Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. Δημήτρη Κουσελά στην εφημερίδα "Ημερησία"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/6/2001

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε.
Δημήτρη Κουσελά
στην εφημερίδα "Ημερησία"

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001

 

Ερώτηση 1η: Πολλοί ανέμεναν ότι με τη νέα Κλαδική Σύμβαση Εργασίας θα αντιμετωπίζατε το, ούτως ή άλλως, «ανοικτό» θέμα του ωραρίου συναλλαγών των τραπεζών με το κοινό σε συνάρτηση με τη μείωση των ωρών εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων που επιδιώκετε. Τι εμπόδισε, τελικώς, την επίτευξη μιας σχετικής συμφωνίας;

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι επιδιώξαμε να υπάρξει μια συμφωνία που θα ωφελούσε όλους.

Τους εργαζόμενους, γιατί θα είχαν λιγότερο χρόνο εργασίας, τις Τράπεζες, γιατί θα είχαν περισσότερο χρόνο συναλλαγών και τους συναλλασσόμενους πολίτες, γιατί θα μπορούσαν πιο άνετα και με καλύτερους όρους να εξυπηρετηθούν.

Δυστυχώς, όμως, η συμφωνία «σκόνταψε» στην ατολμία και στον δογματισμό ορισμένων Τραπεζών που τα ήθελαν όλα δικά τους.

Επιζητούσαν μια λύση που ουσιαστικά δεν έδινε τίποτα στους εργαζόμενους, αφού η μείωση του χρόνου που πρότειναν ήταν πολύ μικρή, ενώ ταυτόχρονα ζητούσαν πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου συναλλαγών.

Τέτοια συμφωνία δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, γιατί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου συναλλαγών θα υπονόμευε το στόχο της ΟΤΟΕ για την καθιέρωση του 35ωρου και ταυτόχρονα θα εξόντωνε τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Ερώτηση 2η: Η συμφωνία σας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει το όλο θέμα σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα το 2002; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που ως Πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. θα θέτατε για μια αλλαγή στο ωράριο;

Απάντηση: Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει όμως να γίνει μια σωστή προετοιμασία που να λαμβάνει υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες.

Να ξεκαθαριστεί κατ’ αρχήν ποιος είναι ο στόχος μας.

Τι θέλουμε να κάνουμε.

Εμείς διεκδικούμε 35 ώρες δουλειά.

Επειδή οι συνθήκες σήμερα το επιτρέπουν, παράλληλα με τη δική μας μείωση των ωρών εργασίας να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης για τους χιλιάδες νέους ανέργους.

Θέλουμε να υπάρχει ένα σταθερό και συνεχές ωράριο για τους εργαζόμενους που να μπορεί να ελέγχεται και να εφαρμόζεται. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Το ωράριο που θα συμφωνηθεί πρέπει να τηρείται από όλους. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση των παραβιάσεων και των καταστρατηγήσεων των συμβάσεων και των νόμων. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στη διαπραγμάτευση.

 

Ερώτηση 3η: Θα οργανώνατε ένα δημοψήφισμα στη βάση των τραπεζοϋπαλλήλων για το θέμα του ωραρίου; Γιατί αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια διάσταση ανάμεσα σε όσα συζητούν οι συνδικαλιστές και σε όσα πραγματικά συμβαίνουν στους χώρους εργασίας.

Απάντηση: Το ωράριο είναι ένα μεγάλο και ευαίσθητο ζήτημα και αφορά όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Η Ο.Τ.Ο.Ε. ποτέ δεν ήταν ξεκομμένη από τη βάση και τα μέλη της, ούτε πρόκειται ποτέ να προχωρήσει σε συζητήσεις και συμφωνίες, που δεν θα εκφράζουν τη θέληση των εργαζόμενων.

Εάν καταφέραμε όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα το κάναμε γιατί πάντα αφουγκραζόμαστε τον παλμό της και παίρναμε τις απόψεις της. Γιατί αξιοποιούσαμε σωστά τη δυναμική της.

Σχετικά με το δημοψήφισμα σας απαντώ ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Θα εξαρτηθεί από το εύρος και το περιεχόμενο των αλλαγών και τις απόψεις που θα υπάρχουν.

Κανένας δεν μπορεί για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα να πάρει αποφάσεις μόνος του ή στο σκοτάδι, όπως και καμία μειοψηφία δεν νομιμοποιείται να μπλοκάρει τις αποφάσεις του κλάδου.

Ερώτηση 4η: Πόσο θα «μετρήσει» η καθυστέρηση τη υπογραφής της Σύμβασης του 2001 για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Σύμβασης του 2002;

Απάντηση: Δεν νομίζω ότι η καθυστέρηση αυτή, που δεν οφείλεται στην ΟΤΟΕ, θα επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι πολύ νωρίς. Αρχίζουμε την προετοιμασία από τώρα.

Η ενημέρωση των εργαζομένων και της κοινής γνώμης, οι συζητήσεις με τους Συλλόγους – μέλη μας θα αρχίσει από τα μέσα του Φθινοπώρου. Στο τέλος του χρόνου θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις για την επόμενη Σ.Σ.Ε. του κλάδου.

Ερώτηση 5η: Το γεγονός ότι υπογράψατε μονοετή Σύμβαση απομακρύνει το ενδεχόμενο υπογραφής στο μέλλον συμφωνιών με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια;

Απάντηση: Όχι βέβαια. Εμείς δεν έχουμε «ταμπού» με τη χρονική διάρκεια των Συμβάσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υπογράψει και μονοετείς και διετείς Συμβάσεις.

Ο προσδιοριστικός παράγοντας της χρονικής διάρκειας ήταν πάντα το «ειδικό βάρος» των συμβάσεων, που αφορά στο περιεχόμενό τους.

Μακριά από εμάς οι σκοπιμότητες και τα κάθε λογής παιχνίδια.

Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Ερώτηση 6η: Πέρα από τις μισθολογικές αυξήσεις και το ωράριο ποια άλλα θέματα θεωρείτε ότι ζητούν «λύση»;

Απάντηση: Αυτά που είχαμε θέσει και στη φετινή διαπραγμάτευση και δυστυχώς δεν προχώρησαν, αφού αυτή η Σ.Σ.Ε. είχε μόνο οικονομικό περιεχόμενο. Τα ζητήματα, δηλαδή, που αφορούν στην προστασία της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις συγχωνεύσεις, στη δημιουργία των νέων κανονισμών εργασίας, στην προστασία του τραπεζικού επαγγέλματος κ.λπ.

Όλα αυτά είναι μεγάλα και σοβαρά θέματα και δεν μπορείνα αντιμετωπίζονται με λογικές αντιπαροχής ή στα πλαίσια μονομερών και αυθαίρετων πρακτικών που θεοποιούν το Διευθυντικό δικαίωμα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να καταλάβουν ότι η συνθετότητα και πολυπλοκότητα των προβλημάτων, που υπάρχουν, απαιτεί κοινή προσπάθεια και έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αν επιθυμούν να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, που εξυπηρετούν όλες τις πλευρές. Ενός συνδικαλιστικού κινήματος που στο χώρο των Τραπεζών έχει αποδείξει ότι έχει βάλει τη σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό των Τραπεζών και ξέρει παράλληλα να συνομιλεί αλλά και να αγωνίζεται.