Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEONARDO-PREMEQ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/4/2001

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ  ΟΤΟΕ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEONARDO-PREMEQ

Πάτρα, 2 Απριλίου 2001

Αγαπητοί  Προσκεκλημένοι,
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Φίλες και Φίλοι,

Με μεγάλη  ικανοποίηση και, επιτρέψτε μου να πω, υπερηφάνεια,  χαιρετίζω τις εργασίες αυτής της εκδήλωσης.

Είναι γνωστό ότι στον κλάδο μας τα  δεδομένα αλλάζουν  δραματικά.

Αυτή η συνεχής αλλαγή επιβάλλει υπεύθυνη αντιμετώπιση και τεκμηριωμένες επιλογές, που να προάγουν τη σωστή προετοιμασία, την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου παράγοντα, σε θετικό κλίμα και με συνεχή αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Από αυτή  την  άποψη, οι επιλογές αξιοποίησης και ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και οι προοπτικές των εργασιακών και  γενικότερα των ανθρώπινων  σχέσεων, αποτελούν κρίσιμο πεδίο δοκιμασίας, ένα “δύσκολο στοίχημα” τόσο για τον εκσυγχρονισμό, όσο και για την παραπέρα ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος. 

Ειδικότερα, η προστασία της απασχόλησης αναδεικνύεται σε κορυφαίο πρόβλημα του κλάδου μας.

Σημαντική πτυχή αυτού του προβλήματος είναι η  καταλληλότητα των γνώσεων, των εργασιακών  δεξιοτήτων και των εμπειριών των εργαζόμενων,  μπροστά στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων τραπεζικών εργασιών και ειδικοτήτων. 

Το  σωστά καταρτισμένο ανθρώπινο  δυναμικό είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη σύγχρονη  Τράπεζα.  Γι’ αυτό, η έγκαιρη, συστηματική και κατάλληλα προσανατολισμένη  κατάρτιση γίνεται αναπόσπαστο συστατικό της προσαρμογής του τραπεζικού μας Συστήματος και των εργαζομένων στα νέα δεδομένα.

Εμείς, γνωρίζοντας τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν στην απασχόληση του κλάδου μας οι ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον  και στο εσωτερικό του τραπεζικού συστήματος, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των κοινοτικών προγραμμάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είμαστε από τους πρώτους που υποβάλαμε πρόταση στο πλαίσιο  του προγράμματος ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης. 

Το Πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στη σημερινή εκδήλωση, υποβλήθηκε από το ΙΝΕ/ΟΤΟΕ ως πιλοτικό Σχέδιο.

Μέσα από μια πρότυπη συνεργασία Τραπεζών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών  φορέων του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είχε ως αντικείμενο

-     τη δημιουργία ενός Μηχανισμού πρόβλεψης των εξελίξεων στις ειδικότητες του τραπεζικού χώρου,

-     την αξιοποίηση αυτού του μηχανισμού στο σχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρησιακό και κλαδικό επίπεδο.

Το ΙΝΕ/ΟΤΟΕ είχε τον κεντρικό συντονισμό αυτού του έργου, που  υλοποιήθηκε με επιτυχία και θεωρήθηκε πρότυπο από τους αξιολογητές της Ε.Ε.  

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, τόσο για τα ευμενή σχόλια που απέσπασαν τα αποτελέσματα της κοινής μας δουλειάς, όσο και για το ότι τα αποτελέσματα αυτά:

-     έχουν  πολλούς και σημαντικούς τομείς εφαρμογής στον κλάδο μας και ευρύτερα,

-     δίνουν πρωτότυπες και συστηματικές απαντήσεις στα κομβικά για μας ζητήματα της προστασίας της απασχόλησης, της έγκαιρης και συστηματικής κατάρτισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού

-     συστηματοποιούν και προάγουν τη συλλογική διαπραγμάτευση για θέματα προστασίας της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, σε επιχειρησιακό και κλαδικό επίπεδο.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Φίλες και φίλοι,

Ξέρουμε καλά ότι το μέλλον δεν μας περιμένει, ούτε μας χαρίζεται!

Το κτίζουμε και το κατακτάμε, με γνώση, με τεκμηρίωση, με υπευθυνότητα!

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ, το οποίο και συγχαίρω για το σχεδιασμό, για τον πετυχημένο συντονισμό και για τα αποτελέσματα αυτού του έργου.

Το ίδιο συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές του προγράμματος, τα αποτελέσματα του οποίου απέδειξαν ότι  μπορούμε  να συνεργασθούμε δημιουργικά και να σχεδιάσουμε λύσεις τεκμηριωμένες, καινοτομικές και αξιόπιστες, με λειτουργικότητα και προοπτική.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με παρόμοιες πρωτοβουλίες και στο μέλλον.

Πρωτοβουλίες που μας ενδιαφέρουν και μας  βοηθούν όλους

-         να αναμετρηθούμε με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας,

-         να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ.