Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Προέδρου της ΟΤΟΕ και Μέλους της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ , Δημήτρη Κουσελά, στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/5/2003

Ομιλία του Προέδρου της ΟΤΟΕ και Μέλους της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ , Δημήτρη Κουσελά,  στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. 

                                                                                                                                       Αθήνα, 27 / 5 / 2003

     Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βρισκόμαστε, ίσως, στην πιο ώριμη και πιο δημιουργική περίοδο της πολιτικής μας ιστορίας. Μια σειρά από μεγάλα έργα και υποδομές που αλλάζουν τον χάρτη της χώρας ολοκληρώνονται.
Κρίσιμα Εθνικά ζητήματα όπως το Κυπριακό που απασχόλησαν δεκαετίες τον ελληνισμό, εξελίσσονται θετικά και βρίσκουν το δρόμο της επίλυσης.
Η χώρα μας πραγματώνει ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους των μέσων Ευρωπαϊκών. Είναι εμφανές ότι κάναμε σοβαρές προσπάθειες να καλύψουμε τη μεγάλη απόσταση που μας χώριζε από την Ευρώπη. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.
Όμως, από την άλλη πλευρά, το πολιτικό κλίμα εξακολουθεί να είναι άσχημο.
Η αντιπολίτευση στο σύνολό της και ειδικότερα η Ν.Δ. καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να πειστεί και ο τελευταίος πολίτης ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές.
Δυστυχώς, σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν, θελημένα ή αθέλητα, εδώ και καιρό και κεντρικά στελέχη της κυβερνητικής εξουσίας και της Δημόσιας Διοίκησης.

1. Τα σημαντικά επιτεύγματα της πολιτικής μας στους παραπάνω τομείς δεν αναδεικνύονται και δεν αναλύονται. Συγκυριακά φαινόμενα της καθημερινότητας γίνονται κυρίαρχα και επικρατούν.

2. Πολλά μέλη και στελέχη μας, κεντρικά και περιφερειακά αδυνατούν ή αρνούνται να υπερασπιστούν την πολιτική μας είτε στα παράθυρα είτε στις γειτονιές.

3. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αλληλεγγύης όταν ακόμη και αδικαιολόγητα βάλλονται στελέχη ή πολιτικές και αφήνεται κάθε φορά ο Πρόεδρος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Δημιουργείται, έτσι, η εικόνα ότι οι πάντες αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις κάτω από το πρίσμα της προσωπικής τους στρατηγικής.

4. Σοβαρά και μεγάλα ζητήματα που η κυβέρνηση και το σ.κ. έφεραν σε πέρας, υπονομεύονται και αμφισβητούνται με πρώτο απ’ όλα το μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού. Ταυτόχρονα, γίνονται τοποθετήσεις για τις οικονομικές εξελίξεις, τους μισθούς και την απασχόληση που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις θέσεις του ΣΕΒ.
    Ενός ΣΕΒ που αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ανάπτυξη το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια κερδών, να ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση και τους εργαζόμενους και να αβαντάρει πολιτικά τη Ν.Δ.

· Μια Ν.Δ. που υποβαθμίζει και μηδενίζει τα πάντα.

· Που ενσωματώνει τις πιο νεοφιλελεύθερες συνταγές μιας αχαλίνωτης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

· Που ο ρεβανσισμός και ο αυταρχισμός μολονότι επιμελώς αποκρύβονται, αποτελούν πυλώνες της πολιτικής της και απόκρυφες επιθυμίες των στελεχών της.

· Που η σκανδανολογία χρησιμοποιείται για να καλύψει την προγραμματική της ένδεια.
Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του από την ηγεσία μέχρι τη βάση πρέπει να αντιδράσει στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης επιθετικής στρατηγικής.
Μιας στρατηγικής στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ και να συμβάλλουν στην υλοποίησή της.
Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της Στρατηγικής;

1. Ενημέρωση και ανάδειξη των έργων και της δουλειάς μας με συμμετοχή όλων των κυβερνητικών στελεχών με προσωπικές χρεώσεις και περιοδείες σε όλους τους νομούς της χώρας.

2. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε το ΟΡΑΜΑ και τους προγραμματικούς μας στόχους για την επόμενη 5ετία. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτογραφηθεί στην ιστορία του τόπου ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΡΗΞΕΩΝ.
Ωρίμασαν οι συνθήκες για να γίνουν ΑΛΛΑΓΕΣ στο πολιτικό σύστημα, στις σχέσεις της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Είναι ανάγκη η πραγματική σύγκλιση μέσα από την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και τη περιφερειακή ανάπτυξη, να αποτελέσει βασικό προγραμματικό μας στόχο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω για το τέλος Σεπτέμβρη τη σύγκλιση ενός διευρυμένου εθνικού συμβουλίου.
Ενός εθνικού συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των ιστορικών στελεχών που λειτούργησαν ως γραμματείς Ν.Ε. και ως μέλη της Κ.Ε. από το 1974 μέχρι σήμερα.

3. Πρέπει να υπάρξει ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού στη κυβέρνηση και στην κρατική μηχανή.

Όσοι «κουράστηκαν», «στέγνωσαν» ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα είναι καιρός να ξεκουραστούν και να προσφέρουν από άλλες θέσεις, με την εμπειρία που διαθέτουν.

4. Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο έχουν εντοπιστεί. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον αγροτικό τομέα, στην κοινωνική πολιτική, στην αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να λυθούν άμεσα, και να δείξουν στον Έλληνα πολίτη ακόμη περισσότερο το κοινωνικό πρόσωπο του κινήματός μας.
Η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του αγρότη, τα προβλήματα με τους χαρακτηρισμούς περιοχών ως δασικών, το ύψος των αδειών δόμησης και άλλα πολλά, μπορούν και πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν.

Όμως, υπάρχουν και προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν ΤΩΡΑ.

Εκεί πρέπει να δώσουμε το στίγμα μας, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα προβλήματα θα τα λύσουμε μαζί με τους πολίτες. Με επίγνωση των δυσκολιών και κοινή προσπάθεια από όλους.

5. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δουλέψει μέσα από τα κινήματα. Τα κινήματα της νεολαίας, τα αυτοδιοικητικά κινήματα, το συνδικαλιστικό κίνημα, τα κινήματα της ειρήνης, τα κοινωνικά κινήματα που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και χαρακτήρα.
Έτσι, πρέπει να προχωρήσουμε με:

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ –
ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΜΑΣ –ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ.