Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/7/2008
Ομιλία κατά τη συζήτηση στην διαρκή επιτροπή της Βουλής της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης»
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι που ξεκινώντας θα είμαι δυσάρεστος για την κυβερνητική πλειοψηφία.
 
Περιμέναμε μια διαφορετική υποδοχή σε μια πρόταση ευθύνης και προοπτικής που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας.
 
Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι τα όσα ελέχθησαν από τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας αποτελούν τουλάχιστον προσβολή, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για αυτούς που περίμεναν από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Φαίνεται όμως, ότι οι συνάδελφοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, όταν μιλάνε για «πολιτικά πυροτεχνήματα».
 
Θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσουν συγγνώμη για την άρνηση τους να αποδεχτούν, για δεύτερη φορά, τους εκπροσώπους των φορέων των πυρόπληκτων περιοχών οι οποίοι είχαν ζητήσει να έλθουν στη Βουλή και το περίμεναν, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και να παρουσιάσουν τα προβλήματα των πυρόπληκτων περιοχών.
 
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη είναι ότι οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης έμειναν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Είχατε δεσμευτεί κύριοι Υπουργοί - και είναι θετικό το ότι σήμερα εδώ παρίστανται 4 Υφυπουργοί - ότι το σύνολο των αποζημιώσεων για την ηρτημένη παραγωγή, θα είχε καταβληθεί το αργότερο μέχρι 31/12/2007.
 
Απ  ότι γνωρίζω, μέχρι τον Μάιο τουλάχιστον αυτή σας η δέσμευση δεν είχε πραγματοποιηθεί. Εσείς όχι μόνο δεν πράξατε αυτό για το οποίο είχατε δεσμευτεί, αλλά ένα χρόνο μετά δεν έχετε προχωρήσει ούτε στην ολοκλήρωση της εξατομίκευσης των ζημιών.
 
Στην Μεσσηνία, για την οποία είμαι σε θέση να γνωρίζω, πριν από ένα μήνα ξεκίνησε η διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών. Ενώ βρισκόμαστε ήδη ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και κανονικά η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει τον απολογισμό της γι  αυτό, το τονίζω ότι δεν έχει αρχίσει η εξατομίκευση.
 
Προεκλογικά υποσχεθήκατε πλήρη κάλυψη των ζημιών σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Με τις εξαιρέσεις όμως, τις οποίες θέσατε στην υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Κοντός, ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων εξαιρείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.
 
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα σοβαρά προβλήματα στις ττυρόπληκτες περιοχές και δεν υπήρξε καμία μνεία, ώστε να ξεχωρίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, από τις χρηματοδοτήσεις των ΠΕΠ σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στα μόριά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ισχύσουν για πρώτη φορά τα αυξημένα μόρια, πάνω από 67, για να μπουν και οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών στα ΠΕΠ. Είναι καθαρό ότι οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών από τις τράπεζες, εάν δεν δοθεί για έναν χρόνο παράταση, παραμένουν ανοιχτές και καταλαβαίνετε τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι. Τα όρια των εγγυήσεων παραμένουν πολύ χαμηλά, παρά το ότι οι φορείς, επιμελητήρια κ.λπ. σας έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, που είχαμε συζητήσει όταν κυρώναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και δεν τα αποδεχθήκατε.
 
Κανείς δεν φρόντισε για την ύπαρξη ενός ελάχιστου εισοδήματος για όσους καταστράφηκε η παραγωγή τους και τη δυνατότητα που είχαν σχετικά με την παραγωγή, όταν δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να υποκαταστήσουν το εισόδημα τους. Οι προτάσεις που κάναμε τότε αλλά και σήμερα για την ύπαρξη ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δεν έγιναν αποδεκτές.
 
Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις οι πυρόπληκτες περιοχές είναι ανοχύρωτες, ακόμη και σήμερα και εν μέσω θερινής περιόδου, αφού δεν υλοποιήθηκαν επαρκείς δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας. Βλέπετε σήμερα τα καταστροφικά αποτελέσματα. Υπήρξε σημαντική έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Υπουργείων και των κρατικών φορέων σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση για όλες τις δράσεις, που θα έπρεπε να αναπτυχθούν.
 
Στη Μεσσηνία όπου κάηκαν 135.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 42.500 στρέμματα καλλιεργειών και 21.500 αιγοπρόβατα δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι για την πορεία των μέτρων στήριξης που πήρε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Για να μην πείτε ότι εκφράζω τις προσωπικές αντιπολιτευτικές μου απόψεις, θέλω να θυμίσω όσα σας είπε η Τοπική ‘Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων της Μεσσηνίας, που ήταν πολύ καυστική στο υπόμνημά της το Μάρτιο του 2008. Σας το είπαν οι δήμαρχοι, οι επαγγελματίες, οι ενώσεις, τα Επιμελητήρια, οι δασολόγοι, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα τοπικά πυροσβεστικά Σώματα και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες.
 
Τα προβλήματα με τις ζωοτροφές ήταν σημαντικότατα. Δεν έχει δοθεί μεσομακροπρόθεσμη λύση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν δεν υπάρχουν λύσεις, ορισμένοι εξωθούνται να αφήσουν τα ζώα τους στα καμένα για να βρουν τροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αναγέννηση των δασών, αφού κτηνοτροφικά πάρκα που θα έπρεπε να γίνουν, δεν υπάρχουν.
 
