Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ του Προέδρου της ΟΤΟΕ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ στην Έκθεση Ιστορικών Ντοκουμέντων με θέμα : «Οι Θυσίες της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/2/2002

ΟΜΙΛΙΑ
του Προέδρου της ΟΤΟΕ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
στην Έκθεση Ιστορικών Ντοκουμέντων
με θέμα :

«Οι Θυσίες της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

 

Καλαμάτα, 1 Φεβρουαρίου 2002

Κυρίες και Κύριοι Προσκεκλημένοι,

 

Αν για το Αλβανικό Έπος στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου γράφτηκαν αμέτρητες σελίδες επαίνων, ώστε ο Ουίστον Τσώρτσιλ να δηλώσει χαρακτηριστικά «Στο μέλλον δεν θα λέμε πια οι Έλληνες πολέμησαν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Αν η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στην τότε κραταιά Ιταλία αποτέλεσε σημείο αναφοράς αποφασιστικής σημασίας στην εξέλιξη του πολέμου, τόσο στο ρωσικό μέτωπο, όσο και στη διαφύλαξη ζωτικών περιοχών στη Μέση Ανατολή.

Αν λοιπόν η Ελλάδα έγραψε μιαν ακόμα εποποιία, αυτήν του 1940 – 41, η Ελλάδα των θυσιών, των καταστροφών, των ολοκαυτωμάτων, των στερήσεων και της προσφοράς είναι άγνωστη. Ίσως γιατί δεν υπήρχαν ξένοι δημοσιογράφοι εδώ στη διάρκεια της Κατοχής. Ίσως γιατί η «μικρή» μας χώρα δεν είχε το ειδικό πολιτικό βάρος «μεγαλυτέρων» χωρών.

Και όμως Έλληνας ήταν ο πρώτος αντιστασιακός της Ευρώπης, ο στρατιώτης – φρουρός της Σημαίας Κωνσταντίνος Κουκίδης, που έπεφτε από το βράχο της Ακρόπολης τυλιγμένος στην γαλανόλευκη την ημέρα που Γερμανοί ύψωσαν την σβάστικα στον ιστό (27.4.1941).

Έλληνες μαθητές στην Κέρκυρα ήταν αυτοί που συγκρότησαν την πρώτη μαθητική αντιστασιακή διαδήλωση στην Ευρώπη (12.12.1941), μετά την λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Έλληνες πολίτες στην Αθήνα ήταν αυτοί που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη διαδήλωση, που έγινε στον κόσμο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν 400.000 άοπλοι στην πρώτη μεγάλη μαζική μάχη για την ματαίωση της επιστράτευσης των χιτλερικών, μέτρησαν 40 νεκρούς και 250 τραυματίες (24.2.1943).

Και δεν ήταν μόνο αυτές οι πρωτιές μας !! Κάτω από την τριπλή Κατοχή Γερμανών – Ιταλών και Βούλγαρων, δεκάδες ήταν τα Ολοκαυτώματα και αμέτρητα τα χωριά που ξεθεμελιώθηκαν συθέμελα. Η Κάνδανος, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Κομμένο, φέρνουν στο νου τόπους ανθρωποθυσιών.` Από τον πίνακα δεν λείπει η Μεσσηνία που προσέφερε στο βωμό του θυσιαστηρίου εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες που με τη ζωή τους συνέβαλαν αποφασιστικά στο έπος της αντίστασης. Δύο ολόκληρα χωριά που έσφυζαν από ζωή, ο Άγιος Φλώρος και ο Αητός ισοπεδώθηκαν και κάηκαν από τους Γερμανούς προκειμένου να καμφθεί κάθε αντίσταση στη Μεσσηνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην επίσημη έκθεση της κυβέρνησης του 1944 για την απόδειξη των καταστροφών, έχουν συμπεριληφθεί και δύο αεροφωτογραφίες των χωριών Αγ. Φλώρου και Αητού.

Χιλιάδες ήταν οι πατριώτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εκτελέστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι Έλληνες Εβραίοι, που έσβησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ενώ περισσότεροι από 20.000 Έλληνες οδηγήθηκαν ως όμηροι – εργάτες σε καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία. Εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν από πείνα. Ερήμωσε η γη, κατέρρευσαν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Καταστράφηκε η υποδομή της χώρας σε οποιαδήποτε μορφής έργο. Λεηλατήθηκε κάθε συναλλαγματικό απόθεμα. Τα πάντα ισοπεδώθηκαν σε μια Ελλάδα, που δεν είχε καν ακόμα συνέλθει από τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων που είχε δεχθεί από τα Μικρασιατικά παράλια.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς ; Σίγουρα ο,τιδήποτε είναι λιγότερο από το υλικό που παρουσιάζει η επίσημη μαρτυρία του Ελληνικού Κράτους στην Έκθεση «Οι Θυσίες της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τα στοιχεία της συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής και αποτέλεσαν την επίσημη μαρτυρία καταστροφής για την προσφυγή δικαίωσης της χώρας μας σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Σίγουρα η περιγραφή της είναι μικρότερη των δεδομένων, όπως υποστήριξε και ο επικεφαλής σύνταξής της, ο αρχιτέκτονας κ. Δοξιάδης, αποτελεί όμως την απόδειξη της συνέχειας του Ελληνικού κράτους κάτω από δύσκολες συνθήκες, και της μεγάλης προσφοράς των Ελλήνων.

Μια προσφορά που δεν αναγνωρίστηκε όπως θα έπρεπε από τους ξένους, αλλά τουλάχιστον εμείς ως Έλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις στους νέους να την «βιώνουν» έστω και έμμεσα.

Η Ο.Τ.Ο.Ε. τιμά σήμερα όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες που αγωνίστηκαν και εθυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι. Στη πόλη της Καλαμάτας τιμούμε τα ιερά χώματα κάθε σημείου της ελληνικής γης που είναι ποτισμένο με αίμα.

Υποσχόμαστε να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορίας μας για τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και τη δημοκρατία γιατί έτσι θα μπορούμε πάντα να είμαστε ελεύθεροι.

 

Σας ευχαριστώ,