Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη: στο περιοδικό "MESSINIAN LIFESTYLE" (Καλαμάτα 14 / 7 / 2003)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/7/2003

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ :

1.     ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗΣ Γ. (Αρτοποιός  Ζευγολατιό)
Γιατί δεν δίνονται κίνητρα να φύγει ο κόσμος από την Αθήνα και τα χωριά μας   πεθαίνουν και κυριαρχούν οι Αλβανοί στα γόνιμα μέρη της Μεσσηνίας ;

ΑΠ.: Η επιθυμία των κατοίκων της επαρχίας να έρθουν και να ζήσουν στην πρωτεύουσα, δυστυχώς, δεν έχει εκλείψει ακόμα. Τα κίνητρα που έχουν δοθεί κατά καιρούς τόσο για τους νέους αγρότες, όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν είχαν την αναμενόμενη απήχηση.

       Μετά λύπης διαπιστώνουμε όλοι μας κάθε φορά, ότι η ζωή στην επαρχία δεν συγκινεί τους νέους, γιατί δεν τους προσφέρει τις ευκαιρίες που επιθυμούν στην απασχόληση και στην ψυχαγωγία.

       Για να φύγει ο κόσμος από την Αθήνα και να επιστρέψει στην περιφέρεια θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Να μπορεί δηλαδή ο νέος και η νέα να βρουν δουλειά και να μην αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους.
Αυτό μόνο μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη, την τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κάθε Νομό και κάθε Δήμο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που να αφορά το σύνολο του Νομού και κάθε Δήμο χωριστά.

        Για να έχει προοπτική ένα τέτοιο σχέδιο, οι επιλογές που θα γίνουν πρέπει να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, είτε αυτές αφορούν τον τουρισμό, είτε τον αγροτικό τομέα, είτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

        Εάν δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης – και αυτός πρέπει να είναι ο αγώνας μας – θα έχουμε διαμορφώσει τα πιο ισχυρά κίνητρα και για την επιστροφή στον τόπο μας, αλλά και την συγκράτηση των νέων σ’ αυτόν.

2.     ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Αγρότης Τριπύλα)
Τι φταίει και δεν πηγαίνει καλά η οικονομία της χώρας ;

ΑΠ.:  Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι μεγαλύτεροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα πάνω από τρεις φορές από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους.

        Η αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ ανήλθε για το 2002 στο 3,8%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του μέσου κατά κεφαλήν Ευρωπαϊκού ΑΕΠ παρέμεινε στο 0,7%.

        Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σε σταθερές τιμές αυξήθηκε το 2002 κατά 7%.

        Οι εξελίξεις αυτές είναι εξελίξεις, που οφείλονται κύρια στη δυναμική που εμείς ως χώρα έχουμε διαμορφώσει και όχι στα κοινοτικά πλαίσια, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται.

        Το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ που εξαρτάται από το Γ’ ΚΠΣ είναι μόνο της τάξης του 1%.

        Η χώρα μας παράλληλα με την είσοδό της στην ΟΝΕ, δημιούργησε σημαντικές υποδομές σε εθνικό επίπεδο, που θα της επιτρέψουν στα επόμενα χρόνια να έχει μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη και χωρίς τη στήριξη των κοινοτικών κονδυλίων. Εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα που αφορούν τα εθνικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κλπ ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

        Για να πάει, όμως, η οικονομία μας ακόμη καλύτερα χρειάζεται να ρίξουμε μεγάλο βάρος :

·              Στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας που πρέπει να είναι σύγχρονα, επώνυμα, αξιόπιστα και ελκυστικά.

·              Στην ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών μας, που πρέπει να προσφέρονται από έμπειρο και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

·              Στην περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης, με δικαιότερες κατανομές για τους νομούς που έχουν πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (πχ Μεσσηνία).

·              Στην δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου εισοδήματος και πλούτου υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

3.    ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Δημ. Υπάλληλος Κυπαρισσία)
Τι κάνετε εσείς τόσα χρόνια για τη Μεσσηνία και ποιος ο απολογισμός του έργου σας ;

ΑΠ.: Προφανώς δε με ρωτάτε προσωπικά, γιατί ως γνωστό μέχρι σήμερα δεν έχω κάποια θεσμική ιδιότητα για να κάνω απολογισμό. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα και χωρίς να έχω τη θέση του Βουλευτή, ανέλαβα πλήθος πρωτοβουλιών, σχετικά με την ανάπτυξη του νομού, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, την ανεργία, τα ζητήματα υγείας και παιδείας.

        Είναι χαρακτηριστικό αυτό, που η εφημερίδα «Ελευθερία» σε σχόλιό της αναφέρει : «Αν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου ενεργούσαν όπως ο Δημήτρης Κουσελάς, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν κάπως διαφορετικά..»

        Θα μιλήσω, όμως, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.

        Ό,τι θετικό, λοιπόν, έγινε για τη Μεσσηνία όλα τα τελευταία χρόνια, έγινε από το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. δεν προσέφερε ουσιαστικά τίποτα στον τόπο μας.

        Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω:

·         Την κατασκευή και λειτουργία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, που αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 10 δις δρχ.

·         Την δημιουργία δύο πανεπιστημιακών σχολών στην Καλαμάτα, πέραν της λειτουργίας των ΤΕΙ.

·         Την κατασκευή που θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια του εθνικού οδικού δικτύου Τρίπολης – Καλαμάτας.

·         Την δρομολόγηση της Ιονίας Οδού.

·         Τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών, μαρίνων και δεκάδων άλλων έργων μικρότερης εμβέλειας.

Όμως είμαι πρόθυμος να συμφωνήσω :

·         ότι οι δυνατότητες του Νομού μας είναι πολύ μεγαλύτερες,

·         ότι δεν μας αρμόζει μια θέση από τις τελευταίες σε ό,τι αφορά την οικονομική μας ανάπτυξη,

·         ότι δεν αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχουμε σε σχέση με άλλους νομούς στην τουριστική ανάπτυξη και τον αγροτικό τομέα.

·        Όμως ΟΛΟΙ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

·        Γιατί ευθύνες υπάρχουν παντού. Υπάρχουν και στο επίπεδο του Νομού.

·        Τι έκανε αλήθεια τόσα χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας;

π

Πήρε πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό, τη διεκδίκηση και υλοποίηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής;  Ή αρκέστηκε στο να οικειοποιείται, ότι θετικό κάνει η Κυβέρνηση και να ρίχνει τις ευθύνες σ’ αυτήν για ό,τι δεν γίνεται ;

Τι έκαναν όσοι είχαν θεσμικές ευθύνες για την ανάπτυξη του νομού ;

·        Άρα λοιπόν οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες. Αφορούν όλους, ανάλογα με το επίπεδο και τις αρμοδιότητες που καθένας έχει.

4.     ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΠΥΡΟΣ (Ελεύθερος Επαγγελματίας, Καλαμάτα)
Τα ναρκωτικά έχουν φτάσει μέχρι το κατώφλι των σπιτιών μας. Με τι τρόπο θα        σώσετε τα παιδιά μας και γιατί όχι και το δικό σας παιδί ;

ΑΠ.: Τα ναρκωτικά είναι δυστυχώς μια από τις μάστιγες και αυτού του αιώνα.

Πρόσφατα διάβασα, ότι όσο πάει και μικραίνει η ηλικία των παιδιών που πέφτουν στην παγίδα των ναρκωτικών και αναστατώθηκα.

Νομίζω ότι τα παιδιά μας δεν έχουν σωστή ενημέρωση που συνήθως ξεκινά από το σπίτι. Ακόμα και εμείς οι γονείς πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας.

