Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 27ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ο.Τ.Ο.Ε . Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/11/2003

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΤΟΥ 27ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ο.Τ.Ο.Ε
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ.

                                                                                                                                           Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2003

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Η στρατηγική και οι επιλογές που αναλύσαμε, τεκμηριώσαμε και εξειδικεύσαμε στα προηγούμενα (25ο και 26ο) Συνέδριά μας, καθοδήγησαν τη δράση μας και δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις της τελευταίας 3ετίας.Το κεντρικό σύνθημα του τελευταίου (26ου) Συνεδρίου μας, «η αναμέτρησή μας με το παρόν, επένδυση για το μέλλον», επιβεβαιώθηκε.
Πράγματι…Η τριετία που πέρασε σημαδεύτηκε από πολλές και δύσκολες αναμετρήσεις:Φ Με τις Διοικήσεις, ιδίως εκείνες που θέλησαν να υπονομεύσουν και να αμφισβητήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Φ Με δογματισμούς, εσφαλμένες επιλογές ή παραλείψεις της Πολιτείας.
Φ Με τις προκλήσεις των συνεχών εξελίξεων και των αλλαγών.
Φ Με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των συναδέλφων μας.
Φ Με τον ίδιο μας τον εαυτό, τις αγκυλώσεις και τις αδυναμίες μας.
Δώσαμε τις μάχες μας, αλλού με επιτυχία, αλλού χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Πάντοτε όμως με τόλμη, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια.
Και ερχόμαστε σήμερα εδώ, στο βήμα του 27ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, να καταθέσουμε ένα πλούσιο Απολογισμό από αυτές τις αναμετρήσεις.
Έναν Απολογισμό που:
Φ συμπυκνώνει τις εμπειρίες μας,
Φ εμπνέει αισιοδοξία
Φ διδάσκει απ’ τα λάθη και τις παραλείψει μας,
Φ αφήνει παρακαταθήκες,
Φ αποτελεί εφαλτήριο γόνιμης δράσης για το μέλλον.
Έναν Απολογισμό που δείχνει πως
η Δράση μας είχε αποτέλεσμα! 
Ψ Θετικό και με προοπτική, εκεί που λειτουργήσαμε ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και με γνώμονα, πάνω απ’ όλα, τα συμφέροντα των συναδέλφων και τους μεγάλους στόχους του σ.κ. της χώρας μας.
Ψ Αρνητικό, εκεί που πρυτάνευσαν λογικές απομονωτισμού, καιροσκοπισμοί και αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Δείξαμε όμως σε όλους, στους εργοδότες, στην Κυβέρνηση, στους συμπολίτες μας ευρύτερα,
Φ πως ο λόγος μας είναι υπεύθυνος και σεβαστός
Φ πως έχουμε επιχειρήματα, τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις
Φ πως η δουλειά μας αξίζει, τόσο για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του Τραπεζικού Συστήματος, όσο και για τη σωστή και αξιόπιστη εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου με τις τράπεζες πολίτη, καθώς και για τη γενικότερη ανάπτυξη και προκοπή της χώρας μας.
Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις και τις Αποφάσεις του 26ου Συνεδρίου, δώσαμε τις μάχες μας σε μια σειρά καίριους για τον κλάδο μας τομείς:

Α. Για το Ασφαλιστικό
Είμαστε περήφανοι γιατί η ΟΤΟΕ πρωτοστάτησε στις μεγάλες μάχες που δόθηκαν για το ασφαλιστικό και συσπείρωσαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζόμενων και του σ.κ..
Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες των εργαζομένων και των συνταξιούχων
Φ θύμισαν στους παλιότερους τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του κλάδου μας.
Φ έδωσαν δύναμη και αυτοπεποίθηση στους συναδέλφους
Φ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Διαβλέψαμε έγκαιρα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο ασφαλιστικό.
Λύση για την κύρια και την επικουρική σύνταξη, τα ταμεία αυτασφάλειας – πρόνοιας, αλλά και για τον κλάδο υγείας.
Βασικές παράμετροι για αυτή τη λύση ήταν και παραμένουν :
· Η βιωσιμότητα του συστήματος,
που διαχρονικά υπονομεύθηκε και δεν έχει άλλα περιθώρια λειτουργίας με τη σημερινή του μορφή.
· Η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ως επικουρικού και συμπληρωματικού ταμείου όλων των τραπεζοϋπαλλήλων με την ταυτόχρονη ένταξη των ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ.
Η λύση αυτή είναι η μοναδική συλλογική διέξοδος, που διασφαλίζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα στο πιο μεγάλο, ακανθώδες και σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους ασφαλισμένους, τις Τράπεζες και το Κράτος τα τελευταία χρόνια.
· Η ενότητα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων που έχει τεράστια συνδικαλιστική και πολιτική αξία.
Λογικές και προβληματισμοί να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων κατά χώρο είναι αδιέξοδες.
Θα αποδυναμώσουν τη διεκδικητική δυνατότητα των εργαζομένων και θα οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση, ήττα και συρρίκνωση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.
Αυτή ήταν και είναι η τοποθέτησή μας και αυτή μας η εκτίμηση προσδιορίζει και τις επόμενες κινήσεις μας.

Μέσα από τη λύση που διεκδικήσαμε εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο η θέση μας για ανάληψη των ευθυνών και του οικονομικού κόστους, τόσο από την πλευρά τόσο των τραπεζών, όσο και του κράτους.
Αυτή η φιλοσοφία ενέπνευσε τους αγώνες μας
, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής μας σε σώμα μέχρι σήμερα.
Με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, αφού:

Ψ δημιουργούνται με το άρθρο 11 του ν. 3029/02 οι νομικές προϋποθέσεις για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων,

Ψ λύνονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα βιωσιμότητας των ταμείων κύριας σύνταξης,

Ψ ανακτάται η αυτονομία των ταμείων αυτασφάλισης, που θα λειτουργούν πλέον με βάση τα καταστατικά τους,

Ψ διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η προοπτική του ειδικού ταμείου της Τρ. Ελλάδος,

Ψ διασφαλίζεται η κρατική χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης στο σύνολό της.

Ψ βελτιώνονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιώματα συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, έναντι των Ν. 2084/92 και 1902/90.

Β. Για την προστασία και τη βελτίωση της Απασχόλησης,
Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, σ’ αυτό το κρίσιμο για τον κλάδο, τη σταθερότητα και την ποιότητα της εργασίας μας θέμα : 
Φ Με τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 37 ώρες. Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια και έχοντας συνεπή, τεκμηριωμένη και αποφασιστική στάση στο καίριο αυτό θέμα, πετύχαμε να μειώσουμε τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας κατά μία (1) ώρα και είκοσι (20) λεπτά, κάνοντας ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση του 35ωρου. Μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών ή ελαστικοποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις.
Φ Με συγκροτημένες προτάσεις, παρεμβάσεις και λύσεις σε κάθε περίπτωση που κινδύνευε η απασχόληση ή η σταθερότητα της εργασιακής σχέσης, μετά από αναδιάρθρωση ή ιδιοκτησιακή αλλαγή. Η αποφασιστική στάση της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων είχε ως αποτέλεσμα μετά από τέτοιες αλλαγές να μην έχουμε απολύσεις, όπως έγινε σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Φ Με αποφασιστική αντιμετώπιση, σε κάθε χώρο, κάθε απόπειρας απορύθμισης – αποσταθεροποίησης της εργασιακής σχέσης, ή αξιοποίησης υποβαθμισμένου – πρόσκαιρου προσωπικού με τη μορφή του δανεισμού και της ανάθεσης έργων.

