Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/11/2000

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

15/11/00

1.  Κύριε Κουσελά, το 26ο Συνέδριο της Ο.Τ.Ο.Ε. ανήκει πλέον στην ιστορία και εσείς είστε και πάλι Πρόεδρος της ΟΤΟΕ με ένα προεδρείο ευρέος φάσματος, έτσι δεν είναι ;

Απάντηση:

Το 26ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ ήταν ένα πολύ σημαντικό συνέδριο. Μας έδωσε τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις του κλάδου να τις αποτιμήσουμε σωστά και ολοκληρωμένα και να χαράξουμε μια στρατηγική, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα. Η συγκρότηση του Προεδρείου ευρέος φάσματος, που αναφερθήκατε, έγινε ακριβώς για αυτό το λόγο. Για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο από ευρύτερες δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σχέδια των εργοδοτών, αλλά και τα προβλήματα, που δημιουργεί ορισμένες φορές η κυβερνητική πολιτική.

2.  Όμως τα προβλήματα, που αντιμετωπίζετε είναι πολλά και μεγάλα. Πως θα τα καταφέρετε ;

Απάντηση:

Είμαστε για τα δύσκολα, όχι για τα εύκολα. Είναι γεγονός, ότι η ΟΤΟΕ για πρώτη φορά ίσως στην 45χρονη ιστορία της βρίσκεται μπροστά σε τόσο μεγάλες προκλήσεις. Θα τις αντιμετωπίσουμε. Έχουμε τη στρατηγική και τις θέσεις, που αποφασίσαμε στο συνέδριο. Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Τι θέλουμε να κάνουμε. Αυτό είναι βασικό. Όμως, αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πρώτα απ’ όλα τη βάση μας. Τους χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τους συλλόγους και τα Νομαρχιακά Παραρτήματα, που είναι η ραχοκοκαλιά της ΟΤΟΕ.

Θα δημιουργήσουμε ένα κίνημα βάσης. Παράλληλα, θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας και εκεί τους αναγκαίους συσχετισμούς δύναμης. Έτσι θα προχωρήσουμε. Όχι κλεισμένοι στα γραφεία και κάνοντας μόνο κινήσεις κορυφής.

3.  Από πού σκοπεύετε να ξεκινήσετε ;

Απάντηση:

Πρέπει κατ’ αρχήν να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές. Θέλουμε για κάθε τομέα σωστή και υπεύθυνη τεκμηρίωση. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι το Ασφαλιστικό. Είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τον κλάδο. Παράλληλα ξεκινάμε την προετοιμασία για την διεκδίκηση της νέας ΣΣΕ. Οι κανονισμοί εργασίας , η τήρηση του ωραρίου και της εργατικής νομοθεσίας είναι επίσης στην πρώτη γραμμή. Επιδίωξή μας θα είναι η υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματος. Είναι αυτονόητο όμως, ότι υπάρχουν ζητήματα, όπως αυτά που ανέφερα και άλλα, που θα ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος και θα μας απασχολήσουν περισσότερο.

4.  Κε Πρόεδρε, είστε αισιόδοξος για την πορεία και τα αποτελέσματα αυτού του αγώνα ;

Σίγουρα, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, όμως ο κλάδος μας έχει πίσω του μια ιστορία αγώνων και προσπαθειών. Έχει μια συσσωρευμένη εμπειρία. Η ΟΤΟΕ έχει ένα κύρος και μια αξιοπιστία στη συνείδηση των εργαζομένων και των πολιτών. Σ’ αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Όσο η βάση μας θα είναι ζωντανή και δρώσα, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.