να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων υποδομών, να βελτιώσουμε το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, να βάλουμε τη χώρα στην ΟΝΕ, να παίξουμε ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη, να δώσουμε δυναμική στην ανάπτυξη.  

 

‘Εχουμε την εμπειρία του έργου μας, των επιτευγμάτων και των λαθών μας. ‘Εχουμε το Πρόγραμμά μας, ισχυρή πολιτική βούληση και ένα ανανεωμένο δυναμικό για να κάνουμε τους στόχους μας πράξη. Εγγύηση γι΄ αυτό  είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

3. Εκτός από μία εκλογική αναμέτρηση, η διαφορά ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία είναι μεγάλη. Τι πρέπει να κάνει το κόμμα σας στο Νομό για να βελτιώσει ή και ν’ αλλάξει την κατάσταση;

 

Το όραμα και οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για μια ανάπτυξη στηριγμένη στην ποιότητα, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους ταιριάζει στη Μεσσηνία και αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Το κόμμα μας πρέπει να συσπειρώσει και να ξανακερδίσει όλους τους Μεσσήνιους πολίτες, δείχνοντάς τους πως εμείς δεν μοιράζουμε ακάλυπτες επιταγές, αλλά έχουμε προτάσεις για μια ισχυρή Μεσσηνία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θέλουμε. 

 

Η Μεσσηνία, από γη της ανεκπλήρωτης εξαγγελίας, είναι καιρός να γίνει μια σύγχρονη γη της Επαγγελίας, με κατάλληλη στήριξη στον αγρότη, τον μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, με επιτάχυνση και επέκταση των αναγκαίων έργων υποδομής, με ουσιαστική βελτίωση των κοινωνικών υποδομών, για μια ανάπτυξη με έμφαση στην ποιότητα, την απασχόληση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

 

4. Για το Μεσσήνιο, αλλά και συνάμα Ευρωπαίο πολίτη, ποιο είναι το διακύβευμα της κυριακάτικης εκλογικής αναμέτρησης; Γιατί θα πρέπει να πάει την Κυριακή να ψηφίσει;

 

Ολοι οι συμπολίτες μας πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, έχοντας κατα νού την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Μεσσηνία που σήμερα έχουμε, σε σύγκριση με την Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Μεσσηνία που θέλουμε και που διεκδικούμε.  Και αυτά που διεκδικούμε δεν πρόκειται να μας χαριστούν, ούτε θα τα κερδίσουμε με λογικές αδιαφορίας,  ανέξοδης διαμαρτυρίας ή μηδενιστικού «χαβαλέ». 

Την Κυριακή ψηφίζουμε για να μην επιτρέψουμε, απέχοντας, να αποφασίσουν άλλοι για μας. Για μια Ευρώπη με επικεντρο τους πολίτες της και τις ανάγκες τους. Για περισσότερους και δικαιότερα κατανεμημένους πόρους και πολιτικές για την ύπαιθρο, την περιφέρεια, το περιβάλλον, τη νέα γενιά. 

Στέλνουμε σαφές μήνυμα απόρριψης των πολιτικών  της Κυβέρνησης και των ομοϊδεατών της στην Ε.Ε. Δρομολογούμε εξελίξεις που θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στη χώρα και στον τόπο μας.

Για να μη χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο στην αναγκαία αλλαγή Κυβέρνησης,  πολιτικών και πορείας. Για να μην επιβραβεύσουμε, με την ψήφο ή την αποχή μας, αυτούς που και χωρίς τη διεθνή κρίση οδήγησαν τη χώρα σε κατάρρευση και τους πολίτες σε αδιέξοδο. 

Με τη συμμετοχή και την ψήφο μας δείχνουμε πως  υπάρχει άλλος δρόμος από την κατάρρευση, τη μιζέρια, τα πολλαπλά αδιέξοδα της νεοσυντήρησης.

 

5. Ο Νομός μας κέρδισε ή έχασε από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

 

Αν υπολογίσουμε τα έργα, τις υποδομές, τα προγράμματα, τις επενδύσεις και τις επιδοτήσεις στο Νομό μας με χρηματοδότηση της Ε.Ε,  το ισοζύγιο για τη Μεσσηνία είναι αναμφίβολα θετικό.  

 

Βέβαια, ο Νομός  μας δεν πήρε όσα του αναλογούσαν από τους πόρους των ΚΠΣ –και εδω υπάρχουν, το λέω ευθέως, παραλείψεις και των δικών μας Κυβερνήσεων.  