Γ. Διεκδικήσαμε την υπογραφή νέων κλαδικών ΣΣΕ, που να προστατεύουν και να βελτιώνουν τις αποδοχές των συναδέλφων και να λειτουργούν ως ασφαλής και λειτουργική βάση για παραπέρα βελτιώσεις, μέσα από ΣΣΕ σε κάθε εργασιακό χώρο.
Ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικών Σ.Σ.Ε. την περίοδο 2000 – 2003 ήταν σκληρός και επίπονος.
Οι τράπεζες, προτάσσοντας ως «επιχείρημα» την πτώση της κερδοφορίας τους, σε σχέση με τα συγκυριακά υπερκέρδη της διετίας 2000-2001, αλλά και το «υπερβολικό κόστος» λειτουργίας τους, την πτώση του Χρηματιστηρίου κλπ, αντιτάχθηκαν στην υπογραφή ικανοποιητικών Σ.Σ.Ε., επιχειρώντας πολλές φορές να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, ώστε να μην υπάρξουν καθόλου κλαδικές Σ.Σ.Ε.
Στόχος τους, ο περιορισμός της εμβέλειας, του κύρους και του περιεχομένου των κλαδικών Σ.Σ.Ε., μια και τις θεωρούν εμπόδιο στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν ανεξέλεγκτες ελαστικοποιήσεις και μείωση του μισθολογικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων.
 Για να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων στο κλάδο, να διεκδικήσει αποτελεσματικά τις θέσεις και τις προτάσεις της αλλά και να κάμψει τη συντονισμένη αδιαλλαξία των τραπεζών, η ΟΤΟΕ κινήθηκε δραστήρια και αποφασιστικά,διαμορφώνοντας όχι μόνο θετικό κλίμα στην κοινή γνώμη για τις διεκδικήσεις της, αλλά και ισχυρή δυναμική και συσπείρωση στο εσωτερικό του κλάδου.
:‘Ετσι διεκδικήσαμε και πετύχαμε να υπογράψουμε τρεις (3) συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη ΜΟΝΟΕΤΗ κλαδική Σύμβαση του 2001, τη ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ και τη ΔΙΕΤΗ κλαδική Σύμβαση 2002 – 2003.
Με αυτές τις συμφωνίες πετύχαμε:

Φ Τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 37 ώρες.
Φ Την αύξηση των αποδοχών μας,
με αυξήσεις στα κλιμάκια του Ε.Μ. και τα επιδόματα, που περιφρουρούν την αγοραστική δύναμη του μισθού μας, αφήνοντας περιθώριο για ουσιαστικές συμπληρώσεις, σε επιχειρησιακό επίπεδο, από τις Επιχειρησιακές συμβάσεις των επιμέρους χώρων.
Φ Σημαντική μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια,
Φ Βελτίωση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών,
Φ Τη διατήρηση αναλλοίωτων όλων των θεσμικών κατακτήσεων
του κλάδου, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για σημαντικές βελτιώσεις, σε κλαδικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Φ Την αναγνώριση, με τη συμφωνία για το ευρώ,
της συμβολής και του ρόλου των εργαζόμενων στις Τράπεζες για την επιτυχία αυτής της τόσο σημαντικής για την οικονομία και τη χώρα μας μετάβασης.

Δ. Δώσαμε καθημερινά μάχες για την τήρηση των νόμων και των ΣΣΕ σε όλους τους χώρους, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας, της επικοινωνίας και της συμμετοχής των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης.
Δυστυχώς, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν και στον κλάδο μας εργοδότες που προσπαθούν, παρανομώντας και υιοθετώντας επιλογές αθέμιτου ανταγωνισμού, να υποβαθμίσουν ή και να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις και απορρέουν από τις Κλαδικές Σ.Σ.Ε., τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις και τους Κανονισμούς Εργασίας.
Στην τριετία που πέρασε, η ΟΤΟΕ έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για το κρίσιμο αυτό θέμα, δίνοντας καθημερινά μάχες :

