Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] «ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/3/2000

«ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ  8/03/2000

 

Αγαπητές συμπατριώτισσες,

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα να βρεθούμε μαζί απόψε

- Για να τιμήσουμε τη μέρα της Γυναίκας,

- Για να συζητήσουμε, για το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου μας.

Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτηση μαζί σας με τα όσα συνήθως λέγονται για τη μέρα της Γυναίκας – και κατά κανόνα μόνο τη μέρα αυτή!

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως ένα κόμμα της προόδου, ένα σύγχρονο κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αγωνίζεται ώστε ο ρόλος και η συμβολή των γυναικών στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να τιμάται, απτά και έμπρακτα, όχι μόνο μια, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου!

Με το δίκιο σας θα μου πείτε, ότι ερχόμαστε να τιμήσουμε τη μέρα της Γυναίκας σ’ ένα κόσμο που, επί της ουσίας, ακόμα ανδροκρατείται.

Σ’ ένα ρευστό, αβέβαιο, τεχνοκρατούμενο και πολλαπλά βίαιο κόσμο, που ελάχιστη σχέση έχει στην καθημερινότητά του με την ανάγκη για σταθερότητα και συνέπεια, την ανάγκη για ειρήνη, ευημερία, προοπτική και πραγματική ποιότητα ζωής, που είναι πρωταρχικά αιτήματα των γυναικών.

Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι οι γυναίκες:

- δεν έχουν ακόμα τη θέση που τους αξίζει στα κέντρα λήψης αποφάσεων

- βιώνουν πιο τραυματικά και επώδυνα το πρόβλημα της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της ανισότητας ευκαιριών στη δουλειά, στην καριέρα, στην κοινωνική αναγνώριση και, ακόμα περισσότερο, τα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης και ποιότητας ζωής ολόκληρης της οικογένειας.

Ας είμαστε ειλικρινείς, αγαπητές συμπατριώτισσες : όσο υπάρχουν ακόμα «αντρικά» και «γυναικεία» επαγγέλματα, «αντρικές» και «γυναικείες» ευκαιρίες καριέρας, όσο υπάρχει άνιση πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση, όσο οι ρόλοι και οι ευθύνες στην οικογένεια, στη δουλειά και στην κοινωνία δεν είναι δίκαια μοιρασμένοι, δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για Ισότητα!

Μήπως είναι ισότητα, να καταργηθούν τα όποια θετικά μέτρα υπερ των γυναικών΄; ‘Η μήπως να μας μιμηθείτε σε όλα, καλά και άσχημα, ακυρώνοντας τη δική σας υπόσταση;

Πιστεύω ότι είναι κάτι που ούτε εσείς θα το θέλατε! Η πραγματική ισότητα ευκαιριών δεν είναι ισοπέδωση και ταύτιση των δύο φύλων, αλλά αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και της προσφοράς του κάθε φύλου, με καταξίωση -και όχι ακύρωση- της γυναικείας ιδιότητας, της ευαισθησίας και των ιδιαίτερων αναγκών που συνδέονται μ’ αυτήν.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι είναι άδικη τόσο η άνιση μεταχείριση των ίσων, των όμοιων, όσο και η ίση μεταχείριση των ανίσων, των διαφορετικών.

‘Όταν λοιπόν μιλάμε για ίσες ευκαιρίες στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, στη δουλειά, στη λήψη αποφάσεων, ξέροντας ότι οι γυναίκες ξεκινούν από υποδεέστερη θέση, επιβαρυμένες και από τις ευθύνες στο σπίτι και στην οικογένεια,

για να έχουμε ίσες ευκαιρίες στην πράξη, θέλουμε θετικά μέτρα για να στηρίξουμε, να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να πάρουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει, για να έχουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται και να μπορούν ισότιμα να τις αξιοποιήσουν!

Θετικά μέτρα δεν είναι, βέβαια, οι γενικόλογες διαβεβαιώσεις περί ισότητας, που λένε οι πάντες, κυρίως τέτοια μέρα ...

Θετικά μέτρα είναι:

- κατάλληλες κοινωνικές υποδομές υποστήριξης και φροντίδας για την οικογένεια, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά (βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, επαγγελματικός προσανατολισμός, κέντρα και υπηρεσίες φροντίδας για τους ηλικιωμένους, κατάλληλες κινητές μονάδες διάγνωσης και περίθαλψης, που να φτάνουν μέχρι το τελευταίο χωριό κλπ)

- κατάλληλη πληροφόρηση αν όχι προτεραιότητα στις ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης,

- περισσότερος ελεύθερος χρόνος για την εργαζόμενη γυναίκα, που πρέπει να πρωτοστατήσει στη μάχη για ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών

- άρση των θεσμικών εμποδίων, ή ακόμα και των προκαταλήψεων που εμποδίζουν μια πιο ενεργητική παρουσία των γυναικών στην οικονομική (αγροτική, εμπορική, επιχειρηματική γενικότερα) ζωή του τόπου μας.

- καταπολέμηση της φτώχειας, της πολιτιστικής στέρησης και της κοινωνικής απομόνωσης, που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες στον αγροτικό τομέα και ακόμα περισσότερο τις ηλικιωμένες γυναίκες.

- το σημαντικότερο, επιλογή και στήριξη από όλους μας ενός κατάλληλου για τη χώρα και κυρίως για τον τόπο μας μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό πρέπει να είναι δεμένο με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των κατοίκων κάθε περιοχής, φιλικό στο περιβάλλον, ενθαρρυντικό στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με δημιουργικότητα και ευαισθησία στις πραγματικές, τις καθημερινές ανάγκες.

Θα μπορούσα να σας πω πώς το κόμμα στο οποίο ανήκω, το ΠΑΣΟΚ, προώθησε και πώς πρέπει, ακόμα περισσότερο, να προωθήσει αυτά τα ζητήματα.

Θα μπορούσα ακόμα να σας πω τι έκανα εγώ ο ίδιος, σαν στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος και σαν πρόεδρος της ΟΤΟΕ, για την προώθηση των ίσων ευκαιριών στον τραπεζικό κλάδο.

Δεν θα σας κουράσω όμως με αυτά! Η ουσία είναι αλλού!

‘Οπως και οι γυναίκες, έτσι και ο τόπος μας, η Μεσσηνία, δικαιούται και μπορεί περισσότερα – αυτά πρέπει, επιτέλους, να τα αποκτήσει!

Δικαιούται καλύτερες υποδομές επικοινωνίας, παιδείας, κοινωνικής περίθαλψης,

Δικαιούται μια αναπτυξιακή στρατηγική ευρείας βάσης, που

· θ’ αναπτύξει ισόρροπα τον τόπο

· θ’ αναζωογονήσει την ύπαιθρο,

· θ’ αναδείξει και θα προβάλει, με συγκεκριμένη στρατηγική τα προϊόντα μας.

· θα στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση,

· θα προάγει τον τουρισμό ποιότητας σε μικρή και φιλική προς το περιβάλλον κλίμακα,

· θ’ αναπτύξει επιτέλους τις υπηρεσίες και κυρίως τις υπηρεσίες υποστήριξης για τις επιχειρήσεις, αλλά και το τοπικό τραπεζικό σύστημα, που πρέπει να φύγει από τη σαράφικη και στενόκαρδη λογική των εγγυήσεων και των πανωτοκίων…

· θα ρίξει πρώτιστα το βάρος στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφάλαιου και της γνώσης του τόπου μας

Η Μεσσηνία δικαιούται καλύτερη παιδεία, εκπαίδευση και κατάρτιση, καλύτερη πρόσβαση στην τεχνογνωσία και τη γνώση,

Δικαιούται ΑΕΙ και ΤΕΙ που να στηρίζουν και να διαχέουν την έρευνα και τη γνώση στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας, με κατάλληλα και χρήσιμα για την τοπική ανάπτυξη τμήματα σπουδών .

Δικαιούται καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και καριέρας, πρώτα απ’ όλα για τις νέες και τους νέους, απασχόλησης και καριέρας στον τόπο τους, με σιγουριά και προοπτική.

Δικαιούται πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην Ελλάδα που όλοι μαζί οικοδομούμε, σε μια κοινωνία γνώσης, κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης!

Σε όλα αυτά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε απτά δείγματα ότι μπορεί να κάνει πολλά...

‘Ότι μπορεί, καλύτερα από κάθε άλλον, ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας και να λύσει προβλήματα.

‘Όμως εμείς στη Μεσσηνία, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε ότι απαιτούμε και μπορούμε ακόμα περισσότερα για το μέλλον!

Κι αυτή, αγαπητές συμπατριώτισσες, είναι υπόθεση και πρόκληση για όλες και όλους μας!

Γιατί το Αύριο που οραματιζόμαστε, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διορατικότητα, τη δημιουργική σκέψη, τις ευαισθησίες και το ψυχικό σθένος που σας χαρακτηρίζουν .

Γιατί, για να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες, πρέπει πρώτα να υπάρξουν βιώσιμες προοπτικές! Να υπάρξουν και ν’ αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης στον τόπο μας!

Εγώ, σήμερα, δεν ζητώ μόνο τη στήριξη και την ψήφο σας.

Σας καλώ να αγωνιστούμε μαζί, για το μέλλον της Μεσσηνίας.

Για ένα μέλλον που θα της δώσει τη θέση που της αξίζει.

Αυτό τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε με νέα πρόσωπα.

Με πρόσωπα που να έχουν την αξιοπιστία, τη γνώση, την επιμονή και την ευρηματικότητα που απαιτούν η εποχή που ζούμε και τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε…

Με πρόσωπα που να μην αναπαράγουν λάθη και υποσχέσεις -ακάλυπτες επιταγές του παρελθόντος

Δεν ταξιδεύεις στο μέλλον με ληγμένο, ούτε με πλαστό, εισιτήριο!

Αυτό τον αγώνα δεν θα τον δώσουμε χώρια, οι γυναίκες για τις γυναίκες και οι άντρες για τους άντρες!

Θα τον δώσουμε, όλοι και όλες, μαζί!

Κρίνετέ μας κι αμφισβητείστε μας, τους πολιτικούς, τους βουλευτές και τους υποψήφιους, όσο θέλετε αυστηρά!

‘Όχι όμως με βάση το φύλο μας!

Κρίνετέ μας με βάση τις ιδέες και τις προτάσεις μας!

Κρίνετέ μας για τη συνέπεια και την πρακτική μας, μέσα και έξω από τη Βουλή και τα κέντρα λήψης αποφάσεων…

Κρίνετέ μας γι’ αυτό που μπορούμε, γι’ αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό που πρέπει να δώσουμε στον τόπο μας!

Η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ισότητα ευκαιριών είναι υπόθεση όλων μας!

Η στράτευσή μου σ’ αυτή την υπόθεση είναι για μένα η ολοκλήρωση μιας μακρόχρονης πορείας στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα.

Μια κατάθεση ψυχής που την οφείλω – και την οφείλουμε όλοι- στη δική μας Μεσσηνία.

Τη Μεσσηνία που ονειρευόμαστε και που μας ανήκει!

Σ’ αυτό τον αγώνα, συμπατριώτισσες, σας θέλω μαζί μου!

Γιατί δεν υπάρχει πρόοδος και μέλλον του τόπου δίχως εσάς!

Γιατί δεν υπάρχει «μισό του ουρανού», χωρίς τ’ άλλο μισό του!

Γιατί τα μάτια των γυναικών μας, είναι ο καθρέφτης του κόσμου μας!

 

Σας ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου!