Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. Δημήτρη Κουσελά στην εφημερίδα "Το Βλέμμα του Αετού"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/7/2001

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε.
Δημήτρη Κουσελά
στην εφημερίδα "Το Βλέμμα του Αετού"

Αθήνα,20 Ιουλίου 2001

 

 

Ερώτηση 1η: Ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση των εργαζομένων στις κυβερνητικές προτάσεις και πως σχολιάζετε το γεγονός, ότι ενώ πολλοί μιλάνε για κρίση των συνδικάτων τη μάχη των ασφαλιστικών ταμείων την έδωσαν και τη δίνουν τα συνδικάτα ;

Απάντηση: Η αντίδραση των εργαζομένων στις κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένη και έπρεπε να είναι αναμενόμενη για την Κυβέρνηση, αφού μέσα από τις προτάσεις της θίγονταν σημαντικά και θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα και μάλιστα χωρίς να δίνονται ουσιαστικές και αξιόπιστες λύσεις. Ήταν απόλυτα φυσικό οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν δυναμικά, γεγονός που δείχνει την ευαισθησία, που διακρίνει την ελληνική κοινωνία σε ρυθμίσεις που δεν οδηγούν στην κοινωνική πρόοδο και στην συνοχή, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αλλά αποτελούν βήματα προς τα πίσω. Το συνδικαλιστικό κίνημα παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις, που έχει δεχτεί κατά καιρούς, απέδειξε ότι γνωρίζει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να εκφράζει με αποφασιστικότητα, χωρίς συμβιβασμούς και παραταξιακές σκοπιμότητες τα πραγματικά και δίκαια συμφέροντα των εργαζομένων. Η μάχη για το Ασφαλιστικό - που ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις προτάσεις της και την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα - έδειξε, ότι οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το ρόλο που τους αξίζει με τις δικές τους προτάσεις αλλά και με τις δικές τους πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις. Το μέγεθος της αξιοπιστίας που κατέκτησε το συνδικαλιστικό κίνημα με τις παρεμβάσεις του θα το διατηρήσουμε και θα το αυξήσουμε, γιατί το σ.κ. είναι βασική κοινωνική συνιστώσα για την ευημερία και την πρόοδο στη χώρα μας.

 

Ερώτηση 2η: Πολλοί υποστηρίζουν ,ότι αν δεν γίνει μια βαθιά τομή στο ασφαλιστικό, τότε τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή και τελικά θα την «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι. Ποια τομή πρέπει να γίνει, ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιη και αποδεκτή από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

Απάντηση: Πράγματι, το Ασφαλιστικό χρειάζεται μία βαθιά τομή, που θα δώσει μακροπρόθεσμη προοπτική στην αντιμετώπισή του. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ένας διάλογος, που δεν θα αμφισβητεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και θα αναζητεί λύση στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Η εξεύρεση πόρων μέσα από την τριμερή χρηματοδότηση είναι βασικό στοιχείο της δικής μας φιλοσοφίας.

Εμείς προτείνουμε τη σχέση 2/9 για τους εργαζόμενους, 4/9 για τους εργοδότες και 3/9 για το κράτος. Πράγμα που σημαίνει το κράτος πρέπει να συνεισφέρει με 700 δις ετησίως.

Για να γίνει εφικτό, όμως, κάτι τέτοιο πρέπει να παρθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την ανακατανομή και του εισοδήματος και του πλούτου μέσα από μία γενναία φορολογική μεταρρύθμιση και άλλες πρωτοβουλίες, που θα οδηγούν στον παραπάνω στόχο.

  • Να μπουν στο σύστημα οι ανασφάλιστοι έλληνες και ξένοι εργάτες που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ανέρχονται στο 1.000.000 και που σταδιακά η είσοδός τους θα δημιουργήσει εισροές 1 τρις περίπου το χρόνο.

  • Να υπάρξει σωστή διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που υπολογίσαμε ότι θα αποδώσει άλλα 200 δις περίπου το χρόνο.

  • Να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση του ΙΚΑ και του συστήματος συνολικότερα και να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή που θα αποφέρει άλλα 300 δις το έτος.

  • Να προχωρήσει η αναμόρφωση της δομής και της λειτουργίας της Κοινωνικής Ασφάλισης και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της πολυδιάσπασης και των εκατοντάδων ταμείων.

Οι συγχωνεύσεις πρέπει να γίνουν με διάλογο και σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, για να προστατευθούν τα δικαιώματά τους.

Εμείς ως τραπεζοϋπάλληλοι έχουμε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στον τομέα αυτόν.

Έχουμε επεξεργαστεί επιστημονικά προτάσεις για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους που είναι ενταγμένο στην παραπάνω φιλοσοφία και δίνει τη δυνατότητα της βιωσιμότητας αλλά και της προστασίας των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.

Τέτοιες προτάσεις πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση μαζί βέβαια με το μεγάλο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας που πέραν των άλλων αποτελεί δυναμίτη και στα θεμέλια του Ασφαλιστικού.