Φ ώστε να μην υπάρξει τραπεζικός χώρος, στον οποίο να μην εφαρμόζονται οι Σ.Σ.Ε. του κλάδου και η εργατική νομοθεσία. Συνέστησε μάλιστα ειδική Επιτροπή Παρέμβασης, που ενσαρκώνει και υλοποιεί τη συντονισμένη συνεργασία της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων, με στόχο το σταμάτημα της παρανομίας και αυθαιρεσίας ορισμένων Διοικήσεων. Η Επιτροπή αυτή φέρνει στο Συνέδριό μας ένα σημαντικό μήνυμα για όλους:
Όπου υπάρχει μεθοδευμένη, συντονισμένη και σταθερή
Φ παρέμβαση, όπου υπάρχει θέληση και ενωτική δράση, τότε υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Φ Δώσαμε μάχες για να μη δημιουργηθούν «γκρίζες ζώνες», με περιοχές απορύθμισης και εργοδοτικής ασυδοσίας στον κλάδο, με εξωτερικεύσεις δραστηριοτήτων ή εξαιρέσεις από τον κλάδο πολυάριθμων νέων επιχειρήσεων με τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό, στην ουσία, αντικείμενο.
Φ Για να υπάρξουν στη χώρα μας κατάλληλες ρυθμίσεις και θεσμοί, που θα θέσουν φραγμό στις παραβιάσεις των νόμων και των ΣΣΕ (λ.χ. ανοικτή γραμμή καταγγελίας, ταχύτατη διαδικασία εργατικών δικαστηρίων, πρόστιμα πολλαπλάσια του οφέλους που αποκομίζει ο παραβάτης, ενίσχυση ΣΕΠΕ, κλπ).

Ε. Αγωνιστήκαμε, ακόμα, για έγκαιρες, ενωτικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του σ.κ. σε κάθε περίπτωση εξαγοράς ή και συγχώνευσης, με αξίωση από την Κυβέρνηση και τις Διοικήσεις να εφαρμόζουν κανόνες ελέγχου και κώδικες δεοντολογίας, που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την έγκαιρη πληροφόρηση και τον αποτελεσματικό διάλογο με τη συλλογική εκπροσώπηση κάθε χώρου.
Ειδικότερα:
Ψ Υποστηρίξαμε τη διαμόρφωση ενός «πολυκεντρικού» τοπίου στον κλάδο, κάτι που προϋποθέτει και ενθαρρύνει τη συνύπαρξη σημαντικού αριθμού δυναμικών τραπεζικών επιχειρήσεων, χωρίς να δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις, που βλάπτουν τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας.
Ψ Αξιώσαμε διαφάνεια στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κανόνες – πλαίσιο για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.
Ψ Αντισταθήκαμε σε δογματικές επιλογές συρρίκνωσης των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών και υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους.
Ψ Θέσαμε, με ιδιαίτερη έμφαση και εξειδίκευση, ήδη από το 25ο Συνέδριό μας, όρους και προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να προχωρήσει ή όχι μια συγχώνευση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται, σε μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική, η απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ψ Παλέψαμε για την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων σε κάθε περίπτωση εξαγοράς - συγχώνευσης
Ψ Διεκδικήσαμε τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ώστε οι αναδιαρθρώσεις και οι πάσης φύσεως ιδιοκτησιακές μεταβολές να γίνονται με όρους ασφάλειας και ουσιαστικής προοπτικής για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, με όρους ασφάλειας και προοπτικής και για την ίδια την επιχείρηση.

ΣΤ. Αγωνιστήκαμε, επίσης, για την ενότητα, την καταξίωση και την ανάπτυξη του σ.κ. στον κλάδο και σε κάθε επιμέρους χώρο του.
Από την αρχή της θητείας της απερχόμενης Διοίκησης, έγιναν έντονες και συνεχείς προσπάθειες προώθησης της ενοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος κατά χώρο.
Δυστυχώς, εδώ δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δυνάμεις αδράνειας από το παρελθόν, κοντόφθαλμες λογικές, παραταξιακές σκοπιμότητες, κακές σχέσεις και καχυποψίες μεταξύ των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος ανά χώρο, παρεμβάσεις των Διοικήσεων, λειτούργησαν αρνητικά και δεν επέτρεψαν να γίνει πράξη ο στόχος μας για ένα σύλλογο σε κάθε επιχείρηση.
Συγκρουστήκαμε με αυτές τις λογικές και πολλές φορές αντιπαρατεθήκαμε με συναδέλφους, με τους οποίους μας ενώνουν πολλοί και ιστορικοί δεσμοί.
Μέσα όμως από αυτές τις προσπάθειες και τη συνδικαλιστική διαδρομή κάθε χώρου, πιστεύουμε πως ωρίμασε η ανάγκη να προχωρήσουν και άλλες ενοποιήσεις, να προχωρήσουμε επιτέλους με θάρρος και αίσθημα ευθύνης στην επίτευξη αυτού του στόχου: της ενότητας και της καταξίωσης του σ.κ. σε κάθε χώρο!
Αυτό είναι μια ανοιχτή πρόσκληση - πρόκληση και μια παρακαταθήκη για τη νέα Διοίκηση που θα αναδειχθεί από το Συνέδριό μας.

Ζ. Αναβαθμίσαμε τη συμμετοχή και την παρουσία μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι. Η ΟΤΟΕ έχει πλέον καταξιωθεί με τη δράση της στη συνείδηση των ευρωπαίων τραπεζοϋπαλλήλων ως μια οργάνωση :

Φ που παίρνει πρωτοβουλίες για διεθνείς συνεργασίες και παρεμβάσεις,

Φ που αγωνίζεται για την αλληλεγγύη και την ενότητα του σ.κ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

Φ που ξέρει να συντονίζει με επιτυχία τη δράση του σ.κ. σε εξαιρετικά λεπτά και δύσκολα ζητήματα.
Εξάλλου, η δουλειά μας με στόχο τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάπτυξη των Βαλκανίων και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει καταξιώσει την ΟΤΟΕ και τη χώρα μας και της έχει δώσει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις στον ευαίσθητο και νευραλγικό αυτό χώρο.
Συνεχίζουμε μια επιτυχημένη πορεία μέσα από το ΙΝΕ/ΟΤΟΕ στους τομείς της συνδικαλιστικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, των ερευνών και μελετών, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των εκδόσεων.
ο ΙΝΕ/ΟΤΟΕ έχει αποκτήσει πλέον μια σημαντική τεχνογνωσία, στενές σχέσεις με τις νέες τεχνολογίες και άριστη γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Η συμβολή του στην  ενημέρωση και κατάρτιση των τραπεζοϋπαλλήλων, ιδιαίτερα της περιφέρειας, αλλά και στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων ήταν μεγάλη.
Πολύ αξιόλογη και σημαντική ήταν η δράση της ΟΤΟΕ σε τρεις ακόμη τομείς. Τον Πολιτισμό, τη Νέα Γενιά και την Ισότητα.
Για τα ζητήματα αυτά πραγματοποιήσαμε ήδη εν όψει του 27ου συνεδρίου μας ειδικές συνδιασκέψεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων μας, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν στο συνέδριό μας.
Κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό οφείλω να τονίσω, ότι πολλά από αυτά που αναφέρθηκαν δε θα μπορούσαν να γίνουν πράξη χωρίς την έντονη παρουσία της Γραμματείας Τύπου και Επικοινωνιακής στρατηγικής. Μιας Γραμματείας που αποτέλεσε το βασικό μοχλό διαμόρφωσης της εικόνας της ΟΤΟΕ στους εργαζόμενους, τις τράπεζες και την κοινή γνώμη. Η αναβάθμιση της παρουσίας της ΟΤΟΕ πιστοποιείται με την ιστορικής σημασίας απόφαση για έκδοση του «ΕΠΕΙΔΗ».
Του περιοδικού της ΟΤΟΕ που επιτέλους γίνεται πράξη μετά από πολλά χρόνια.

Η. Παράλληλα, στηρίξαμε τους αγώνες της ΓΣΕΕ και παλέψαμε μαζί της:

ό Για την πραγματική σύγκλιση, σύγκλιση που να βασίζεται στο τρίπτυχο ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ, με κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και με βελτίωση του επιπέδου ζωής για κάθε ευρωπαίο πολίτη.

ό Για ένα δημοκρατικό, ισορροπημένο πρότυπο Ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με κοινωνική δικαιοσύνη, με συμμετοχή, με δημιουργία θεσμών διαφάνειας και αξιοκρατίας.

ό Για περισσότερο και καλύτερο κοινωνικό κράτος.

ό Για ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση με την υιοθέτηση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος.

ό Για τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας, με ουσιαστική προστασία και αναβάθμιση της απασχόλησης.

ό Για τη συνεπή διεκδίκηση και τη σωστή προβολή στην κοινή γνώμη του δικού μας εργασιακού και κοινωνικού οράματος. Του κόσμου που οραματίζονται οι εργαζόμενοι. Του κόσμου που αξίζει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας!

