Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Τα αποτελέσματα των συμβουλίων EUROPGROUP KAI ECOFIN
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/6/2008

Κύριε Υπουργέ σας ακούσαμε να μιλάτε και να προσπαθείτε ουσιαστικά να δικαιολογήσετε την κατάσταση που διαγράφεται στη χώρα μας, ρίχνοντας όλα τα δεινά στην οικονομική κρίση που περνούν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι για την κάμψη σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, φταίει η γενικότερη κρίση, όταν στη χώρας μας το 2003 είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, το 2007 4% και για το 2008 είχατε προϋπολογίσει 3,6%. Μάλιστα με την αναθεώρηση γίνεται 3,4% για το 2008 και το 2009 θα πάμε στο 3,3%.

 
Άρα, λοιπόν, φαίνεται ότι οι ρυθμοί πτώσης της οικονομικής ανάπτυξης δεν ξεκίνησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ένεκα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά έχει ξεκινήσει από το 2004 η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης.
 
Σχετικά με τον πληθωρισμό μας είπατε ότι πιο κρίσιμες είναι οι συνέπειες στη χώρας μας με την αύξηση του πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές. Η αύξηση του πληθωρισμού με βάση την Ε.Σ.Υ.Ε. ξεπερνά το 4,9%. Ο πραγματικός πληθωρισμός στα είδη ευρείας κατανάλωσης είναι πάνω από 7% και ταυτόχρονα οι επιπτώσεις σε αυτόν τον πληθωρισμό από τον εισαγόμενο είναι της τάξεως του 0,7%. Πώς λοιπόν, μπορείτε να δικαιολογήσετε την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας που είναι υπέρ διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού πληθωρισμού, όταν οι επιπτώσεις του εισαγόμενου πληθωρισμού είναι της τάξεως του 0,7%.
 
Είπατε, επίσης, ότι θα αναθεωρηθούν μία σειρά από στοιχεία. Θα αναθεωρήσετε και τα στοιχεία εκείνα τα οποία έχουν σχέση με τα έσοδα; Φαίνεται ότι υπάρχει μία σημαντική υστέρηση εσόδων και ένα μεγάλο μέρος της αφορά στα έσοδα από την είσπραξη του ΦΠΑ που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 είναι πολύ κάτω των ετήσιων προβλέψεων. Θα υπάρξει αναθεώρηση σε ότι αφορά την εισοδηματική πολιτική και τις αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, από τη στιγμή που ήταν διαφορετικός ο Προϋπολογισμός που είχατε κάνει στα τέλη του 2007 όταν καταρτίζατε τον προϋπολογισμό του 2008;
 
Ένα επίσης, ερώτημα έχει σχέση με την απάντηση που δόθηκε από τον Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Μc Greevy, σε ό,τι αφορά στη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ. Ο Επίτροπος θεωρεί ότι είναι παράτυπη αυτή η μεταβίβαση χωρίς δημόσιο διαγωνισμό επειδή 112.000 μικρομέτοχοι του ΟΤΕ δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο να δώσουν τις μετοχές τους στην τιμή των 26 ευρώ. τι απαντάτε στον ισχυρισμό αυτό του ευρωπαίου Επιτρόπου