Μέσα στις επιδιώξεις μου είναι η δημιουργία σχολών γονέων, που θα λειτουργούν τα απογεύματα στις αίθουσες που το πρωί διδάσκονται οι μαθητές. Οι γονείς που θα επιθυμούν να ενημερωθούν, θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν τις διαλέξεις αυτές, ώστε να μπορέσουν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σωστά, αλλά και να βοηθήσουν εκείνα που έχουν μπλεχτεί στα δίχτυα των ναρκωτικών, να ξεφύγουν.

Θα προωθήσω επίσης τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με επιστήμονες για εκείνους που θα θελήσουν να συζητήσουν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν συμβουλές, προκειμένου να γλιτώσουν από την κόλαση των ναρκωτικών.

Για τα σχολεία τώρα, επειδή αποτελούν το μεγαλύτερο σημείο διακίνησης ναρκωτικών, θα ζητήσω να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις φυλάκων, ώστε καμιά ώρα της ημέρας να μην μένουν αφύλακτα και στο έλεος των εμπόρων ναρκωτικών.

π

Η μάστιγα της εξάπλωσης των ναρκωτικών πρέπει δηλαδή να αντιμετωπιστεί σε δύο επίπεδα:

1.    Στην αναίρεση των αιτιών που οδηγούν τους νέους σ’ αυτά. Το κεφάλαιο αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί πολιτική μας πρέπει να είναι η πρόληψη.

2.    Με την ενδυνάμωση και στήριξη των φορέων που έχουν προσφέρει ενεργά στα άρρωστα αυτά άτομα, που έχουν πέσει στη δύνη των ναρκωτικών. Η θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» σε τοπικό επίπεδο είναι ένας τέτοιος φορέας, που πρέπει να τύχει της υποστήριξης όλων μας.

5.     ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Σιδηροδρομικός Διαβολίτσι)
Για ποιο λόγο αποσκοπείτε να γίνετε βουλευτής;Για προσωπικό σας όφελος ή για το κοινωνικό σύνολο;Αν το κάνετε για την Ελλάδα, θα δέχεστε να λαμβάνετε προμήθειες νόμιμες από τα έργα του Δημοσίου ;

ΑΠ.: Έχω υπηρετήσει τους εργαζόμενους ως εκπρόσωπός τους από διάφορες θέσεις επί 25 συνεχή έτη.

Σε όλη αυτή την πορεία έδειξα, ότι πάνω από τα προσωπικά μου συμφέροντα θέτω τα συμφέροντα των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου.

Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι με τιμούν και με εκλέγουν συνεχώς στα ανώτατα συνδικαλιστικά αξιώματα.

Δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως επάγγελμα. Άλλωστε επάγγελμα, όπως καλά γνωρίζετε, έχω. Η πολιτική είναι λειτούργημα και ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες, που τον εξέλεξαν.

Οφείλει να στρατεύεται για οράματα, αρχές και αξίες. Οφείλει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο του τόπου του. Όχι για ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά με ήθος και εντιμότητα.

Ως εκ τούτου, τα περί προμηθειών νόμιμων ή παράνομων δεν έχουν καμιά θέση με τις αρχές και τη φιλοσοφία ενός πολιτικού. Ο πολιτικός πρέπει να αγωνίζεται για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και η προσωπική του ζωή να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

6.     ΚΑΤΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Γυμναστής Πεταλίδι)
Γιατί η ανεργία στην Μεσσηνία εκτοξεύτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια και οι        νέοι πλέον βρίσκουν καταφύγιο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα;Γιατί το αντικείμενο σπουδών των νέων είναι εντελώς άσχετο σε μέγιστο ποσοστό με το επάγγελμα που ακολουθούν μετά;
Γιατί το πρόγραμμα υγείας και μόρφωσης υστερεί απελπιστικά τόσο στην Μεσσηνία, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα;

ΑΠ.: Κρίσιμο ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν η καταστροφή και συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού και η μείωση του αγροτικού τομέα. Είναι γνωστό, ότι τη δεκαετία του ’90 στα πλαίσια της όξυνσης του ανταγωνισμού, μια σειρά από βιομηχανίες που άλλοτε απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, όπως η Levis, ο Λέκας, οι Κυλινδρόμυλοι, μεταποιητικές επιχειρήσεις κλπ. έκλεισαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο.