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

Και επιτρέψτε μου να εκφράσω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους συνέβαλαν σ’ αυτό!
Στα στελέχη, στο προσωπικό, στους συνεργάτες της ΟΤΟΕ.
Στα στελέχη των Συλλόγων.
Στον κάθε συνάδελφο που μας εμπιστεύτηκε και μας στήριξε στους αγώνες και στις προσπάθειές μας.
Αλλά η δουλειά μας δεν τελειώνει εδώ!
Πολλά ζητήματα μένουν ακόμα ανοικτά

Φ Ανάμεσα σε μας και τις Τράπεζες

Φ Ανάμεσα σε μας και την Πολιτεία

Φ Ανάμεσα σε μας και τους εαυτούς μας!
Γιατί ο κλάδος μας οφείλει να είναι ενωμένος. Χωρίς «γκρίζες ζώνες» και μοναχικές στρατηγικές.
Γιατί οι συνάδελφοι προσβλέπουν σε μας!
Κι εμείς, με τη σειρά μας, στηριζόμαστε στη δική τους δύναμη, στη δική τους συσπείρωση, επαγρύπνηση και εμπιστοσύνη!
Γιατί όλοι εμείς
πρέπει να συνεχίσουμε την αναμέτρηση σε όλα τα μέτωπα:- για να κερδίσουμε το στοίχημα της πραγματικής σύγκλισης με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε, με συνεχή βελτίωση και δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.
Στόχος
μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτει τον πληθωρισμό, θα βελτιώνει τις πραγματικές αποδοχές με βάση την εθνική παραγωγικότητα και την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου και θα προωθεί τη σύγκλιση των αμοιβών μας με τους λοιπούς ευρωπαίους τραπεζοϋπαλλήλους. Η δουλειά μας αξίζει πολύ περισσότερο και πρέπει να αμειφθεί καλύτερα. Κύριοι Διοικητές και εκπρόσωποι των Τραπεζών πρέπει να το καταλάβετε, ότι η υποβάθμιση των τραπεζοϋπαλλήλων είναι υποβάθμιση του κλάδου και της προσφοράς υπηρεσιών στον πολίτη.

Θα συνεχίσουμε:- για να κερδίσουμε το στοίχημα του Ασφαλιστικού, με τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Ενός Ασφαλιστικού που δεν είναι πρόβλημα δικό μας ή μόνο δικό μας. Είναι πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων των τραπεζών, αφού οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το ύψος της σημερινής χρηματιστηριακής τους αξίας.
Αυτό δεν είναι ισχυρισμός. Αποτελεί εύρημα όλων των τελευταίων αναλογιστικών μελετών. Είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης, γιατί η κοινωνική ασφάλιση έχει την εγγύηση του κράτους.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει, συμπαρασύροντας τις οικονομικές εξελίξεις στο σύνολό τους.
Εμείς με τις υπεύθυνες προτάσεις που έχουμε καταθέσει, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Έφτασε η ώρα να τις αναλάβουν ΟΛΟΙ. ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Τέλος, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα των αναδιαρθρώσεων, το στοίχημα της ενότητας, της αποτελεσματικής λειτουργίας μας σε όλα τα επίπεδα.- για να είμαστε και πάλι παρόντες και έτοιμοι στο ραντεβού με τις εξελίξεις, στο ραντεβού με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε συνάδελφου.

Περισσότερο έμπειροι από τις επιτυχίες, τα λάθη, τις αδυναμίες μας, προσβλέπουμε στο μέλλον!
Διεκδικούμε το καλύτερο!
Ακόμα πιο θαρραλέα. Ακόμα πιο αποφασιστικά!
Με γνώμονα την ΕΝΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του Συνδικαλιστικού Κινήματος, ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τους εργαζόμενους και τον κλάδο.
Οι συνάδελφοι το ΘΕΛΟΥΝ.
Η ΟΤΟΕ ΜΠΟΡΕΙ! 

Η πρόκληση είναι μπροστά μας…

Πρέπει να φανούμε αντάξιοι των αγώνων, των οραμάτων και των ευθυνών μας!

Σας ευχαριστώ.