Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. Δημήτρη Κουσελά στην "Εκτροπή"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/5/2001

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε.
Δημήτρη Κουσελά
στην "Εκτροπή"

Αθήνα, 24 Μαΐου 2001

Ερώτηση 1η:     Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις και σε ποια περίπτωση θα υπογράψετε σύμβαση;

Απάντηση:        Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη έξι συναντήσεις και πολύ μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, οι μεγαλύτερες των τελευταίων δέκα χρόνων. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν με την καθολική συμμετοχή τους σ’ αυτές, ότι δεν αποδέχονται τις προτάσεις των τραπεζών για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Σ.Σ.Ε. Είναι λοιπόν ανάγκη οι Διοικήσεις των Τραπεζών να φύγουν από την αδιάλλακτη στάση, που τήρησαν μέχρι σήμερα και να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις. Απαντήσεις, που θα δίνουν λύσεις και στις οικονομικές μας διεκδικήσεις, αλλά και στο ωράριο. Δε μπορούμε να υπογράψουμε σύμβαση με ωράρια, που θα δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε τελευταία ανάλυση θα στρέφονται κατά των εργαζόμενων, αλλά και κατά των συναλλασσόμενων. Χρειάζεται δηλαδή μία νέα πρόταση από την πλευρά τους, που θα βελτιώνει πραγματικά την οικονομική κατάσταση των τραπεζοϋπαλλήλων, που απ΄ ότι απεδείχθη από τα στοιχεία της EUROSTATE είναι οι χειρότερα αμοιβόμενοι ευρωπαίοι τραπεζοϋπάλληλοι.

Ερώτηση 2η:     Τι θα γίνει με το ωράριο απασχόλησης;

Απάντηση:          Πρέπει να μειωθεί, να συμφωνήσουμε επιτέλους στο 35ωρο. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Οι μελέτες που κάναμε έδειξαν, ότι δεν θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, ενώ θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί όμως αυτό να αποτελέσει αφορμή για ελαστικότητες, διευθετήσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Γιατί έτσι δεν θα έχουμε μειωμένο ωράριο. Θα δημιουργηθεί μία ζούγκλα περιπτωσιολογικών ρυθμίσεων και ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να μπορεί να υπάρχέι κανένας έλεγχος.

Ερώτηση 3η:          Πολλές Τράπεζες λειτουργούν και απογεύματα. Πιστεύετε ότι θα γενικευτεί η εφαρμογή της απογευματινής
                             απασχόλησης, όπως θέλουν οι τραπεζίτες;

Απάντηση:        Αυτές που συμπεριφέρονται έτσι παρανομούν. Γιατί το ωράριό μας είναι συμβατικά και νομοθετικά κατοχυρωμένο. Δεν σέβονται ούτε τους νόμους, ούτε τις συμφωνίες μέσα από τις Σ.Σ.Ε. Δεν στρέφονται μόνο κατά των εργαζόμενων, αλλά και κατά των υπόλοιπων τραπεζών, που είναι νομοταγείς. Έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία εφαρμογής των νόμων και των Σ.Σ.Ε. Θα την εντείνουμε με την βοήθεια και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 2.865 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 37 πρόστιμα και 59 μηνύσεις, όμως είναι ανάγκη η κυβέρνηση να τηρήσει πολύ πιο αποφασιστική στάση. Να στείλει το μήνυμα, ότι δεν θα ανεχθεί από κανένα την παραβίαση των νόμων και των Σ.Σ.Ε. και να αυστηροποιήσει τη σχετική νομοθεσία για τους παραβάτες.

Ερώτηση 4η:     Είστε διατεθειμένοι να κλείσετε τριετή Σ.Σ.Ε.;

Απάντηση:        Με τις απαντήσεις, που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να υπογράψουμε ούτε μονοετή σύμβαση.

Ερώτηση 5η: Ποια είναι η προοπτική της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο; Θα υπάρξει μείωση τα επόμενα χρόνια;

Απάντηση:        Οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον τραπεζικό κλάδο (εξαγορές, συγχωνεύσεις, ανασχεδιασμός δραστηριοτήτων), σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Eνιαίου Nομίσματος και την όξυνση του ανταγωνισμού, επηρεάζουν σοβαρά το περιεχόμενο και τις προοπτικές της απασχόλησης στον κλάδο μας. Σε αντίθεση με ότι συνέβη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, που υπήρξε σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας, στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα συνολικά μεγέθη της απασχόλησης του κλάδου μας δεν έχουμε τέτοιες εξελίξεις.

Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ η τραπεζική αγορά εξακολουθεί να έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας. ‘Όμως περιμένουμε ένταση των πιέσεων, τόσο στην απασχόληση όσο και στο περιεχόμενο της εργασίας και των εργασιακών μας σχέσεων στο άμεσο μέλλον. Εξελίξεις που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, με κατάλληλα μέτρα, να τις περιορίσουμε και να τις αναστρέψουμε.

Γι’ αυτό η προστασία της απασχόλησης είναι για μας κορυφαίο και κομβικό θέμα, για το οποίο έχουμε επεξεργασθεί και καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Τη μείωση χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, που προανέφερα (με θετικό αποτέλεσμα στην απασχόληση +4%).

  • Τον έλεγχο και περιορισμό των υπερωριών (με θετικό αποτέλεσμα στην απασχόληση τουλάχιστον άλλο 4%).

  • Το σχεδιασμό εκπαίδευσης και έγκαιρη διάγνωση εκπαιδευτικών αναγκών, ανάλογα με τις εξελίξεις στις επιμέρους ειδικότητες του κλάδου.

  • Την έγκαιρη πρόβλεψη και άρση των αρνητικών συνεπειών των εξαγορών και συγχωνεύσεων  στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Τον έλεγχο στις καταχρηστικές πρακτικές ανάθεσης έργου σε τρίτους ή/και «δανεισμού εργαζομένων» στον κλάδο.

Ερώτηση 6η:          Συμφωνείτε με την υπαγωγή για Κύρια Σύνταξη στο ΙΚΑ με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις;

Απάντηση:        Εμείς έχουμε μελετήσει και προτείνει τη δημιουργία ενός Ασφαλιστικού μοντέλου για τον κλάδο των τραπεζών, που απαντάει θετικά σε δύο μεγάλα ζητήματα. Δημιουργεί μία ενιαία υγιή και βιώσιμη κατάσταση για τα επόμενα τριάντα χρόνια και ταυτόχρονα προστατεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο ένας πυλώνας του μοντέλου αυτού είναι η δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ για ΟΛΟΥΣ τους τραπεζοϋπαλλήλους, αυτόνομου και ανεξάρτητου, χωρίς κρατική συμμετοχή, που θα δίνει επικουρική και συμπληρωματική σύνταξη με βάση το καταστατικό του.

Ο άλλος πυλώνας είναι η υπαγωγή, όπως είπατε, της κύριας σύνταξης στο Ι.Κ.Α. με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Ι.Κ.Α. Η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες θα γίνει από το Ενιαίο Ταμείο, χωρίς όμως επιβάρυνση του κράτους ή της κοινωνίας γενικότερα. Είναι υπόθεση που αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.