 

Δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε ή και χάθηκαν κονδύλια, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Καθυστέρησαν σοβαρά τα μεγάλα έργα ή υπονομεύτηκαν κρίσιμα έργα υποδομής, όπως ο Δυτικός Σιδηροδρομικός ‘Αξονας. Οι αγρότες μας έμειναν χωρίς την απαραίτητη στήριξη για να αντιμετωπίσουν τη νέα ΚΑΠ. Αυτά –και άλλα πολλά- είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών και παραλείψεων της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

 

Δεν μας  φταίει, λόγου χάρη, η Ε.Ε. για τη σοβαρή καθυστέρηση εκκίνησης του ΕΣΠΑ-Δ’ ΚΠΣ, για τις ελλείψεις πόρων και μελετητικής ωριμότητας σε έργα που χρειάζεται η Μεσσηνία, για την τσιμεντοποίηση που φέρνει το Χωροταξικό του Τουρισμού, για τις διευθετήσεις-μπαλώματα της τελευταίας στιγμής στη διαχείριση απορριμμάτων, ούτε βέβαια για το ότι σημαντικά κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», βρίσκονται σήμερα και πάλι στον αέρα .         

 

6. Ποιες πολιτικές προτείνει το ΠΑΣΟΚ για να βελτιωθεί η θέση του Μεσσήνιου αγρότη, του μικροεπιχειρηματία;

 

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη του εισοδήματος των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, τη  διατήρηση της επαρκούς χρηματοδότησης της ΚΑΠ στη μετά το 2013 περίοδο.

 

‘Αμεση προτεραιότητά μας είναι η  αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, με ολοκληρωμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, με έμφαση στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. 

 

Σημαντικός για τη Μεσσηνία είναι ο στρατηγικός μας στόχος για στροφή σε ποιοτικά, διεθνώς αναγνωρίσιμα, ασφαλή, τυποποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα, με κορυφαίο το ελαιόλαδο. Η επαρκής υποστήριξη των αγροτών για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, με Κέντρα εξυπηρέτησης και υποστήριξης σε κάθε αγροτικό Δήμο. Ο έλεγχος των καρτέλ και η πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων. Η προώθηση  συνδυασμένων δραστηριοτήτων αγροτικής παραγωγής και εξειδικευμένου, θεματικού τουρισμού. Η σύνδεση της παραγωγής με τον αγρο-διατροφικό τομέα, τις παραδοσιακές βιοτεχνίες, τη μεσογειακή διατροφή, την τοπική παράδοση, την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη και η στήριξη των κατάλληλων εναλλακτικών καλλλιεργειών, της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, η αξιοποίηση τοπικών συμφώνων ποιότητας και η ριζική αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος, σε σύγχρονη επιχειρηματική βάση.

 

Θέλουμε την ύπαιθρο ζωντανή, ελκυστική για τους νέους μας και ενταγμένη σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, που θα δώσει νέα πνοή στην περιφέρεια και στη χώρα.

Σε αυτό θα συμβάλει και η πολύπλευρη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που κρατά ζωντανή την αγορά και δημιουργεί απασχόληση στον Νομό μας. Στήριξη που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση των αδικαιολόγητα καθυστερημένων δράσεων του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ-Δ ΚΠΣ, τη  διαμόρφωση πρότυπων και συγκροτημένων επιχειρηματικών σχεδίων και δράσεων ολοκληρωμένης προβολής και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας, στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου και ιεραρχήσεων ανα δραστηριότητα/ προϊόν/ περιοχή. Προϋποθέτει τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας στην ίδρυση, τη χρηματοδότηση και στη λειτουργία των ΜΜΕ, με επιχειρηματικές υπηρεσίες μιας στάσης τουλάχιστον στα αστικά κέντρα του Νομού. Τη σημαντική βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων δανειοδότησης από το ΤΕΜΠΜΕ, με τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση και μικρομεσαίων του πρωτογενούς τομέα και με ιδιαίτερη μέριμνα να μην αποκλείονται οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών. Τη δίκαιη κατανομή των πόρων του Δ’ ΚΠΣ σε προγράμματα και έργα προτεραιότητας για τη Μεσσηνία, που να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της διαχείρισης της πληροφορίας.

‘Ολα τα παραπάνω -και πολλές ακόμα προτάσεις, που απαιτούν χώρο  να τις αναπτύξω -  είναι  δεσμεύσεις και κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ, που απαντούν άμεσα και ρεαλιστικά στις ανάγκες των αγροτών και των μικρομεσαίων του Νομού μας.