Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΟΤΟΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/11/2002

Ομιλία του ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΟΤΟΕ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002

Κυπριακό:

Σκληρή διαπραγμάτευση με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Κυπριακό είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο εθνικό θέμα ευαίσθητο και αρκετά περίπλοκο. Πιστεύω όμως ότι είναι ανάγκη να το προσεγγίσουμε με μια απλή τετράγωνη λογική και με γνώμονα πάνω και πέρα απ’ όλα τα εθνικά μας συμφέροντα. Άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά τον Πρωθυπουργό στην χθεσινή του εισήγηση - τοποθέτηση.

Όπως και παρακολούθησα και παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και στη χώρα μας και στην Κύπρο. Πέρα από τα όποια ερωτήματα που έθεσε πριν ο σύντροφος Πάγκαλος, το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει αβίαστα κανένας, είναι ότι εμείς έχουμε μία ξεκάθαρη στρατηγική και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ξέρουμε δηλαδή τι θέλουμε και πού στοχεύουμε, όπως μια ξεκάθαρη στρατηγική έχει και η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία γνωρίζει, όπως γνωρίζουμε όλοι, ότι παραπέρα διαιώνιση αυτής της κατάστασης, σημαίνει de facto διχοτόμηση. Και γνωρίζουμε επίσης όλοι, ότι επιστροφή στην πριν του 1974 κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει, δεν έγινε σε καμία χώρα και σε καμία εποχή με διπλωματικά μέσα.

Μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους, με διπλωματικά μέσα όμως δεν μπορεί να γίνει. Άρα αυτά τα απλά ζητήματα μας οδηγούν πιστεύω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να μείνουμε έξω από τις εξελίξεις. Πρέπει να μπούμε στις εξελίξεις. Δεν μπορούμε ούτε να τις παρακολουθούμε ως θεατές, ούτε να τις καταριόμαστε.

Πρέπει να μπούμε στις εξελίξεις και να διαμορφώσουμε μέσα από μια κατάλληλη τακτική, τις απαραίτητες συμμαχίες. Και να διαπραγματευτούμε, γιατί όπως πάρα πολύ καθαρά είπε χθες ο Πρωθυπουργός, το σχέδιο λύσης είναι σχέδιο λύσης, δεν είναι λύση. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή διαπραγμάτευση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το πρόβλημα σχετικά με το Κυπριακό δεν το έχουμε εμείς. Το πρόβλημα το έχουν άλλοι. Το έχουν πρώτα και κύρια εκείνοι που το 1974 με την επιβολή των όπλων και τον στρατό κατοχής, προσπάθησαν να διχοτομήσουν το νησί. Το έχουν όσοι ακόμη και σήμερα δεν σέβονται τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτοί είναι οι Τούρκοι.

Άρα, προσωπικά εγώ δεν ανησυχώ. Πιστεύω ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η κυπριακή, οπλισμένη και με τη δύναμη που εμείς σήμερα θα τους δώσουμε, θα διαπραγματευθούν με τον καλύτερο τρόπο, με γνώμονα δηλαδή τα εθνικά μας συμφέροντα.

Κρατικός Προϋπολογισμός – Οικονομικές Εξελίξεις

Θέλω τώρα πολύ σύντομα να αναφερθώ στα θέματα του κρατικού προϋπολογισμού και των οικονομικών εξελίξεων. Αναμφισβήτητα ο κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει τις συμφωνίες που έγιναν με το συνδικαλιστικό κίνημα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Έχει αυξημένα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα, την υγεία και την παιδεία.

Όμως συντρόφισσες και σύντροφοι, χρειάζεται να ρίξουμε ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε ορισμένους τομείς και πρώτα απ’ όλα στον αγροτικό τομέα. Στον αγροτικό τομέα, ο οποίος περνάει κρίση και είναι γνωστό ότι οι αγρότες σήμερα είναι εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα και τα περισσότερα προβλήματα.

Δεν είναι δυνατόν οι κατώτατες αγροτικές συντάξεις να παραμείνουν στο ύψος των 45 χιλιάδων, ούτε ο συνταξιούχος να περιμένει δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια, για να πάρουν την σύνταξή του. Επίσης πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο της κατανομής των αναπτυξιακών κονδυλίων.

Είπε ο Πρωθυπουργός για τους αγρότες του βορρά, τους προνομιούχους αγρότες του βορρά. Κινδυνεύουμε όμως και στη χώρα μας αν δεν αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία ορισμένες περιοχές, να δημιουργήσουμε αντιθέσεις βορρά και νότου, γιατί αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η νότια Πελοπόννησος (η Μεσσηνία, η Λακωνία κτλ.) είναι αδικημένη.

Πρέπει να υπάρξει έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας για τις τάξεις και τα στρώματα που κινούνται στο περιθώριο της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής που εξαγγέλθηκε πέρσι, δεν φαίνεται να έχει δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τέλος, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Γιατί όταν με ρυθμούς 3,8% αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έχουμε ανεργία που κυμαίνεται γύρω στο 10%, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αν τώρα δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, όταν δεν θα έχουμε αύριο ή μεθαύριο τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές εξελίξεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα πέρα απ’ τα εισοδηματικά, έχει σχέση όχι με τα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά με τις μικροοικονομικές εξελίξεις. Είναι πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ανταγωνιστικότητα που βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως πολλές φορές επιχειρείται μέσα από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απορύθμισή τους. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με εκπαίδευση και κατάρτιση, με έμφαση στην ποιότητα, στην τυποποίηση, στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, τις νέες τεχνολογίες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλω να κλείσω με μία πρόταση. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε όλοι, μετά τις Νομαρχιακές και τις Δημοτικές Εκλογές, στην τελική ευθεία για τις Εθνικές Εκλογές.

Με βάση την αξιολόγηση των συμπερασμάτων που βγαίνουν απ’ αυτές είναι ανάγκη να χαραχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, τόσο σε ότι αφορά το Κίνημα, όσο και την Κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει με ένα και ΜΟΝΑΔΙΚΟ στόχο:

 Τη ΝΙΚΗ και στην επόμενη αναμέτρηση που θα είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το ΜΠΟΡΟΥΜΕ.