        Από την άλλη πλευρά  ο αγροτικός τομέας συρρικνώνεται συνεχώς. Η έλλειψη οργάνωσης, το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, οι χαμηλές τιμές σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα (όπως το λάδι) τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι απωθητικά για την ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα.

        Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αναπτύχθηκαν άλλοι τομείς, όπως ο τουρισμός ή οι υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει συγκράτηση του πληθυσμού.

        Οι δύο βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ), που σωστά δημιουργήθηκαν, δεν έχουν ακόμη καταφέρει – για συγκεκριμένους λόγους η κάθε μία – να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Η μία υπολειτουργεί και η άλλη δεν λειτουργεί καθόλου.

        Είναι φυσικό, λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ότι η ανεργία θα έφτανε σε υψηλά επίπεδα και οι νέοι χωρίς δουλειά, χωρίς δυνατότητες διασκέδασης και κοινωνικών αναφορών, θα έπαιρναν τους δρόμους της φυγής.

        Αναφερόμενος στο θέμα των σπουδών, θέλω να πω, ότι πράγματι πολλές φορές υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των σπουδών και της επαγγελματικής αποκατάστασης ενός νέου.

        Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους :

·         Στην έλλειψη συστημάτων έγκαιρης διάγνωσης των ικανοτήτων, δεξιοτήτων και κλίσεων που έχουν οι νέοι. Τα τεστ αυτά επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να γίνονται έγκαιρα (στις ηλικίες 14 – 16 ετών), ώστε ο μαθητής να μπορεί να επιλέγει σωστά από το Λύκειο το δρόμο που θα ακολουθήσει για τις σπουδές του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

π

·         Στην μη ικανοποιητική αντιστοίχιση του περιεχομένου των σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο και έχει σχέση με τον προσανατολισμό και την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης. Πριν από μερικά χρόνια το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο.

Σήμερα  με τα 21 Πανεπιστήμια και τα δεκάδες ΤΕΙ, ΤΕΕ και Δημόσια ΙΕΚ έχει αντιμετωπιστεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

·         Στην έλλειψη ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για το ποια επαγγέλματα είναι κορεσμένα στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να ακολουθούν λάθος δρόμο και μετά να μη βρίσκουν δουλειά.

·         Στην ανεργία που υπάρχει σε υψηλά ποσοστά που οδηγεί πολλές φορές τους νέους να μην έχουν καμιά δυνατότητα επιλογής και να μπαίνουν στην ανάγκη να κάνουν κάτι για να επιβιώσουν.

Στον τομέα της Υγείας έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, που είναι προσβάσιμο από κάθε Έλληνα. Δημιουργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι υποδομές με νέα νοσοκομειακά συγκροτήματα και Κέντρα Υγείας στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα νοσοκομεία εξοπλίστηκαν με νέα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και εκσυγχρονίστηκαν τεχνολογικά. Εκεί που τώρα πρέπει να πέσει όλο το βάρος είναι στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, που ορισμένες φορές υστερούμε και στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Παιδεία.

Έχουμε σήμερα Πανεπιστήμιο και στο Νομό μας και 21 Πανεπιστήμια συνολικά στη χώρα μας. Πρέπει όμως να ανεβάσουμε το επίπεδο των σπουδών ακόμη περισσότερο, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να σταματήσει η αιμορραγία με τις σπουδές στο εξωτερικό και να μειώσουμε την ανάγκη για φροντιστήρια και εξωσχολικές διδασκαλίες.

7.     ΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Έμπορος Ανδρούσα)
Τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε βουλευτής για τον τόπο σας ;

ΑΠ.: Έχω ήδη δείξει δείγματα γραφής.

Έχοντας πλέον τη θεσμική δυνατότητα θα αγωνιστώ για την ανάπτυξη του Νομού και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, που σήμερα υπάρχουν. Θα πάρω πρωτοβουλίες, ώστε :

·              Να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, που να αφορά το σύνολο του νομού, αλλά και κάθε επαρχία χωριστά, γιατί η κάθε μία έχει το δικό της ρόλο στο συνολικό σχεδιασμό. Αυτό το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί με τους πολίτες της Μεσσηνίας και να αποτελεί κτήμα τους.

·              Να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, ώστε να δρομολογηθούν πολιτικές για κάθε τομέα χωριστά:

Ψ      για τον Αγροτικό

Ψ      για τον Τουριστικό

Ψ      για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

·              Να ολοκληρωθούν σε τακτό χρονικό διάστημα οι υποδομές (εθνικοί δρόμοι, οδικό εσωτερικό δίκτυο, λιμάνια κλπ).

·              Να υπάρξει συνεργασία και στήριξη της αυτοδιοίκησης, με στόχο να δημιουργήσουμε βιώσιμες τοπικές κοινωνίες.

·              Να προσελκύσουμε επενδυτές στη Μεσσηνία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

·              Να λειτουργήσουν οι ΒΙΠΕ

·              Να αξιοποιηθούν σωστά το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες δεκάδες πρωτοβουλίες, όμως αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε, ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει μόνο με προσωπικές ενέργειες και προσπάθειες.

Βασικός μου στόχος είναι να ηγηθώ μιας Παμμεσηνιακής κινητοποίησης όλων των υγιών δυνάμεων του νομού μας, είτε μένουν στη Μεσσηνία, είτε στην Αθήνα, είτε στο εξωτερικό. Όλων εκείνων, που ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, ενδιαφέρονται και πονάνε για τον τόπο μας.

Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα λόμπι ικανό να στηρίζει και να διεκδικεί τις αναπτυξιακές μας επιλογές και τα συμφέροντά του. Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

8.     ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Υπάλληλος ΔΕΗ Καλαμάτα)
Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ανεργίας, το πρόβλημα της οδικής πρόσβασης στον νομό μας και με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσετε τις φυσικές ομορφιές του νομού μας ;  

ΑΠ.: Η Μεσσηνία είναι ο τόπος όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αυτό και μόνο νομίζω ότι είναι αρκετό, για να καταλάβετε το τι σημαίνει για μένα αυτό το μέρος, αλλά και οι άνθρωποί της. Γνωρίζω καλά – τολμώ να πω – την κάθε γης γωνιά, αλλά και πολλούς από εσάς. Έχω ακούσει τα παράπονά σας, τις επιθυμίες σας και τα όνειρά σας και μαζί σας έχω χτίσει το δικό μου όραμα. Να δημιουργήσουμε στο νομό μας θέσεις εργασίας, ώστε κανένα σας να μην εγκαταλείπει το σπίτι του, για να πάει να δουλέψει αλλού.

        Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εάν δημιουργήσουμε συνθήκες τοπικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή. Βασική προϋπόθεση είναι ο νομός μας να γίνει προσπελάσιμος και εξωτερικά και εσωτερικά σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο.

        Πρέπει να επαγρυπνούμε για την εφαρμογή και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και να διεκδικήσουμε και άλλα κονδύλια για το εσωτερικό δίκτυο του νομού.

        Να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, που έχει ήδη προγραμματιστεί.

Θέσεις απασχόλησης μπορούν να δημιουργηθούν :

Α.     Στον τουριστικό τομέα, όπου η λειτουργία της Π.Ο.Τ.Α. θα

παίξει κρίσιμο ρόλο καθώς και η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

με τα Επιμελητήρια για την προβολή και ανάδειξη του νομού μας.

        Β.     Με την σωστή οργάνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων στον

αγροτικό τομέα με έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών.

        Γ.      Με τη λειτουργία των βιομηχανικών περιοχών της Σπερχογείας και

του Μελιγαλά και την προσέλκυση επενδυτών στη Μεσσηνία.

9.     ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (Δ/ντής ΕΤΕ Μελιγαλά)
Επειδή το θέμα των περίφημων «πανωτοκίων» δεν υφίσταται με τον τρόπο και το μέγεθος που παρουσιάζεται από τον τύπο, εκπροσώπους δανειοληπτών και κάποιους βουλευτές, παρακαλώ πολύ να υπάρξει μια σωστή ερμηνεία από εσάς.

ΑΠ.:.Με τον όρο «πανωτόκια» ορίζουμε οφειλές δανειοληπτών σε καθυστέρηση, οι οποίες λόγω των υψηλών επιτοκίων επί δύο συνεχείς δεκαετίες, έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, δημιουργώντας πρόβλημα όχι μόνο στους συγκεκριμένους οφειλέτες, αλλά και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

·         Η περίοδος των υψηλών επιτοκίων, υπήρξε μια αρνητική εμπειρία για τη χώρα μας και την οικονομία της, κόστισε σε όλους μας τα μέγιστα, μια δε από τις αρνητικές πτυχές της είναι και η υπερχρέωση κάποιων συμπολιτών μας.

·         Όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων δανειοληπτών αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν, σήμερα δεν υφίστανται καν.

Εμείς σαν ΟΤΟΕ, πρωτοστατήσαμε μαζί με όλους εκείνους που γνήσια επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος στην προσπάθεια να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος αλλά και το κυριότερο, αυτή η νομοθετική ρύθμιση να γίνει σεβαστή από όλους. Δύο συνεχείς φορές η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει χωρίς να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Ούτε οι δανειολήπτες ανταποκρίθηκαν αλλά ούτε και οι τράπεζες συμμορφώθηκαν με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Η υπάρχουσα ρύθμιση, αλλά και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ των δανειοληπτών, ειδικά για όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να πληρώσουν ποινές για πρόωρη εξόφληση των δανείων τους, αλλά και χρεώσεις για δαπάνες φακέλου. Το κεφάλαιο αυτό φαίνεται ότι θα κλείσει οριστικά μέσω της δικαστικής οδού.

Οι τράπεζες οφείλουν να κατανοήσουν ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στους όρους των συμβάσεων και σεβασμός στους νόμους της πολιτείας.

Τέλος, σχετικά με την μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, που ήταν συνεπείς τις υποχρεώσεις τους, πρέπει να τύχουν από τις τράπεζες καλύτερης μεταχείρισης και αντιμετώπισης.

10.                 ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ (Αγρότισσα Άρις
Τι θα πράξετε για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και με τι τρόπο θα προστατέψετε τους παραγωγούς από τους μεγαλέμπορους – καρχαρίες τωνπροϊόντων αυτών;

ΑΠ.: Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα δικά μας αγροτικά προϊόντα είναι η άριστη ποιότητά τους. Σήμερα οι αγρότες δεν μπορούν να απολαύσουν για ορισμένα προϊόντα, όπως το λάδι, ικανοποιητικές τιμές, γιατί το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα δεν αξιοποιείται. Το λάδι όπως και άλλα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά σε «χύμα» κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη σκληρή λογική της προσφοράς και της ζήτησης, μιας αγοράς που λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που τον έλεγχό της τον έχουν άλλοι. Δηλαδή οι Ιταλοί που με τις τεράστιες ποσότητες που διαθέτουν, ελέγχουν τις αγορές. Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες να προχωρήσουμε στην τυποποίηση παντού, στην ονομασία προέλευσης σε οικολογικά και ποιοτικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα πρέπει να οργανώσουμε τους αγρότες στη βάση των «ομάδων παραγωγών». Ομάδα παραγωγών για το λάδι, για την πατάτα, για τα καρπούζια κλπ.

Έτσι θα μειώσουμε το καλλιεργητικό κόστος, θα έχουμε κοινή τιμολογιακή πολιτική, ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών και θα ελέγξουμε το κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης, που σήμερα είναι στα χέρια μεσαζόντων.

Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά, για να προχωρήσουν όλα αυτά, σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση, αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται στήριξη και από το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Η σημερινή κατάσταση είναι φθίνουσα και αδιέξοδη.