Το πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο και θα σας πω τα παραδείγματα της δικιάς μας περιοχής. Σε όλα τα χωριά του Ταϋγέτου, ακόμη και σήμερα, εξαναγκάζονται να πίνουν εμφιαλωμένο νερό από τη στιγμή που το νερό συνολικότερα στην περιοχή κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ η αντικατάσταση των αρδευτικών συστημάτων έγινε είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία είτε με τα πενιχρά μέσα των δήμων και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ταϋγέτου του Δήμου Καλαμάτας.
 
Σε ότι αφορά στις εξαγγελίες για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως σημείωσε ο εισηγητής μας, έγιναν ουσιαστικά στις 10.7., ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ηλεία. Τα έργα για τις υποδομές από τα υπόλοιπα του Γ  Κ. Π. Σ. για την Πελοπόννησο μόνο με την επίκληση των πυρκαγιών καταφέρατε να τα διασώσετε.
 
Το λέω αυτό, γιατί στις ομιλίες σας παρουσιάζετε μια εικόνα ότι το συνολικό πακέτο για τις πυρόπληκτες περιοχές, (όπως ανέφερε ο κ. Κατσαρός στη συνέντευξη τύπου που έκανε με τον κ. Ρουσόπουλο στις 10.7), είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και το πακέτο για τις υποδομές λέτε ότι είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά, όμως, δεν είναι χρήματα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Είναι χρήματα που ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένα από το Δ  Κ.Π.Σ. Για του λόγου το αληθές πάλι θα αναφέρω το παράδειγμα της Μεσσηνίας. Στο κομμάτι αυτό διατίθενται 98 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 44 εκατομμύρια αφορούν στο Φιλιατρινό Φράγμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα πυρόπληκτα. Ήταν έργο που είχε προγραμματιστεί να γίνει και να ενταχθεί στο Δ  Κ.Π.Σ.
 
Εσείς συνυπολογίζετε τα 44 εκατομμύρια, που είναι τα μισά από τα 90 εκατομμύρια που θα πάρει η Μεσσηνία, σαν έργο υποδομών που κάνατε για τις πυρόπληκτες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως βγαίνουν τα 600 εκατομμύρια των υποδομών, που διατίθενται για τις πυρόπληκτες!
 
‘Οσο για τους αγρότες, η δική σας κοινή υπουργική απόφαση εκδόθηκε 2,5 μήνες μετά. Ενώ κάνατε αίτηση τον Οκτώβριο και η Ε.Ε. αποφάσισε και ενέκρινε τα κονδύλια για τα ΠΣΕΑ στο τέλος του χρόνου, εσείς κάνατε 2,5 μήνες μετά την έγκριση για να εκδώσετε την κοινή υπουργική απόφαση.
 
Σε ό,τι αφορά στη δική μας Πρόταση Νόμου, σκοπός της δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της προ των πυρκαγιών προβληματικής κατάστασης. Πρέπει να πάμε τις πυρόπληκτες περιοχές ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά στο μοντέλο ανάπτυξής τους.
 
Η πρότασή μας σηματοδοτεί ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον καθορισμό και στη θεσμοθέτηση των χρήσεων γης, στην ολοκλήρωση του Δασολογίου-Κτηματολογίου, ήπιες μορφές ανάπτυξης τουρισμού σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον και αναβαθμισμένες εκπαιδευτικές και κοινωνικές υποδομές.
 
Βασικός στόχος της πρότασής μας είναι να μείνουν οι πληγέντες στον τόπο τους και να υπάρξουν προοπτικές βελτίωσης της ζωής και της δραστηριότητας τους, με γενικότερη διασφάλιση των προϋποθέσεων και των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για τις πυρόπληκτες περιοχές.
 
Γι  αυτό τα μέτρα που προτείνουμε επικεντρώνονται στην αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας, στη στήριξη της απασχόλησης, στην χωροταξική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην επιτάχυνση της κατασκευής των μεγάλων έργων.
 
Ο Εισηγητής μας αναφέρθηκε στις προτάσεις μας για τη διασφάλιση του εγγυημένου εισοδήματος, 1.000 ευρώ μηνιαίως για μια διετία στους αγρότες, και ειδικότερα στους ελαιοπαραγωγούς για 7 χρόνια. Στη χορήγηση ζωοτροφών για μία 3ετία τουλάχιστον. Στην ανάληψη του κόστους του ΟΣΔΕ από το κράτος. Στην επιμήκυνση για ένα ακόμα χρόνο της μη καταβολής των οφειλών προς τις τράπεζες. Στη στήριξη των νέων αγροτών στις πυρόπληκτες περιοχές. Και τέλος, στον κατάλληλο συντονισμό της εποπτείας, με την ίδρυση εθνικού φορέα ανασυγκρότησης, όπως άλλωστε είχαμε κάνει για την υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Σας καλούμε, λοιπόν, έστω και τώρα να υιοθετήσετε αυτή μας την πρόταση, που σηματοδοτεί μία ολοκληρωμένη και ουσιαστική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, μία πρόταση -πρότυπο για την ανασυγκρότηση γενικότερα της περιφέρειας με σύγχρονη και βιώσιμη προοπτική για τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους.
 
Η πρόταση μας θέλει να βοηθήσει και τους πληγέντες και τις πυρόπληκτες περιοχές και να βοηθήσει ουσιαστικά το έργο που γίνεται εδώ, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και διαχωρισμούς. Γι  αυτό και είπα πως άλλη αντιμετώπιση και άλλου είδους συζήτηση περιμέναμε να κάνουμε τώρα και άλλη αντιμετώπιση βρήκαμε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με τις όποιες διαφοροποιήσεις, αποδέχθηκαν την πρότασή μας.